Μεγάλη είναι η εξάρτηση της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας από τους μεγάλους οργανωτές ταξιδιών του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 60% των τουριστών, επισκέπτονται την Κύπρο, μέσω τουριστικών πακέτων που εξασφαλίζουν από τους οργανωτές ταξιδιών.
 
Τα στοιχεία που κατέχει το Υφυπουργείο Τουρισμού, καταδεικνύουν πως τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τα ταξιδιωτικά πακέτα για τις διακοπές τους. Την τελευταία πενταετία, το 60% περίπου των επισκεπτών έρχονται στην Κύπρο μέσω οργανωτών ταξιδιών και 40% με δικές τους ατομικές διευθετήσεις. Στα πακέτα που προσφέρουν οι οργανωτές ταξιδιών στους τουρίστες, περιλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, οι μεταφορές από και μπρος στο αεροδρόμιο, διαμονή και σε κάποιες περιπτώσεις διατροφή. Υπάρχουν όμως και οι επισκέπτες που επιλέγουν να κλείνουν μόνο τα αεροπορικά τους εισιτήρια μέσω των οργανωτών ταξιδιών.
 
 
Τα τελευταία χρόνια, μέσω της ThomasCook, της Tui , της Jet2, της Βiblio Globus καθώς και άλλων οργανωτών, ήρθαν στην Κύπρο, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Γι’ αυτό άλλωστε είναι μεγάλο το πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας από το λουκέτο της Thomas Cook, η οποία έφερνε στο νησί κάθε χρόνο περίπου το 5% των τουριστών που αντιστοιχεί σε 250 χιλ. επισκέπτες. 
 
Φέτος οι αφίξεις τουριστών από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα με τη συγκεκριμένη εταιρεία ανέρχονται στις 205.000. Επίσης άλλες 46.000 
αφίξεις ήταν προγραμματισμένες για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2019. 
 
 
Αρμόδια πηγή, δήλωσε στον «Φ» πως το Υφυπουργείο Τουρισμού, μετά το λουκέτο της Thomas Cook, κάνει αγώνα δρόμου για να καλύψει τις ζημιές που άφησε πίσω της η εταιρεία. Καταβάλλει προσπάθειες, πέρα των μεγάλων οργανωτών ταξιδίων (όπως είναι η Tui), για νέες συνεργασίες ή ενίσχυση συνεργασιών γίνεται και με πολλούς άλλους οργανωτές ταξιδίων από διάφορες αγορές. Για το Ηνωμένο βασίλειο ειδικότερα γίνονται συνεχείς προσπάθειες με την Jet2 holidays, Εasyjet, Οn the beach, Love holidays κ.λπ.
 
Τα τελευταία χρόνια 2-3 οργανωτές ταξιδιών είναι οι κύριοι παίκτες στις αγορές, με αποτέλεσμα η εξάρτηση της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου από αυτούς, να ξεπερνά το 70%. Για παράδειγμα την αγορά την Αγγλίας καθορίζουν τρεις οργανωτές ταξιδιών, (σε αυτούς περιλαμβανόταν και η Thomas Cook). Αξίζει να σημειωθεί πως το 2017 650 χιλ. τουρίστες από την Αγγλία ήρθαν στην Κύπρο μέσω οργανωτών ταξιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε ο «Φ», η Tui, η Thomas Cook και η Jet 2, το 2017 μετέφεραν το 54% των επισκεπτών από τη Βρετανία και το 2016 το 56% των επισκεπτών ήρθαν στην Κύπρο μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών. 
 
 
Πέρσι, ο αριθμός των επισκεπτών από το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε το 1,3 εκατ. Μάλιστα εάν κάποιος λάβει υπόψη τα πιο πάνω στοιχεία, φαίνεται πως μέσω των τριών βασικών παικτών ήρθαν στην Κύπρο πέραν των 750 χιλ. Επίσης, εκτιμάται πως  μέσω όλων των οργανωτών που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες,  ήρθαν στην Κύπρο 1 εκατ. Βρετανοί τουρίστες. 
 
