To Top
07:30 Παρασκευή
23 Μαρτίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Καδής: Η Πολιτιστική Υπηρεσία θα γίνει Τμήμα
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Καδής: Η Πολιτιστική Υπηρεσία θα γίνει Τμήμα
  22 Ιουλίου 2017, 1:00 μμ  

Πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης θα ετοιμαστεί πρόταση για μια νέα δομή για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Το σχέδιο προνοεί αναβάθμιση της Υπηρεσίας σε Τμήμα και τη δημιουργία συγκεκριμένων τομέων του πολιτισμού.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο  υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, κάνει ένα απολογισμό της πενταετίας, επισημαίνει κενά και την ίδια στιγμή απαριθμεί μια σειρά από σημαντικές κινήσεις που έγιναν, μέσα στα πλαίσια που μπορούσε το υπουργείο του να κινηθεί.

Υπάρχει μια γενική απογοήτευση καθώς δεν έχουν γίνει τομές στο χώρο του πολιτισμού, όπως είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Πρόεδρος.
Μπορεί στο επίπεδο της οργάνωσης και των δομών των υπηρεσιών που υπηρετούν τον πολιτισμό να μην έγιναν τομές για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Έγιναν όμως πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις σε άλλα επίπεδα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η ορθολογική αντιμετώπιση των θεμάτων του Πολιτισμού επέβαλλε και επιβάλλει αυτή τη στιγμή να γίνουν αναδιαρθρώσεις.

Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο είχε αποφασιστεί παλαιότερα. Γιατί τώρα; 
Οφείλω να ξεκαθαρίσω κάτι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν θέματα τα οποία συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις και θέματα που συνδέονται με τις οικονομικές εξελίξεις και τα οποία δεν άφησαν να ξεδιπλωθεί και να εφαρμοστεί η πολιτική όπως την είχε οραματιστεί και ο Πρόεδρος και όπως είχε προδιαγραφεί. Είναι γεγονός ότι οι μελέτες που έχουν γίνει καταλήγουν στο γεγονός ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει αυτός ο τεμαχισμός των τμημάτων που αφορούν τον πολιτισμό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Η προσπάθεια και η πρόθεση ήταν αυτή –και έτσι ξεκινήσαμε όταν ήρθα εδώ ένα χρόνο μετά την έναρξη της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Ωστόσο, λήφθηκαν υπόψη πτυχές που συνδέονταν και με τις διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να γίνουν αλλαγές κατά την παρούσα συγκυρία.

Αυτό όμως είναι το ένα μέρος. Οι πολιτικές εξελίξεις πώς θα επηρέαζαν μια απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία Διεύθυνσης Πολιτισμού; 
Αυτό αφορά την άλλη διάσταση του προβλήματος, την οικονομική. Αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, και λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης, υπήρξε συστηματική προσπάθεια για εξορθολογισμό που απαιτούσε μείωση του προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και παγοποίηση των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία. Μια αναδόμηση του τρόπου διαχείρισης των θεμάτων του Πολιτισμού θα συνεπαγόταν επιπρόσθετες θέσεις, αναβαθμίσεις κλπ. Άρα, θα υπήρχε διεύρυνση σε επίπεδο στελέχωσης και δομών, κάτι που ειδικά τα πρώτα χρόνια μετά την κρίση θα ήταν απαγορευτικό. Με τη βελτίωση των συνθηκών, είμαστε σε θέση να προτείνουμε αυτή την περίοδο μια πιο ορθολογική δομή διαχείρισης των πολιτιστικών θεμάτων.

Δεν μπορώ να μην κάνω την παρατήρηση ότι σε εύρωστους καιρούς δεν υπήρχε είτε το όραμα, είτε η διάθεση και όταν υπάρχει το όραμα δεν υπάρχει η οικονομική άνεση. Εν ολίγοις,ο πολιτισμός βρίσκεται πάντα στο περιθώριο. 

Δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πράγματα και δεν θεωρώ ότι ο πολιτισμός βρίσκεται στο περιθώριο. Μπορεί να μην έγιναν αρκετά σε επίπεδο δομών, όπως η δημιουργία ενός υφυπουργείου, έγιναν όμως σημαντικές κινήσεις, μέσα στα πλαίσια που μπορούσαμε να κινηθούμε.

Δηλαδή; 
Πρώτον, στο επίπεδο του εξορθολογισμού των προγραμμάτων μας, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο παραχωρούνται οι χορηγίες και με τον τρόπο που στηρίζονται οι φορείς του πολιτισμού. Έγιναν σημαντικές διαφοροποιήσεις που αυξάνουν την διαφάνεια. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός ότι προχώρησαν σε υλοποίηση μια σειρά από έργα υποδομής που θα αναβαθμίσουν το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου. Κάποια ολοκληρώθηκαν και κάποια βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Την ίδια στιγμή έπρεπε να δώσουμε σημαντική έμφαση στο γεγονός ότι  η Πάφος είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Να θυμίσω ότι, όταν ξεκινούσε τούτη η προσπάθεια ήταν όλοι ιδιαίτερα μουδιασμένοι και απογοητευμένοι. Όμως, η συνεργασία της πολιτείας με τους τοπικούς φορείς που έκαναν εξαιρετική δουλειά, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και αυτή τη στιγμή μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ότι η υπόθεση της πολιτιστικής πρωτεύουσας εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά, τόσο στο επίπεδο του προγράμματος όσο και στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, για τις οποίες συνεισέφερε ουσιαστικά το κράτος. Από κει και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από υποδομές που έχουν ολοκληρωθεί. Να αναφέρω το Παπαδάκειο Δημοτικό Εικαστικό Κέντρο στη Λεμεσό, το οποίο θα εγκαινιαστεί επίσημα τον Νοέμβριο, τη μετατροπή της ΣΠΕΛ σε εκθεσιακό χώρο της Κρατικής Πινακοθήκης, η οποία ολοκληρώνεται το φθινόπωρο και αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στη μελέτη για τη λειτουργία της, τη μεταστέγαση της Αποθήκης Έργων Τέχνης σε μόνιμο χώρο, το Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας, το εμβληματικό αυτό κτίριο της πρωτεύουσας το οποίο ήταν ένα φάντασμα τα τελευταία χρόνια και ολοκληρώνεται η αναβάθμισή του μέσα στο 2019 και τη Στέγη Χορού Λευκωσίας, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά  Αγίου Ανδρέα. Την ίδια στιγμή προχωρά η δημιουργία του Πολιτιστικού Χωριού στη Λέμπα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε επί Άκη Κλεάνθους και επιτέλους τώρα προχωρά η υλοποίησή της με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018. Για την Πάφο, πέρα από τα 5 εκ που δώσαμε για το πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, υπάρχουν μια σειρά από έργα υποδομής που στηρίζονται και από το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και από το δικό μας Υπουργείο. Για τη δημιουργία της Κυπριακής Βιβλιοθήκης διασφαλίσαμε τον χώρο στη Αρχιγραμματεία. Πρέπει να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο τεμάχιο συμπεριλαμβανόταν σε αυτά που θα έμπαιναν ως υποθήκη για να πάρουμε τον δανεισμό από την τρόικα, έγιναν όμως ενέργειες και  απελευθερώθηκε με αποτέλεσμα τώρα να μπορούμε να εντάξουμε τη δημιουργία της βιβλιοθήκης στους προγραμματισμούς μας και τους προϋπολογισμούς της επόμενης τριετίας. Αυτό όμως που θα ενισχύσει την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο και στον χώρο του πολιτισμού είναι η Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και θα προβάλλει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας. Το νομοσχέδιο για την ίδρυσή της βρίσκεται ενώπιον της Βουλής και αναμένεται ότι θα συζητηθεί στις πρώτες συνεδρίες της νέας περιόδου.

