Καταδίκη. Βαντίμ Σισιμαρίν, 21, λοχίας στη μονάδα αρμάτων μάχης του ρωσικού στρατού, καταδικάστηκε από Δικαστήριο της Ουκρανίας σε διά βίου φυλάκιση για τη δολοφονία ενός άμαχου πολίτη, του 62 ετών Ολεξάντρ Σελίποφ, στο χωριό Τσουπακίφκα στα βορειοανατολικά της χώρας, στις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή την 4η ημέρα της εισβολής του Πούτιν. Ο νεαρός Ρώσος στρατιώτης παραδέχτηκε ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον άμαχο, αλλά το έκανε επειδή τον διέταξαν, πρόσθεσε και ζήτησε συγχώρεση από τη χήρα του θύματος.  (Πηγή BBC) 

  Οι πραγματικοί ένοχοι. Ο Σισιμαρίν, όπως τον βλέπουμε και στη φωτογραφία, είναι… παιδί ακόμα. Ο εφιάλτης αυτού του πολέμου, θα τον στοιχειώνει μια ζωή. Θέλω να πιστεύω ότι δεν του αξίζει αυτή η ποινή και ότι άλλοι είναι εκείνοι που πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου. Είναι εκείνοι που αποφάσισαν αυτόν τον πόλεμο. Εκείνοι που δίνουν τις εντολές σε παιδιά-στρατιώτες να εκτελούν αμάχους.

  Γκέρχαρντ Σρέντερ, 78, πρώην καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί από πρόεδρος του Δ.Σ. της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, έπειτα από αδικαιολόγητες αμφιταλαντεύσεις πολλών εβδομάδων και κραυγαλέα αδυναμία να αποστασιοποιηθεί από την απόφαση του φίλου του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία. Η παραίτηση του Σρέντερ έρχεται μία εβδομάδα μετά την απόφαση της γερμανικής Βουλής, της Μπούντεσταγκ, να ξηλώσει όλα τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα του πρώην καγκελάριου.

  ΥΓ.: Αν θυμάμαι καλά, στην ωραία μας την Κύπρο, ό,τι και αν κάνει ένας κοινοβουλευτικός, ακόμα και στο πιο υψηλό επίπεδο, τα προνόμιά του (συντάξεις κ.λπ.) δεν τα χάνει, ο Θεός να κατέβει!…

  Προτροπή: Νομίζω πώς όλοι οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατία, θα πρέπει από τώρα, καθαρά και χωρίς «υποσημειώσεις» να δηλώσουν ευθέως με ποιον είναι σε αυτόν τον πόλεμο. (1) Με την Ρωσία. (2) Με την Ουκρανία. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει.  Για να δούμε ποιοι θα δυσκολευτούν…

  Κάρολαϊν Ντένετ, ανώτερη σύμβουλος της Shell για 11 χρόνια, υπέβαλε την παραίτησή της κατηγορώντας ευθέως την πετρελαϊκή εταιρεία ότι εν γνώσει της προκαλεί «ακραίες ζημιές» στο περιβάλλον. Η κ. Ντένετ, που παρείχε υπηρεσίες σε θέματα ασφάλειας στην Shell μέσω μιας ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας, της Clout, είπε ότι η Shell λειτουργεί «αδιαφορώντας για τον κίνδυνο που προκαλεί στο περιβάλλον», και κάνει έκκληση και σε άλλες εταιρείες-γίγαντες του κλάδου ή να αλλάξουν επιχειρηματική συμπεριφορά, ή να παρατήσουν «το παιχνίδι» προτού να είναι πολύ αργά. «Προσωπικά, δεν μπορώ να συνεχίσω να συνεργάζομαι με μια εταιρεία που αδιαφορεί για όλα τα σήματα κινδύνου που εκπέμπονται για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κατάρρευση του πλανήτη μας», δήλωσε η κ. Ντένετ, που δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Η άποψή της έχει βάρος και μετράει. Και η Shell δεν μπορεί να κάνει πως δεν την άκουσε… (Πηγή: «Guardian»). 

  Επισήμανση, από τον ξενοδόχο – επιχειρηματία Φώτη Κοκοτό: «Όταν εκφράζεις την άποψη πως η Ελλάδα πρέπει να καταρρίπτει αεροπλάνα της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα σε προβάλλει ο τουρκικός Τύπος να καταψηφίζεις τις αμυντικές μας δαπάνες, τότε καθίσταται φανερό πως είτε είσαι προδότης είτε είσαι βλαξ. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Διάλεξε μία.» 

  Είπε: «Πολιτική είναι η διευθέτηση δημοσίων υποθέσεων προς ιδιωτικό όφελος» – Ambrose Bierce, 1842-1914, Αμερικανός διηγηματογράφος, δημοσιογράφος, ποιητής και βετεράνος του αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το βιβλίο του «Το Λεξικό Του Διαβόλου», επελέγη ως ένα από «Τα 100 Μεγαλύτερα Αριστουργήματα Της Αμερικανικής Λογοτεχνίας». Συστήνεται ενθουσιωδώς.

  Άρα: Οι σπουδαίοι πνευματικοί άνθρωποι είναι παντός καιρού και παντός τόπου. Όλοι ξέρουμε, γιατί είναι μικρούλικο το χωριό μας, πόσες πολιτικές καριέρες κτίστηκαν και ακόμα συντηρούνται επάνω σε τέτοιες διευθετήσεις και συναλλαγές! Του γάμου μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων συμφερόντων.