Το Εκτελεστικό Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος, σε σημερινή του συνεδρίαση, συζήτησε το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
 
Αποφάσισε τα εξής:
  • Καταδικάζει απερίφραστα την έξαρση και την κλιμάκωση των τουρκικών παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ και ειδικότερα τη νέα εισβολή των Τούρκων στο Τεμάχιο 7, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία για εκμετάλλευση από τις εταιρίες TOTAL και ENI.
  • Χαιρετίζει μεν τις λεκτικές καταδίκες της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τρίτες χώρες, αλλά δεν τις θεωρεί ως ικανοποιητική αντίδραση που θα αναγκάσει την Τουρκία να αποχωρήσει ώστε να αποκατασταθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας στην κυπριακή ΑΟΖ.
  • Καλεί την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που απορρέουν από την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κατεύθυνση της πρόκλησης πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων και μέτρων κατά της Τουρκίας, εμπλεκόμενων εταιριών και φυσικών προσώπων καθώς και του παγώματος κονδυλίων και συμφωνιών της Τουρκίας με την ΕΕ.
  • Καλεί την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για ενίσχυση των συνεργασιών με χώρες της περιοχής και κυρίως με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι οποίες από κοινού προσβλέπουν στη σταθερότητα και τη συνεργασία.
  • Καλεί την κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες απρόσκοπτης και χωρίς καθυστέρηση υλοποίησης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Θεωρεί, πως στην παρούσα φάση, η οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, υπό την μορφή της τριμερούς συνάντησης ή πενταμερούς διάσκεψης, «άτυπης» ή μη, με την υφιστάμενη κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, θα αποβεί καταστροφική για τη συνέχεια, καθώς θα οδηγήσει σε διαπραγμάτευση υπό τουρκικούς όρους, με την στρατιωτική απειλή να επικρέμεται και να αποθρασύνει περαιτέρω την Τουρκία.
Επιπρόσθετα, το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος:
  • Καταδικάζει απερίφραστα την τουρκική εισβολή στη Συρία και τη χαρακτηρίζει ως εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.
  • Θεωρεί πως αυτή η νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου αποδεικνύει για πολλοστή φορά την επεκτατικότητα και τη βαρβαρότητα της Τουρκίας καθώς και την παντελή αδιαφορία της για την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Καλεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη διεθνή κοινότητα να δράσουν άμεσα, έτσι ώστε να σταματήσει επίσης άμεσα η εισβολή στη Συρία και η νέα γενοκτονία κατά του κουρδικού πληθυσμού.
  • Εκφράζει τη συμπαράσταση του στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και την έντονη ανησυχία και θλίψη του για τις σφαγές, που δυστυχώς βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Πηγή: Philenews