Στο θέμα των διαδικασιών που αφορούν τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες υπάρχει μια γενική άποψη ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο θα περίμενε κανείς. 
Για τα θέματα των διαδικασιών χρηματοδότησης συνεργάστηκα προσωπικά με τους λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες, να γίνουν πιο διαφανείς, να τεκμηριώνονται οι βαθμολογίες αξιολόγησης των προτάσεων και να δίνονται στους ενδιαφερομένους οι λόγοι που μια πρόταση εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε. Επίσης, βάλαμε σε αρκετές επιτροπές αξιολόγησης εξωτερικούς κριτές για ενίσχυση της διαφάνειας. 

Εκφράζονται όμως πάρα πολλά παράπονα για την καθυστέρηση των  χρηματοδοτήσεων, οι οποίες συνήθως δίνονται στους ενδιαφερομένους φορείς πολλούς μήνες μετά την ολοκλήρωση των προτάσεών τους. 
Συμφωνούμε ότι ήταν μια μεγάλη αδυναμία, η οποία δημιουργούσε τριβές και αρνητική εικόνα για τους Λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, οι οποίοι δεν ευθύνονται. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνταν καθυστερήσεις ήταν η υποστελέχωση στο Λογιστήριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Πρόσφατα η μοναδική λογίστρια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, με βάση τη γενικότερη απόφαση της Γενικής Λογίστριας εντάχθηκε στο υπόλοιπο δυναμικό του λογιστηρίου του Υπουργείου το οποίο διεκπεραιώνει τώρα τις λογιστικές εργασίες των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, στηρίζοντάς τις ουσιαστικά. Ευελπιστούμε ότι αυτό θα βελτιώσει αισθητά την κατάσταση.

Είναι γενικά παραδεκτό ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για κινηματογραφικούς παραγωγούς από το εξωτερικό. Έχετε κάνει κινήσεις προς τούτο; 
Έγινε μια συστηματική προσπάθεια στον χώρο του κινηματογράφου με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, της Προεδρίας, του Υπουργείου Οικονομικών, την Κυπριακή Αρχή Προώθησης Επενδύσεων και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και αναμένουμε σύντομα να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο σχετική πρόταση, μέσα από την οποία θα περιλαμβάνονται κίνητρα για προσέλκυση επενδυτών στο χώρο του κινηματογράφου. Τα τελευταία χρόνια με προσέγγισαν μεγάλοι παραγωγοί ακόμη και από το Μπόλιγουντ που βολιδοσκοπούσαν να δουν τι κίνητρα υπάρχουν σε σχέση με άλλες χώρες, κάτι βέβαια που δεν υπήρχε. Ήδη μελετήθηκαν τα συστήματα των ανταγωνιστικών χωρών και αυτά που θα ανακοινωθούν θα καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για κινηματογραφικές παραγωγές. 

Τα Κύπρια ίσως έχουν κλείσει τον κύκλο τους

Γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια για το διεθνές φεστιβάλ Κύπρια. Οι προθέσεις σας να το ανα- βαθμίσετε δεν φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.
Βλέπουμε συνεχώς τα δεδομένα και γίνονται συνεχώς προσπάθειες για να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις που θα συζητήσω με τους συνεργάτες μου. Ίσως με τον τρόπο που ξέρουμε τα Κύπρια να έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Ίσως πρέπει να δούμε πώς να κάνουμε κάτι διαφορετικό ή εναλλακτικό. Θα πρέπει ο καλλιτεχνικός διευθυντής να προτείνει και όχι να περιμένει από φορείς να κάνουν προτάσεις; Πόσο έτοιμη είναι η Κυπριακή κοινωνία να δεχτεί κάτι τέτοιο; Ποιες άλλες πρακτικές υιοθετούνται σε πετυχημένα ανάλογα φεστιβάλ του εξωτερικού; Θα μελετήσουμε όλα τα δεδομένα, αφού λάβουμε υπόψη και τα αποτελέσματα της φετινής διοργάνωσης.

Στην Αρχιγραμματεία η Βιβλιοθήκη

Θα επανέλθω στο επίμαχο θέμα της αλλαγής δομής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Έχει εγκαταλειφτεί αυτή η προσπάθεια;
Αντίθετα, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης θα ετοιμαστεί πρόταση για μια νέα δομή για τις πολιτιστικές υπηρεσίες, η οποία θα τις αναβαθμίζει και θα διευρύνει τις δυνατότητές της να συνεισφέρει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στον χώρο του πολιτισμού.

