«Λορεντζάτσιο» στη Δερύνεια
Στη Δερύνεια ολοκληρώνονται απόψε οι παραστάσεις της παραγωγής με το θεατρικό έργο του Αλφρέ ντε Μυσέ «Λορεντζάτσιο», που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κύπρια 2019, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Ο «Λορεντζάσιο» είναι έργο του 1833, ρομαντικής αισθητικής και αναφέρεται στη Φλωρεντία των Μεδίκων του 1537. Η δολοφονία του Αλέξανδρου των Μεδίκων από τον εξάδελφό του Λορέντζο, αναδεικνύει τη διαφθορά της εξουσίας και την ηθική της άρχουσας τάξης. Ο Λορέντζο των Μεδίκων ονειρεύεται την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Φλωρεντία που έχει καταλυθεί από τον ξάδερφό του. Το εγχείρημα, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ο Αλέξανδρος έγινε Δούκας της Φλωρεντίας με τη στήριξη του Γερμανού Αυτοκράτορα και του Πάπα. Παίζουν: Χάρης Κκολός, Νεκτάριος Θεοδώρου, Λουκάς Ζήκος, Φώτης Φωτίου, Μανώλης Μιχαηλίδης, Κώστας Δημητρίου, Γιώργος Αναγιωτός, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Κωνσταντίνος Δημητρίου
 
Δερύνεια, Δημοτικό αμφιθέατρο, 8.30μ.μ. 99409501.
 
Σαιξπηρική «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων»
Με ένα από τα νεανικά έργα του Σαίξπηρ, την «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων», καταπιάνεται η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου και την παρουσιάζει σε Λευκωσία και Λεμεσό στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια. Παρουσιάζεται με πρωταγωνιστικό δίδυμο τους Νίκο Κουρή και Ορφέα Αυγουστίδη σ’ έναν δυναμικό θίασο 12 ηθοποιών. Ο Διονύσης Καψάλης προτείνει μια νέα μετάφραση της κλασικής φαρσοκωμωδίας. Δύο ζευγάρια πανομοιότυπων διδύμων που είχαν χωριστεί στη γέννα, βρίσκονται ξαφνικά στην ίδια πόλη χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα σ’ αυτή την αλλόκοτη συνθήκη εκτυλίσσεται μια ιλιγγιώδης φάρσα, στην οποία κυριαρχούν η πλάνη και οι αλλεπάλληλες παρεξηγήσεις. Τους Κουρή και Αυγουστίδη πλαισιώνουν οι Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Αμαλία Νίνου, Ερρίκος Μηλιάρης, Νίκος Πυροκάκος, Γιώργος Νούσης, Βαλάντης Φράγκος, Στέλιος Παυλόπουλος, Ελίζα Σκολίδη, Πάνος Ζυγούρος, Μαριάμ Ρουχάτζε.
 
Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο (23 & 24/9) 8.30μ.μ. 77777040
 
«Το Άσμα του Γιοφυριού» στην Αξιοθέα
Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου συνεχίζει τη συνεργασία με την εταιρεία Medochemie με δύο ακόμη παραστάσεις –απόψε και την Πέμπτη- του έργου του Θ.Ε.ΠΑ.Κ. «Το Άσμα του Γιοφυριού», σε διασκευή και σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή. Από την πρεμιέρα του το 2003, το έργο έχει διαγράψει σημαντική πορεία με πάνω από 50 παραστάσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Πρόκειται για μια δραματική διασκευή στηριγμένη στις πιο εκφραστικές παραλλαγές του γνωστού ελληνικού δημοτικού τραγουδιού «Το Γιοφύρι της Άρτας» από την Κύπρο, τον Πόντο, την Κρήτη και την Ηπειρωτική Ελλάδα. Κάτι παραπάνω από ένα απολαυστικό θεατρικό δρώμενο, η παράσταση αποτελεί γόνιμη εκπαιδευτική εμπειρία, αφού δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να έλθουν σε επαφή με κρίσιμους προβληματισμούς που προκύπτουν από τη μελέτη του δημοτικού τραγουδιού, όπως οι διάφορες παραλλαγές του ίδιου θέματος, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ιστορικής, κοινωνικής και ιδεολογικής προοπτικής που διανοίγει η δημιουργική προσέγγιση των δημοτικών μας τραγουδιών. Η μουσική της παράστασης εκτελείται ζωντανά από τον συνθέτη Ευαγόρα Καραγιώργη (λαούτο) και τους μουσικούς Γιώργο Χόπλαρο (βιολί), Κυριάκο Αργυρού (κλαρίνο) και Χριστόδουλο Σαντζιάκκη (νταούλι).
 
