Ίσως ο τίτλος θα έπρεπε να περιλαμβάνει μια προειδοποίηση για… spoiler, για όσους αναμένουν την έκθεση Deloitte Money League, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Ιανουάριο. Ωστόσο, με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου (την κορυφαία τετράδα του 2019) να έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα, η Μπαρτσελόνα θα κατακτήσει την κορυφή και τυπικά με το “γύρισμα” της χρονιάς.

Τα έσοδα της Μπαρτσελόνα αυξήθηκαν από τα €690 εκατ. το 2018 στα €852 εκατ. το 2019. Ίσως κάποιος να προσέξει ότι τα €852 εκατ. είναι αρκετά λιγότερα από τα €990 εκατ. που ανακοίνωσε η ομάδα της Καταλωνίας,  ωστόσο σε αυτά τα τελευταία η ομάδα συνυπολόγισε μετεγγραφές και λογιστικές προσαρμογές, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό της Deloitte για τα έσοδα των ομάδων.

Παρ’ όλα αυτά, η “πραγματική” αύξηση €162 εκατ. είναι από μόνη της εντυπωσιακή και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους τομείς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του marketing.

Η αυξητική αυτή τάση οδήγησε την Μπαρτσελόνα να ξεπεράσει μια μάλλον στάσιμη Ρεάλ. Τα έσοδα της ομάδας της Μαδρίτης αυξήθηκαν κατά μόλις €6 εκατ., από τα €751 εκατ. στα €757 εκατ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η Μπαρτσελόνα από €60 εκατ. πίσω βρίσκεται €95 εκατ. μπροστά από τη μεγάλη αντίπαλό της, μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Φυσικά, η οικονομική υγεία οποιασδήποτε εταιρείας δεν κρίνεται αποκλειστικά από ένα και μόνο μέγεθος. Ακολουθούν ορισμένες συγκρίσεις που αποδεικνύουν ότι, αν και η Μπαρτσελόνα θα βρεθεί στην κορυφή του επόμενου Deloitte Financial Football League, η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται σε πολύ πιο υγιή οικονομική κατάσταση.

EBITDA (Κέρδη προ τόκων, φόρων και απόσβεσης επί του κύκλου εργασιών): Μπατσελόνα €72 εκατ. – Ρεάλ Μαδρίτης €124 εκατ.

Κέρδη προ φόρων: Μπαρτσελόνα €5 εκατ. – Ρεάλ Μαδρίτης €38 εκατ.

Καθαρό χρέος: Μπαρτσελόνα €217 εκατ. Ρεάλ Μαδρίτης € -27 εκατ. (Ναι, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αρνητικό χρέος)

Κέρδη από μετεγγραφές παικτών: Μπαρτσελόνα €101 εκατ. – Ρεάλ Μαδρίτης €98,5 εκατ.

Αποσβέσεις συμβολαίων παικτών: Μπαρτσελόνα €146 εκατ. – Ρεάλ Μαδρίτης €104 εκατ.

Αμοιβές Ποδοσφαιριστών: Μπαρτσελόνα €501 εκατ. – Ρεάλ Μαδρίτης €362 εκατ.

Άλλα Έξοδα: Μπαρτσελόνα €238 εκατ. – Ρεάλ Μαδρίτης €239 εκατ.

Για όσους χρειάζονται πιο ενδελεχή πληροφόρηση, μπορούν να διαβάσουν τις ετήσιες εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιήσει στις ιστοσελίδες τους τόσο η Μπαρτσελόνα, όσο και η Ρεάλ.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγεντ Μονάχου τερμάτισαν 3η και 4η αντίστοιχα στην Deloitte Football Money League για το 2019 και μπορούν να ελπίζουν να καταλάβουν τις ίδιες θέσεις στην λίστα του 2020.

Η θέση της Γιουνάιτεντ επηρεάζεται από την ισοτιμία της στερλίνας, η οποία λόγω της αναταραχής με το Brexit έχει χάσει αξία την τελευταία διετία. Εάν χρησιμοποιήσουμε μια σταθερή ισοτιμία με το ευρώ στο 1,17, τότε τα έσοδα της Γιουνάιτεντ για το 2019 φτάνουν τα 732 εκατ. ευρώ. Σε λίρες στερλίνες, τα έσοδα της αγγλικής ομάδας αυξήθηκαν κατά 6% από το 2018 στο 2019.

Όσον αφορά στη Μπάγερν, η γερμανική ομάδα, κατά το πρότυπο της Μπαρτσελόνα, ανακοίνωσε έσοδα €750 εκατ. για το 2019, συμπεριλαμβάνοντας και εκείνα από μετεγγραφές, που προσέγγισαν τα 100 εκατ. ευρώ.

Προσαρμόζοντας τα έσοδα με αφαίρεση των μετεγγραφικών, η ομάδα του Μονάχου θα παραμείνει σχεδόν σίγουρα στην 4η θέση, με €652 εκατ. – αύξηση €23 εκατ. ή 3,6% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι η ανακοίνωση εσόδων 750 εκατ. ευρώ από την Μπάγερν (έναντι των πραγματικών 650 εκατ.) έφτανε για να την φέρει στη δεύτερη θέση. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν πρόκειται να συμβεί.

 

Του Bobby McMahon

Πηγή: Forbes