To Top
07:11 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Monsieur Doumani: Με το χιούμορ σπάνε τα ταμπού
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Monsieur Doumani: Με το χιούμορ σπάνε τα ταμπού
  02 Αυγούστου 2017, 11:00 πμ  

Αλήθεια, γιατί ντουμάνι; Ντουμάνι, όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο. Περισσότερο για το παιχνιδιάρικο ταίριασμα που κάνει με το monsieur. Σίγουρα δεν υπάρχει κρυμμένη κάποια ιδιαίτερη φιλοσοφική ερμηνεία πίσω από το όνομά μας. Τα ντουμάνια πάντως μας αρέσουν και τους τρεις!

Πώς ταυτίζεται το όνομά σας με τη μουσική σας; Από μια άποψη ταυτίζεται απόλυτα, αφού η μουσική, οι ενορχηστρώσεις και ο στίχος μας έχουν μια παιχνιδιάρικη διάθεση. Από την άλλη, κάποιος μπορεί να μη βρει και καμιά απολύτως ταύτιση.

Ποια θα λέγατε πως είναι σήμερα η σχέση των τριών σας; Πώς συναντηθήκατε, αλήθεια; Όλοι μας γνωριζόμασταν από πριν, έχοντας συμπράξει σε διάφορα μουσικά πρότζεκτ και συναυλίες. Είναι αλήθεια όμως ότι από την πρώτη πρόβα που κάναμε, πίσω στο 2012, φάνηκε ότι υπήρχε μια ιδιαίτερα καλή επικοινωνία και χημεία μεταξύ μας. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την επικοινωνία και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό βγαίνει και μέσα στη μουσική μας, αλλά και πάνω στη σκηνή. Μαζί περάσαμε και περνούμε πολύ ιδιαίτερες στιγμές, που μας δένουν όλο και περισσότερο.

Αυτό το ανακάτεμα της μουσικής προήλθε και γιατί ο καθένας από σας προέρχεται από διαφορετικό μουσικό χώρο; Ήταν κάτι που επιδιώξατε από την αρχή; Ναι, αυτό σίγουρα έχει παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αισθητικής του γκρουπ. Είμαστε τρεις μουσικοί που πριν βρεθούμε κινούμασταν σε πολύ διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Είχαμε μεν συνεργαστεί σε άλλα πρότζεκτ, εντούτοις ο κάθε ένας από μας προέρχεται από πολύ διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές διαφορετικές μουσικές ιδέες κατά τη διάρκεια των πειραματισμών στις πρόβες και ουσιαστικά να έχουμε πολύ περισσότερο υλικό για να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. 

Το χιούμορ στο τραγούδι σας είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, έτσι; Πιστεύετε πως ο Κύπριος δέχεται τον αυτοσαρκασμό; Ναι, σίγουρα το χιούμορ παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές μας και είναι ένα πολύ έντονο στοιχείο τόσο στον στίχο μας όσο και στις μουσικές ενορχηστρώσεις που κάνουμε. Είναι και ένας λεπτός και άμεσος τρόπος να επικοινωνήσεις με θέματα που κατά τα άλλα μπορεί να θεωρούνται ταμπού ή να είναι δύσκολο να τα προσεγγίσεις χωρίς να ακουστείς διδακτικός. Ο Κύπριος σίγουρα αποδέχεται τον αυτοσαρκασμό, αλλά και την αυτοκριτική πολύ πιο εύκολα μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Πώς φέρατε την παραδοσιακή μουσική στα μέτρα σας; Αυτό έγινε κάπως αυτόματα για μας. Στην αρχή ξεκινήσαμε απλά, με κάποιους μελωδικούς και ρυθμικούς πειραματισμούς πάνω στα παραδοσιακά κομμάτια. Ο χαρακτήρας των μουσικών οργάνων που χρησιμοποιούμε (κιθάρα, τζουράς, τρομπόνι, φλάουτο), οι μουσικές επιρροές που έχουμε από τα παιδικά μας χρόνια και η πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ των τριών μας οδήγησε το γκρουπ στη σημερινή του μορφή. Σε αυτή τη φάση γράφουμε τα δικά μας κομμάτια σε κυπριακό στίχο πατώντας γερά στην κυπριακή μουσική παράδοση, αλλά δανειζόμενοι και στοιχεία από πολλά και διάφορα μουσικά είδη.