Εξάλλου, η εξάρτηση από τους οργανωτές ταξιδιών από τη Ρωσία φτάνει στο 84%. Τα προηγούμενα χρόνια από τις 700 χιλ. αφίξεις επισκεπτών από τη Ρωσία, οι 500 χιλ. ήρθαν στο νησί μέσω τριών οργανωτών. Πέρσι ο αριθμός των Ρώσων τουριστών έφτασε τις 784,631 η πλειοψηφία των οποίων ήρθαν στο νησί μέσω των πρακτόρων.  Το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας της ρωσικής αγοράς κρατούν η Biblio-Globus, η TEZ  και η Pegas. Επίσης το 78% των τουριστών από τη Γερμανία έχουν φτάσει μέσω των οργανωτών ταξιδιών.
 
Ήδη οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν κλείσει αρκετές συμφωνίες με τα ξενοδοχεία και με τις αεροπορικές εταιρείες (σε περίπτωση που δεν διαθέτουν αεροπορική εταιρεία οι ίδιοι) για τις διακοπές του καλοκαιριού του 2020. Αρμόδια πηγή δήλωσε στον «Φ» πως ήδη κάποιοι οργανωτές ταξιδιών άρχισαν να διαπραγματεύονται με ξενοδοχεία για να καλυφθεί το κενό της Thomas Cook. Από τον Ιανουάριο του 2020, αναμένεται να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τα τουριστικά πακέτα για το καλοκαίρι του 2021. Όπως μας λέχθηκε, λόγω του έντονου ανταγωνισμού, οι οργανωτές κλείνουν γρήγορα τις συμφωνίες για να πετύχουν καλύτερες τιμές αλλά και για να προσφέρουν έγκαιρα τα προϊόντα τους στους πελάτες τους. 
 
Η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, δήλωσε πως είναι μεγάλη η εξάρτηση της Κύπρου από τους οργανωτές ταξιδιών, επισημαίνοντας πως σε κάποιες αγορές τα ποσοστά είναι πολύ ψηλά. Σύμφωνα με την κ. Ψηλογένη, ο ΣΤΕΚ εδώ και χρόνια τονίζει την ανάγκη η Κύπρος να προχωρήσει στην προσέλκυση και του μεμονωμένου τουρίστα και να απευθυνθεί σε νέες αγορές.
 
Πρώτοι με διαφορά οι Βρετανοί
 
Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 1,0% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, ενώ παρατηρήθηκε 1,8% αύξηση από τη Ρωσία και 23,6% από το Ισραήλ. Μείωση 0,2% σημειώθηκε στις αφίξεις τουριστών από τη Σουηδία και 14,2% από τη Γερμανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κύρια πηγή τουρισμού για την Κύπρο για τον Αύγουστο του 2019, με ποσοστό 33,6% και ακολουθούν η Ρωσία με 20,9%, το Ισραήλ με 9,4% και η Σουηδία με ποσοστό 3,7%.
Ο σκοπός ταξιδιού τον Αύγουστο του 2019 ήταν για ποσοστό 88,1% των τουριστών οι διακοπές, για 10,2% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 1,7% επαγγελματικός. Το 2018 οι αφίξεις τουριστών έσπασε το φράγμα των 3,5 εκατ. Συγκεκριμένα πέρσι, οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν στα 3,9 εκατ. σε σύγκριση με 3.652.073 την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 7,8%, αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τη διάρκεια ενός έτους.
 
Μέχρι τον Αύγουστο όλα κυλούσαν ομαλά
 
Η εξάρτηση της Κύπρου από τους οργανωτές ταξιδιών δεν φαίνεται να είναι άσχετη με τα ρεκόρ που καταγράφηκαν στις αφίξεις, τα τελευταία χρόνια. 
 
Πριν από το λουκέτο της Thomas Cook, φέτος από την αρχή του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο, οι αφίξεις τουριστών είχαν ξεπεράσει τα περσινά επίπεδα. Μάλιστα οι αφίξεις του Αυγούστου ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, καταγράφοντας αύξηση 3,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018.  
 
Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας, με βάσει τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών, οι αφίξεις τουριστών τον Αύγουστο 2019 ανήλθαν σε 553.845 σε σύγκριση με 534.847 τον Αύγουστο 2018. Οι αφίξεις Αυγούστου 2019 ήταν οι ψηλότερες που καταγράφηκαν στην Κύπρο μέχρι σήμερα κατά τον μήνα Αύγουστο.
 
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019 οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 2.735.839 σε σύγκριση με 2.719.622 την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 0,6% αλλά και ξεπερνώντας τις αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο κατά τους οκτώ μήνες του έτους.