Διασκορπισμό των αλλοδαπών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, ώστε να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς προκαλώντας αντιδράσεις από τους ντόπιους για αλλοίωση της σύνθεσης του ντόπιου πληθυσμού, ιδιαίτερα σε μικρές κοινότητες, θα επιχειρήσει το υπουργείο Εσωτερικών. Το μέτρο λαμβάνεται μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από κατοίκους κοινοτήτων στην παρουσία μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στην περιοχή τους. Παράλληλα, το υπουργείο καλεί την Αστυνομία να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να συμβάλει στην επιβολή της νομοθεσίας. Απώτερος στόχος είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι δεν δικαιούνται να βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο, δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς διεθνούς προστασίας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου των αλλοδαπών και εξάλειψης των φαινομένων τα οποία τείνουν να δημιουργήσουν γκέτο, το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, προωθεί επιστράτευση του «περί οδών και οικοδομών νόμου», με σκοπό την απομάκρυνση αλλοδαπών από τα κέντρα των πόλεων. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε στον «Φ», πως η βελτίωση των υποδομών, των κτηρίων και γενικότερα της κατάστασης που επικρατεί, αποτελεί έμμεσο τρόπο απογκετοποίησης της Λευκωσίας. Εξηγεί, πως τα κίνητρα που θα δοθούν στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας θα αναβαθμίσουν την πόλη και κατ’ επέκταση τις ιδιωτικές περιουσίες, και πρόσθεσε: «Όταν κάποιος επενδύσει σε μια περιουσία που διαθέτει, δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο να φιλοξενεί παράνομα όλους αυτούς οι οποίοι, ας μου επιτραπεί, κοιμούνται στρωματσάδα 30 ή 50 άνθρωποι μαζί, σε κτήρια υπό συνθήκες εντελώς απαράδεκτες. Σε παρατήρηση πως κάποιοι ιδιοκτήτες νοικιάζουν δωμάτια, κατά κεφαλήν (€100-€120 έκαστος αλλοδαπός) σε χώρους χωρίς ανέσεις, χωρίς επαρκείς χώρους κ.λπ. και ερωτηθείς τι προτίθεται να πράξει η πολιτεία, ο κ. Νουρής παρατήρησε:

«Δεν θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτούμε κάτι ιδιαίτερο, υπό την έννοια ότι υπάρχει νομοθεσία η οποία απλώς δεν εφαρμόζεται. Κατ’ αρχάς υπάρχει πολεοδομική νομοθεσία και αναφέρομαι στον περί οδών και οικοδομών νόμο ο οποίος αποτελεί ισχυρό όπλο για τις τοπικές Αρχές. Πρέπει να πω ότι το συζήτησα με τον φίλο μου Δήμαρχο Λευκωσίας και τον παρέπεμψα στο άρθρο 15 της σχετικής νομοθεσίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της Χλώρακας και στην περίπτωση της Νήσου, όταν βρήκαμε σε υποστατικά 70 μετανάστες. Του υπενθύμισα, πως οι Έπαρχοι μπορούν να χρησιμοποιούν τον άρθρο 15 του Νόμου, του οποίου η επίκληση παρακάμπτει τα δικαστήρια, υπό την έννοια ότι δεν απαιτείται παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας για την αποκατάσταση της τάξης.  

«Με δύο λόγια, με βάση το άρθρο 15 του περί οδών και οικοδομών νόμου, εκδίδει ο Έπαρχος διάταγμα ακαταλληλότητας ενός κτηρίου για ανθρώπινη διαβίωση, το διαβιβάζεις στην Αστυνομία και ζητάς την εφαρμογή του», είπε ο κ. Νουρής, ο οποίος πρόσθεσε: «Με ικανοποίηση, οφείλω να πω, πως, πληροφορήθηκα ότι ο Δήμος Λευκωσίας κινήθηκε ήδη εναντίον ιδιοκτήτη με βάση το συγκεκριμένο άρθρο. Άρα το εργαλείο υπάρχει αλλά για να προκύψουν και αποτελέσματα πρέπει να συνυπάρχει και η αποτελεσματικότητα».  

Κληθείς να απαντήσει, «πώς εφαρμόζεται πρακτικά η σχετική πρόνοια της νομοθεσίας», ο κ. Νουρής ανέφερε: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε πως για να λειτουργήσει αυτή η προσέγγιση πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Αστυνομία η οποία πρέπει να συνειδητοποιήσει, πως αν γέμισαν οι φυλακές και τα κρατητήρια, η λύση δεν είναι να μην συλλαμβάνει το κράτος τους παράνομους αλλά προφανώς η λύση είναι να κτιστούν επιπλέον φυλακές. Διότι, πέραν των άλλων, εγείρεται και θέμα εκμετάλλευσης των αλλοδαπών οι οποίοι νοικιάζουν σε ακατάλληλες συνθήκες. Δεν χρειαζόμαστε άλλες νομοθεσίες».

