ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει απογοήτευση για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Μιλώντας στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια του απολογισμού της θητείας του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν καταφέραμε να προχωρήσουμε τα θέματα της επανένωσης της Κύπρου». Εκεί χάσαμε χρόνο και δεν μπορέσαμε να συνάψουμε μια συμφωνία στην Ελβετία, πρόσθεσε. Ο Λουξεμβούργιος επικεφαλής της Ένωσης, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου που ολοκληρώνεται η θητεία του, περιέλαβε το Κυπριακό στα θέματα κατά τα οποία επί προεδρίας του δεν πέτυχε να λυθεί. Και εξέφρασε την απογοήτευσή του. Και λογικό, καθώς στις Βρυξέλλες ήθελαν να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό για να εκτονωθεί –όπως θεωρούσαν– η ένταση και να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες στις σχέσεις με την Τουρκία.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ οι Βρυξέλλες θεωρούσαν πως ακόμη και με παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο θα μπορούσε να βρεθεί μια φόρμουλα για να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Προφανώς δεν γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί η κατοχική Τουρκία. Θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα την Τουρκία, έχοντας αρκετή εμπειρία από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή. Όπως βέβαια και από τις δράσεις της κατοχικής δύναμης σε βάρος γειτονικών της χωρών. Δυο από αυτές, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι κράτη μέλη της Ένωσης.
Δεν είναι αυτό το θέμα μας, αλλά η δήλωση απογοήτευσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί πως είναι λόγω της αδυναμίας της Ένωσης που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ο κ. Γιούνκερ κάνει το ίδιο λάθος που διαπράττουν κι άλλοι, ακόμη και εντός Κύπρου. Αναζητούν λόγους μη επίλυσης του Κυπριακού και υπεύθυνους για την αποτυχία. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν μελετήσει καλά και επισταμένα τα δεδομένα. Κι αυτό γιατί είναι αποδεδειγμένο διαχρονικά πως είναι η κατοχική Τουρκία που τόσα χρόνια εμποδίζει τη λύση του Κυπριακού. Δεν φταίνε οι Ελληνοκύπριοι, δεν φταίνε τα Ηνωμένα Έθνη, ούτε ασφαλώς και η ΕΕ. Φταίει η κατοχική Τουρκία, η οποία έχει ως στόχο και διαχρονική επιδίωξη να ελέγξει ολοκληρωτικά την Κύπρο. Θέλει να υπονομεύσει και βαθμηδόν να διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία χαρακτηρίζει «εκλιπούσα».
ΤΟ πιο εύκολο είναι να αναζητούνται παντού ευθύνες. Για κάποιους προφανώς είναι εύκολο να προβαίνουν σε αυτοκριτική σε βαθμό αυτομαστίγωσης. Κι όλα αυτά ενώ είναι πρόδηλο πως την πλήρη ευθύνη για τη μη λύση φέρει η κατοχική Τουρκία.
ΕΚΕΙ που θα μπορούσε κανείς να αποδώσει ευθύνες στην ΕΕ είναι γιατί δεν επέμεινε, δεν έθεσε κόκκινες γραμμές πως η όποια συμφωνία στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο, χωρίς παρεκκλίσεις προσωρινές ή μόνιμες. Μια συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει χωρίς περιορισμούς την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διεθνών συμβάσεων. Κοντολογίς, να είναι μια γνήσια δημοκρατία, στην οποία οι πολίτες της ελεύθερα θα ζουν και ελεύθερα θα λειτουργούν.