Για τις καινοτόμες ιδέες τους που μπορούν να μετουσιωθούν σε πράσινες επιχειρήσεις, καθώς και για την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, κατάφεραν να ξεχωρίσουν τρεις νεοσύστατες ομάδες – επιχειρήσεις της Κύπρου. Πρόκειται για την Pulse, την Terralithia και την Ag Catalytic Solutions, οι οποίες συμμετείχαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Climate Launchpad και έλαβαν εισιτήριο για τον Παγκόσμιο Τελικό Climate Launchpad, που θα διεξαχθεί στο Άμστερνταμ στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2019.

Ο εν λόγω διαγωνισμός, που πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεσπίστηκε για να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες να μετατρέψουν τις πράσινες ιδέες τους σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Στην Κύπρο ο διαγωνισμός πραγματοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά με τη συνεργασία του Climate – KIC και της εταιρίας Chrysalis LEAP, η οποία λειτουργεί ως επιταχυντής επιχειρηματικών ιδεών στην Κύπρο.
Ο φετινός διαγωνισμός διεξάγεται σε περισσότερες από 50 χώρες και τοποθεσίες του κόσμου, σημειώνει στον «Φ» λειτουργός της Chrysalis LEAP. Στόχος του είναι να μετατρέψει μια καλή και οικολογική ιδέα σε επιχείρηση. «Πρόκειται για ένα διαγωνισμό ιδεών, στον οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις που βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, κάνουν μια πρώτη αξιολόγηση της προοπτικής της ιδέας τους», σημείωσε η λειτουργός. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι δέκα ομάδες που θα διακριθούν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Climate – KIC Αccelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και στην εμπορευματοποίηση των cleantech startups, το οποίο παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Επιπλέον, η καλύτερη ιδέα θα λάβει χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000 και η τρίτη χρηματικό έπαθλο ύψους €2.500.

Επαναστατικός κινητήρας Pulse

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο Ιωάννης Αλεξόπουλος από την επιχείρηση Pulse, η ιδέα αφορά μια νέα καινοτόμα μηχανή εσωτερικής καύσης. Ο ίδιος εμπνεύστηκε τη μηχανή ήδη από τότε που ήταν μαθητής στη Β’ τάξη του Λυκείου και έκτοτε τη βελτιώνει και την αναπτύσσει συνεχώς. «Εκείνο που κάνει τον κινητήρα μας να διαφέρει από οποιονδήποτε άλλο, είναι ότι δεν χρειάζεται μια σταθερή ποσότητα καυσίμου και αέρα μέσα στη θαλάμη του. Μπορεί, δηλαδή, ανά πάσαν στιγμήν να αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας του, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο συμπιέζεται το καύσιμο, ενώ η μηχανή δουλεύει». Αυτή η ευελιξία του κινητήρα, εξηγεί ο κ. Αλεξόπουλος, τον καθιστά πολύ πιο αποδοτικό. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα άμεσης επιτάχυνσης από την πρώτη στιγμή λειτουργίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολοκληρώθηκε ο Εθνικός Τελικός του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Διαγωνισμού πράσινων επιχειρηματικών ιδεών

«Σκοπός, είναι αρχικά να εφαρμόσουμε τον κινητήρα σε μια μοτοσυκλέτα χαμηλού κυβισμού, το καύσιμο της οποίας θα είναι το υδρογόνο». Όπως εξηγεί, μαζί με το όχημα θα παρέχουν στον αγοραστή της μοτοσυκλέτας και ένα μηχανισμό για να μπορεί να παράγει υδρογόνο – το καύσιμο. «Θα πουλάμε ένα μηχανισμό που θα κάνει ηλεκτρόλυση του νερού και θα δίνει το υδρογόνο. Ο μηχανισμός θα έχει ηλιακό συλλέκτη, αλλά θα λειτουργεί και με ρεύμα». Η μοτοσυκλέτα με τον καινοτόμο κινητήρα θα πωλείται στις €3.000 μαζί με τον μηχανισμό του καυσίμου. «Πρόκειται για έναν άκρως οικολογικό κινητήρα, αφού κατά την καύση του καίει υδρογόνο και εκπέμπει καθαρούς υδρατμούς. Ταυτόχρονα καίει πολύ λίγα από τα καύσιμα, ακόμα και αν αντικατασταθεί το υδρογόνο». 
 

ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΑ ΝΕΡΑ ΣΤΗ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ

Ο Στάθης Θεοφίλου, από την ομάδα Ag Catalytic Solutions, εξήγησε ότι η ιδέα τους αφορά την επεξεργασία – αποστείρωση του νερού έρματος των πλοίων. Του νερού, δηλαδή, που αποθηκεύεται πριν από την αναχώρηση των πλοίων από το λιμάνι και αναλογεί στο βάρος του φορτίου τους, με σκοπό να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες πλεύσης. Επειδή, ετησίως αποθηκεύονται και ελευθερώνονται τόνοι νερού στις εν λόγω δεξαμενές που φέρουν επικίνδυνα βακτήρια και μικροοργανισμούς, η ομάδα προχωρά στην επεξεργασία του νερού μέσω καταλύτη που έχει ακινητοποιημένο άργυρο.

Terralithia, για παρθένο ελαιόλαδο

Από την πλευρά του, ο Roberto Sciffo μίλησε για την επιχείρηση Terralithia. Η ιδέα σε αυτή την περίπτωση αφορά ένα μηχανισμό παραγωγής, εμφιάλωσης και πιστοποίησης ελαιολάδου. «Μας ενδιαφέρουν όλα τα στάδια παραγωγής λαδιού. Από το δέντρο μέχρι το ράφι του καταναλωτή. Αρχικά μελετάμε τον ελαιώνα και προτείνουμε στον παραγωγό τρόπους για μια βιολογική καλλιέργεια. Δείχνουμε πώς να χρησιμοποιήσει λιγότερο νερό, φυσικά φυτοφάρμακα και φυσικά λιπάσματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό θα δώσει μια πολύ καλή πρώτη ύλη».

Έπειτα, ανέφερε, ασχολούνται με τις διαδικασίες στο ελαιοτριβείο, καθώς και με την εμφιάλωση. Όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντική η αποθήκευση, καθώς αν χρησιμοποιηθεί λάθος υλικό στο δοχείο, μπορεί να αλλοιωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να μην εμφιαλώνεται ελαιόλαδο διαφορετικής χρονολογίας. Συνεπώς, προσφέρουν ενημέρωση στον παραγωγό και για τις σωστές επιλογές και για τις τεχνικές εμφιάλωσης. 

«Στην ετικέτα θα πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στοιχεία του προϊόντος. Αυτό, το κάνει πιο αξιόπιστο και το βοηθά να βγει σε μεγαλύτερες αγορές εμπορίου στο εξωτερικό», συνεχίζει ο κ. Sciffo. Γι’ αυτό το λόγο η εταιρεία τους πραγματοποιεί ελέγχους και ενσωματώνει στην ετικέτα QR Code, έναν κωδικό που σκανάρεται από οποιοδήποτε smartphone. «Με ένα τέτοιο σύστημα, μπορεί ο καταναλωτής να μάθει κάθε πληροφορία για το λάδι του. Να γνωρίσει τη φάρμα και τον παραγωγό του, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία για το λάδι πριν να φτάσει στο πιάτο του». Η εταιρεία, όπως εξήγησε, βοηθάε για μια πιο φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή, για τη δημιουργία ποιητικότερου ελαιολάδου και για την αύξηση των κερδών των παράγωγων.