Τι προνοεί;
Προνοεί αναβάθμιση της Υπηρεσίας σε Τμήμα, τη δημιουργία συγκεκριμένων τομέων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν πιο στοχευμένα τις περιοχές που υπηρετούν σήμερα οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Θα υπάρχουν για παράδειγμα ξεχωριστοί τομείς για τα Γράμματα και το Βιβλίο, για τα Εικαστικά, τον Κινηματογράφο και τα Οπτικοακουστικά, τον Χορό, το Θέατρο, τον Λαϊκό Πολιτισμό, τη Μουσική και τις Βιβλιοθήκες. Θα υπάρχει επίσης τομέας Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Πολιτιστικής Πληροφορίας, ένα τομέα για τον οποίο έχουν γίνει πολλά βήματα με βασικότερο τη Εuropeana και τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας της Κυπριακής Βιβλιοθήκης. Μάλιστα, εντός των επόμενων μηνών και με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων - ψηφιακού πρωταθλητή, υπηρεσιών του δημοσίου, Πανεπιστημίων - δημιουργείται το Ίδρυμα Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς. Να αναφέρω επίσης ότι στην πρόταση για τη νέα δομή του Τμήματος Πολιτισμού θα περιλαμβάνεται μονάδα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Σχέσεων, μονάδα στρατηγικού σχεδιασμού και την ίδια στιγμή σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε Μονάδα Προβολής για να κάνει ευρύτερα γνωστό το έργο που επιτελείται.

Αντιλαμβάνομαι ότι για να μην είναι απλά μια μετονομασία θα γίνει διεύρυνση με νέο προσωπικό.
Σίγουρα θα υπάρξει ενίσχυση, μέσα σε ένα ορθολογικό πλαίσιο. Ολοκληρωμένη πρόταση θα κατατεθεί σύντομα στο Υπουργείο Οικονομικών και εκτιμώ ότι το κόστος δεν θα είναι απαγορευτικό. Η αύξηση που θα προκύψει μπορεί να καλυφθεί στο πλαίσιο των οροφών του προϋπολογισμού του Υπουργείου μας. Ενδεχομένως θα χρειαστεί να γίνουν ανακατανομές προσωπικού. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι οργανισμοί που θα τεθούν κάτω από αυτό το αναβαθμισμένο Τμήμα Πολιτισμού, ενώ προτείνεται να απομακρυνθούν δομές που ο σκοπός τους δεν έχει άμεση συνάφεια με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες.

Το Τμήμα Πολιτισμού όπως το εξαγγέλλετε είναι λύση ανάγκης λόγω των πολιτών και οικονομικών εξελίξεων;

Καθόλου. Θα έλεγα ότι είναι λύση που ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Γίνεται ένα ξεκαθάρισμα της αποστολής και των τομέων ευθύνης, τι πρέπει να εποπτεύει αυτό το Τμήμα και από τι πρέπει να απαλλαγεί. Εάν αυτό έρθει να δέσει μελλοντικά και με τη δημιουργία ενός Υφυπουργείου Πολιτισμού θα είναι το ιδανικό. Αυτό που θα επιχειρήσουμε με την πρότασή μας είναι ένα πολύ καλό βήμα. Στόχος μου είναι πριν κλείσει η θητεία της κυβέρνησης να ληφθεί απόφαση ως προς τη νέα αναβαθμισμένη δομή που θα πρέπει να έχουν οι πολιτιστικές υπηρεσίες.

Είναι άμεσα εφαρμόσιμο το σχέδιο αυτό;
Κάποιες πτυχές της νέας δομής θα μπορούσαν να υλοποιηθούν απλά με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Για κάποιες άλλες πτυχές –όπου π.χ. προνοείται δημιουργία νέων θέσεων– θα πρέπει να διαμορφωθούν σχέδια υπηρεσίας, κάτι για το οποίο θα απαιτηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες και χρόνος.

  Μαρίνα Σχίζα   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.