Οι αποκαλύψεις του Φιλελεύθερου επιβεβαιώνουν τα όσα λέγαμε για πέντε χρόνια, ανέφερε χθες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς το 2017 και σήμερα προεδρικός υποψήφιος.

Σχολιάζοντας τα όσα ο Μιχάλης Ιγνατίου αποκάλυψε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ δικαιωμένος από τα όσα δημοσιεύθηκαν και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν είχε καμιά αμφιβολία για τα γεγονότα. Απ’ εκεί και πέρα, είπε, η αξιολόγηση και οι ερμηνείες ανήκουν στον καθένα από εμάς «αλλά τα γεγονότα δεν επιδέχονται αμφισβήτησης». 

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι «αυτό το οποίο κάνει και είναι σημαντικό να μάθει ο κόσμος είναι ότι αποδεικνύεται με το δημοσίευμα του «Φ» αυτό το οποίο λέγαμε και επιμέναμε στην κ. Λουτ για τη συνάντηση του πρωινού της 4ης Ιουλίου, επειδή τα Ηνωμένα Έθνη δεν έκαναν πρακτικό έφτασαν στο σημείο να αμφισβητούν κατά πόσο έγινε η συνάντηση». Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι δεν είχε γίνει πρακτικό για τη συνάντηση του πρωινού της 4ης Ιουλίου 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως το δημοσίευμα του «Φ» «επιβεβαιώνει τον ύποπτο ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Άιντε, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις είχε ξεφύγει από τους όρους εντολής του αλλά και από τις βασικές αρχές του ΟΗΕ. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ΕΔΕΚ είχε επανειλημμένα καταθέσει τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και δημόσια την ανάγκη η πλευρά μας να ζητήσει την απομάκρυνσή του». Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως «ταυτόχρονα δικαιώνεται για ακόμα μια φορά το αίτημα της ΕΔΕΚ να ζητηθεί να δώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ γραπτώς το πλαίσιο που κατέθεσε στο Κραν Μοντανά».

Δυστυχώς, αναφέρει η ΕΔΕΚ, το αίτημά μας αυτό δεν εισακούστηκε αλλά ούτε και υιοθετήθηκε από άλλη πολιτική δύναμη. Και προσθέτει: «Και είναι εδώ που τίθεται το ερώτημα. Το πλαίσιο του Γ.Γ. έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την αναξιόπιστη Τουρκία. Με δεδομένες τις διαφωνίες που ακολούθησαν ως προς το περιεχόμενο και την ερμηνεία του πλαισίου του Γ.Γ., γιατί κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν στήριξε το αίτημά μας ώστε να δοθεί γραπτώς από τον Γ.Γ. το πλαίσιο των έξι σημείων;».

Τέλος, υπογραμμίζει πως «για την ΕΔΕΚ την ευθύνη για τη μη λύση του Κυπριακού την έχει η Τουρκία. Είναι καιρός να τερματιστούν οι ψευδαισθήσεις για το ότι η Τουρκία έχει την καλή θέληση να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού».

Το έγγραφο που αποκάλυψε ο Μιχάλης Ιγνατίου αποτελεί εξαφανισμένο πρακτικό των Ηνωμένων Εθνών που αφορά τη συνάντηση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε με τις ομάδες των διαπραγματευτών των δύο πλευρών στις 4 Ιουλίου 2017. Μέσα από το έγγραφο καταρρίπτεται το αφήγημα της τουρκικής πλευράς ότι το πλαίσιο ήταν ένα.