To Top
04:41 Τρίτη
17 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Χρήστος Οικονόμου: Η λογοτεχνία δεν είναι συνταγή μαγειρικής
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Χρήστος Οικονόμου: Η λογοτεχνία δεν είναι συνταγή μαγειρικής
  30 Νοεμβρίου 2017, 2:00 μμ  

«Η λογοτεχνία δεν είναι επιστήμη, ούτε συνταγή μαγειρικής. Η ποιότητα ενός λογοτεχνικού έργου δεν κρίνεται με όρους ορθότητας αλλά με όρους σημασίας».

Τι θα διαβάσει κανείς στο νέο σας βιβλίο «Οι κόρες του Ηφαιστείου» που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Πόλις; Οι «Κόρες του Ηφαιστείου» είναι ένα συναξάρι θαυμάτων. Είναι ένα βιβλίο που επιχειρεί να σχεδιάσει εκ νέου το χάρτη της γυναικείας παρουσίας στο σύμπαν, αλλά και να δώσει νέο νόημα στις έννοιες της ελπίδας και της πίστης. Τα διηγήματα της συλλογής αποτυπώνουν, νομίζω, τον αγώνα του ανθρώπου να μείνει άνθρωπος σε έναν κόσμο που, μέρα με τη μέρα, γίνεται λιγότερο ανθρώπινος. Προσπάθησα να δημιουργήσω έναν κόσμο όπου η αγάπη, η απαντοχή, η ελπίδα και η πίστη δεν είναι συναισθήματα ή απρόσωπες, αφηρημένες έννοιες, αλλά απτές δυνάμεις με πρόσωπο, ικανές να χτίσουν νέες γέφυρες μεταξύ ουρανού και πραγματικότητας.   

Τα διηγήματα είναι λιγότερο περίπλοκα από ό,τι τα μυθιστορήματα; Πρόκειται για δύο διαφορετικές, μη συγκρίσιμες μορφές μυθοπλασίας. Κάθε είδος έχει τις δικές του απαιτήσεις. Για παράδειγμα, το μυθιστόρημα προϋποθέτει αυξημένη συνθετική ικανότητα, ενώ το διήγημα απαιτεί ανεπτυγμένη αίσθηση του αφηγηματικού ρυθμού. Ωστόσο, η βασική διαφορά έγκειται στο βλέμμα του συγγραφέα. Ο διηγηματογράφος εστιάζει τη ματιά του σε ένα από τα δέντρα του δάσους. Ο μυθιστοριογράφος παρατηρεί όλα τα δέντρα, το καθένα χωριστά, και παράλληλα προσπαθεί να διακρίνει τι συμβαίνει κάτω, πάνω, και γύρω από το δάσος.

Θα θέλατε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας και σε ένα μυθιστόρημα; Προς το παρόν, οι δυνάμεις μου δοκιμάζονται στο να ολοκληρώσω την τριλογία διηγημάτων που ξεκίνησα με το προηγούμενο βιβλίο μου, το «Καλό θα 'ρθει από τη θάλασσα».  

Έχετε διακριθεί, έχετε τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, έχετε μεταφραστεί. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει σωστό ή λάθος στη συγγραφή; Η λογοτεχνία δεν είναι επιστήμη, ούτε συνταγή μαγειρικής. Η ποιότητα ενός λογοτεχνικού έργου δεν κρίνεται με όρους ορθότητας αλλά με όρους σημασίας. Σημαντικό είναι το έργο που καταφέρνει, μεταξύ άλλων, όχι μόνο να συλλάβει και να καταγράψει τους κραδασμούς της ανθρώπινης κατάστασης, αλλά να προκαλέσει το ίδιο κραδασμούς. Ο συγγραφέας δεν είναι μόνο σεισμογράφος ή σεισμολόγος. Ο συγγραφέας πρέπει κάποιες φορές να είναι ο ίδιος ο σεισμός. Ένα άλλο κριτήριο είναι η ικανότητα του συγγραφέα να μετατρέπει το οικείο σε ανοίκειο, και το ανοίκειο σε οικείο. Η ικανότητά του όχι μόνο να ρίχνει φως στο σκοτάδι, αλλά να δίνει πρόσωπο στο σκοτάδι. Η ικανότητά του να προτρέπει τον αναγνώστη όχι να ανοίξει απλώς ένα βιβλίο, αλλά να ανοιχτεί ο ίδιος στο βιβλίο, έτσι ώστε να μπορέσει να διαβεί τα πιο δύσβατα απ’ όλα τα σύνορα: τα σύνορα του εαυτού του.

Απ’ την άλλη οι διακρίσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη; Σε ό,τι με αφορά, οι διακρίσεις με ενθαρρύνουν να συνεχίσω να κάνω αυτό που έχω στο μυαλό μου. Κι αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να γράφω ιστορίες που θα προσφέρουν στους αναγνώστες αισθητική απόλαυση, πνευματική διέγερση και ψυχική ευφορία. 

Ποιο βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα και προτείνετε ανεπιφύλακτα; Το μυθιστόρημα «Illska» του ισλανδού συγγραφέα Έιρικουρ Ερτν Νόρδνταλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Πόλις”. 

«Οι Κόρες του Ηφαιστείου», Εκδόσεις Πόλις, Σελ. 224, Οκτώβριος 2017, Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Δένδια, Σελίδες: 224

Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Μεγάλωσε στην Κρήτη και στον Πειραιά. Στην πεζογραφία εμφανίστηκε το 2003 με τη συλλογή διηγημάτων «Η γυναίκα στα κάγκελα». Η δεύτερη συλλογή διηγημάτων του, «Κάτι θα γίνει θα δεις» (εκδ. Πόλις, 2010), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και μεταφράστηκε στα ιταλικά (Editori Riuniti, 2012) και στα γερμανικά (C.H. Beck, 2013). Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά γλώσσες συνολικά και έχουν μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.