Λευκωσία, Αρχοντικό Αξιοθέας, 8.30μ.μ. 22894531
 
«Η φτώχεια στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα»
Την τελευταία περίοδο η Τουρκοκυπριακή κοινότητα ζει σε συνθήκες οικονομικής στενότητας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη επηρεάζει περισσότερο από όλους τα φτωχά στρώματα της κοινότητας. Το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Η φτώχεια στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα» με εισηγητή τον Μερτκάν Χαμίτ, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου. Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά στην γενική κατάσταση της οικονομίας στην τ/κ κοινότητα και στη συνέχεια η επικέντρωση θα αφορά στην κατάσταση των φτωχότερων στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσίαση υπογραμμίζει την κατάσταση της κοινωνικής βοήθειας, καθώς τις μεταρρυθμίσεις σε ότι αφορά στην προσπάθεια μείωσης της φτώχειας. Βασική πτυχή της συζήτησης είναι το κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη φτώχεια, αλλά και οι εγγενείς αντιθέσεις που καταγράφονται στον αγώνα κατά της φτώχειας στην τ/κ κοινότητα. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά.
 
Λευκωσία, Πανεπιστημιούπολη, Κτήριο ΧΩΔ01, Αίθουσα 109, 7μ.μ.
 
Μακριά πολύ μακριά να ταξιδέψουμε
Στη Λεμεσό και το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζεται απόψε το αφιέρωμα στον ποιητή της θάλασσας Νίκο Καββαδία και στα μελοποιημένα του ποιήματα, με ερμηνεύτρια τη Ρίτα Αντωνοπούλου. Περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία από τον Θάνο Μικρούτσικο, τους Ξέμπαρκους, την Μαρίζα Κωχ, τον Γιάννη Σπανό και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Οι ποιητικές συλλογές Μαραμπού, Πούσι, Τραβέρσο αλλά και τα πεζογραφικά έργα του Καββαδία: Βάρδια, Λι, Του πολέμου/Στ’ άλογό μου κ.ά γνωστά κι’ αγαπημένα έργα, διαβάστηκαν και τραγουδήθηκαν από πολλές γενιές, συνεχίζοντας να μας συγκινούν και να μας ταξιδεύουν. Συμμετέχουν οι Μιχάλης Πουργουρίδης (κιθάρα & τραγούδι), Κωνσταντίνος Στυλιανού (τραγούδι), Barbara Lucas (βιολί), Αλέξανδρος Παπαχαραλάμπους (πνευστά), Κώστας Χαλλούμας (ακουστικό μπάσο, πιάνο). Την επιμέλεια ορχήστρας έχει ο Κωνσταντίνος Ζορπάς. Λαμβάνουν μέρος, επίσης, οι ηθοποιοί Γιάννος Αντωνίου και Κωνσταντίνος Αλκιβιάδης. .
 
Λεμεσός, Θέατρο Ριάλτο, 8.30μ.μ. 77777745
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Λευκωσία,  CVAR, 7ο παιχνίδι της σειράς «Οι Γρίφοι της Παλιάς Λευκωσίας», 7μ.μ. 99413479
* Λευκωσία, Μουσική Ακαδημία ARTE, Ρεσιτάλ βιολιού με την Μάρι Ντερντνεριάν σε έργα Μπαχ, Γκριγκ, Σοσόν. Συνοδεύει στο πιάνο ο Μανώλης Νεοφύτου. 7μ.μ. 22676823, Είσοδος Ελεύθερη
 
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Αποκάλυψη, (22300150). Έκθεση του Κυριάκου Θουκή. Μέχρι 2/10
Ινστιτούτο Γκαίτε (22674606). Έκθεση με θέμα «Games and Politics». Μέχρι 16/10
Θκιο Ππαλλιές (99803423 / 99495198). Έκθεση του Ορέστη Λαζούρα. Μέχρι 27/9
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). Φωτογραφική έκθεση «Πενταδάκτυλος Contemporaries». Μέχρι 30/9
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο (22 661475). «Πενταδάκτυλος – Impressions». Μέχρι 29/9
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). «1940/Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα». Μέχρι 31/12
Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (22300999). Έκθεση Σιλβάτ Αζίζ «Το Νησί της Μελουζίνης: Οι παρατηρήσεις ενός περιηγητή στην Κύπρο». Μέχρι 30/9
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
 
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Ομαδική έκθεση. Μέχρι 30/9
Πλατανίστεια, Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή (25 222772). Ομαδική έκθεση «Τιμή στους δασκάλους χαράκτες», αφιερωμένο στους Ερρίκο και Μαρούλλα Φιλίππου.  Μέχρι 13/10.
 
Πάφος
Εν Πλω (22680145). Έκθεση έργων τέχνης και παλαιών χαρτών και χαρακτικών με θέμα «Η Κύπρος του Χθες και Σήμερα». Μέχρι 23/9
Blue Iris Art Gallery (26 822446, 99 310893). Έκθεση του Αρσέντη Λισενκόφ. Μέχρι 27/9
Ξενοδοχείο Αλμύρα (26 888700). Ομαδική έκθεση με έμπνευση την παράδοση. Μέχρι τις 5/10 (μετά το τέλος της παρουσίασής της θα μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Άνασσα από τις 11/10 μέχρι την 1/11).