Ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό αλλά άκρως αναγκαίο πρόγραμμα αρχίζει από σήμερα και αφορά στην κατάρτιση συνοδών που βρίσκονται δίπλα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και εκπαιδευτικές δυσκολίες, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στα σχολεία.
 
Το γεγονός ότι η νομοθεσία που διέπει τους σχολικούς βοηθούς δεν τους συνδέει απαραίτητα με την Ειδική Εκπαίδευση και τις απαιτήσεις που αυτή έχει ώστε να μπορούν και εκπαιδευτικά να βοηθούν τα παιδιά που συνοδεύουν, οδήγησε τους διάφορους φορείς και συνδέσμους που ασχολούνται με τα θέματα αυτά, να εξασφαλίσουν και να στηρίξουν το πρόγραμμα κατάρτισης συνοδών, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την ΕΕ.
 
Όπως εξήγησε στον «Φ» ο σύμβουλος Ενιαίας Εκπαίδευσης Ανδρέας Χριστοδούλου πρόκειται για πρόγραμμα διάρκειας 80 ωρών και θα ολοκληρωθεί σε 12 εβδομάδες (αρχίζει σήμερα στη Λεμεσό και θα γίνεται κάθε Σάββατο) και απευθύνεται κυρίως σε συνοδούς που βρίσκονται εντός σχολείων, αλλά και σε άτομα τα οποία επιθυμούν να εργαστούν ως συνοδοί.
 
Με το τέλος του προγράμματος, θα δοθεί σε όσους το ολοκληρώσουν σχετικό πιστοποιητικό.
 
Στο πρόγραμμα κατάρτισης θα συμμετέχουν οι Ανδρέας Χριστοδούλου, δρ Λίτσα Χαραλάμπους, Μαίρη Μιχαήλ (κλινική ψυχολόγος), Άννα Νταβίνα (υπεύθυνη για διαφοροποίηση υλικού) και Γιώργος Χρίστου (εκπαιδευτικός Ειδικής – Ενιαίας Εκπαίδευσης). Μετά την ολοκλήρωσή του στη Λεμεσό, το πρόγραμμα θα διεξαχθεί και στη Λευκωσία.