Η κατανόηση και αποδοχή των τραγουδιών σας στο εξωτερικό δεν είναι η ίδια, φαντάζομαι, με το κοινό της Κύπρου. Αυτό δεν σας εμποδίζει από το να κάνετε εμφανίσεις εκτός, έτσι; Όχι, ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε ένα γκρουπ που επιδιώκουμε να βγαίνουμε εκτός Κύπρου και να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας. Είχαμε την τύχη να πάρουμε κάποιες καλές κριτικές για τον πρώτο μας δίσκο, που είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθούμε στη διεθνή σκηνή της έθνικ μουσικής και να ανοίξουν πολλές πόρτες σε διεθνή φεστιβάλ. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε ταξιδέψει σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και έχουμε παρουσιάσει τη μουσική μας σε πολύ σημαντικές σκηνές. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μας να βλέπουμε στις πρώτες μας εμφανίσεις στο εξωτερικό την αγάπη και τη μεγάλη αποδοχή του κόσμου, παρά την αδυναμία στην κατανόηση των στίχων. Σε χώρες με μουσική παιδεία όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία, οι συναυλίες μας έχουν έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, με το κοινό να κάθεται και να ακούει προσεκτικά τη μουσική μας.

Ποια σχέση με το κοινό σας θα θέλατε να αναπτύξετε σε κάθε συναυλία σας; Νιώθουμε πολύ τυχεροί, γιατί σε κάθε εμφάνισή μας στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, το κοινό μας είναι πολύ εκδηλωτικό και παίρνουμε μεγάλες δόσεις θετικής ενέργειας, που στη συνέχεια δίνουμε και εμείς πίσω με τη σειρά μας. Είμαστε γενικά απλοί τύποι και προσγειωμένοι, και μετά το τέλος κάθε συναυλίας επιδιώκουμε να γνωρίσουμε και να συζητήσουμε με τον κόσμο. Θέλουμε και επιδιώκουμε την αμεσότητα με τον κόσμο και είναι γεγονός ότι πάντα αποδίδουμε καλύτερα όταν η σκηνή είναι πολύ κοντά στο κοινό.

Είναι δύσκολοι τελικά οι καιροί για το τραγούδι; Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε; Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, σε πολλά επίπεδα, και χρειάζεται να έχεις γερό στομάχι για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία και να επιβιώσεις σαν καλλιτέχνης στην Κύπρο του 2017. Εμείς σαν Monsieur Doumani πάντα δουλεύουμε με χαλαρή διάθεση και η πολύ καλή χημεία που έχουμε σαν τρίο βοηθά στο να ξεπερνούμε τυχόν δυσκολίες. Έχουμε την ανάγκη να πούμε και να καυτηριάσουμε τα κακώς έχοντα της κυπριακής πραγματικότητας, έτσι η κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι πηγή έμπνευσης για δημιουργία. 

Παίξατε πρόσφατα στη Βαρκελώνη... Ήταν μια φανταστική εμπειρία, για διάφορους λόγους. Είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε ένα πολύ σημαντικό φεστιβάλ στη Βιλανόβα ι λα Ζελτρού, λίγο έξω από τη Βαρκελώνη, όπου γνωρίσαμε τον θρύλο της balkan μουσικής Boban Markovic και ακούσαμε εξαιρετικές μπάντες από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη συνέχεια παίξαμε σε μια πολύ όμορφη μουσική σκηνή στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαμε την τύχη να παίξουμε μερικά από τα κομμάτια μας με τον Xavi Turull, έναν εκ των ιδρυτών των θρυλικών Ojos de Brujo.

Και ποια θα είναι τα βήματα των Monsieur Doumani στο προσεχές μέλλον; Θα συμμετάσχουμε στον φετινό Φέγγαρο στον Κάτω Δρυ. Έχουμε βρεθεί στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ως θεατές τα προηγούμενα χρόνια και η φετινή μας συμμετοχή μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Στη συνέχεια, προτεραιότητα έχει η προετοιμασία για την τελική ηχογράφηση του τρίτου μας δίσκου, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στην Ελλάδα. Ο δίσκος, αν όλα πάνε καλά, θα κυκλοφορήσει αρχές του 2018.

INFO:  Oι Monsieur Doumani εμφανίζονται στον Φέγγαρο στον Κάτω Δρυ, που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5/8. www.fengaros.com) 

  Συνέντευξη: Χριστίνα Σκορδή      Παναγιώτης Μηνά   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.