Σε παρατήρηση ότι οι αλλοδαποί φεύγουν από μια περιοχή και μετακινούνται σε άλλην, ανέφερε πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι διασπορά τους, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ειδικά σε περιοχές όπου ο πληθυσμός είναι σχετικά μικρός, κάτι το οποίο προκαλεί αντιδράσεις κυρίως από τον φόβο αλλοίωσης του ντόπιου στοιχείου. 

«Ούτε θα τους πνίξουμε, ούτε θα τους εκτελέσουμε, αλλά θα διασπαρούν ώστε να μην δημιουργούνται γκέτο», είπε ο υπουργός ο οποίος πρόσθεσε: Όσοι δικαιούνται να παραμείνουν στην Κύπρο θα μείνουν και οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους. 

Αυτοί που θα μείνουν, όταν γίνει ορθολογιστική κατανομή τους θα αφομοιωθούν, και με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και τα περιστατικά όπως αυτά με τους ανήλικους οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι σε μεγάλους αριθμούς, είπε ο κ. Νουρής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θα κάνουν εφόδους οι δήμοι

Όπως είχε γράψει ο «Φ», ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη συνεργασία των τεσσάρων μεγάλων δήμων (Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου) και με σκοπό την απομάκρυνση των αλλοδαπών από τα κέντρα των πόλεων.

Σε πρώτο στάδιο οι δήμοι θα κατέγραφαν τα υποστατικά στα οποία διαμένουν αλλοδαποί και από εκεί και πέρα θα αναλάβουν είτε οι ίδιοι οι δήμοι είτε το κράτος είτε και συνδυασμένα, να διενεργήσουν ελέγχους ως προς το ποιοί διαμένουν σε κάθε υποστατικό, αν διαθέτουν άδεια παραμονής κ.λπ.

Οι δήμοι είχαν κληθεί από τον υπουργό να στηρίξουν την προσπάθεια απομάκρυνσης των αλλοδαπών με επίκληση την επικινδυνότητα ή ακαταλληλότητα των υποστατικών στα οποία διαβιούν, την πιθανή οχληρία που δυνατό να προκαλείται και την αλλαγή χρήσης των υποστατικών.

Πιο αναλυτικά, το σκεπτικό των μεθόδων που συμφωνήθηκε να ακολουθηθούν (ύστερα από την καταγραφή των υποστατικών), είναι το ακόλουθο:

– Κάποιοι από τους αλλοδαπούς ζουν σε υποστατικά των οποίων η κατάσταση δεν είναι καλή, είτε είναι επικίνδυνα, είτε εγκαταλελειμμένα, είτε ακόμη και σε άθλια κατάσταση. Με επίκληση και τη δική τους προστασία ή και τρίτων ατόμων (ειδικά αν τα υποστατικά κριθούν επικίνδυνα), θα κινηθεί διαδικασία εκκένωσης τους. 

– Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε αλλαγή χρήσης υποστατικών και ενώ αυτά κατασκευάστηκαν και λειτουργούσαν ως καταστήματα, από κάποιο στάδιο και μετά χρησιμοποιούνται ως χώροι διαμονής, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

– Σε κάποιες περιπτώσεις λόγω του αυξημένου αριθμού των ατόμων που διαμένουν δημιουργείται οχληρία και αν αυτή επηρεάζει περιοίκους, η υπόθεση θα μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου για έκδοση σχετικών διαταγμάτων. 

Ωστόσο, επειδή οι διαδικασίες έξωσης στις πιο πάνω περιπτώσεις είναι χρονοβόρες έγιναν σκέψεις «επιστράτευσης» των δήμων για σκοπούς διενέργειας ελέγχου των υποστατικών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να καταγράψουν τα υποστατικά που εμπίπτουν στις τρεις κατηγορίες και να στείλουν τα στοιχεία στον υπουργό για να ενεργήσει είτε μέσω της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, είτε μέσω της Αστυνομίας ή άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο δήμαρχος Πάφου είχε εισηγηθεί να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται η άμεση επέμβαση/είσοδος των δημοτικών Αρχών σε υποστατικά, ώστε να διαπιστώνεται αν για παράδειγμα σε ένα διαμέρισμα ή σπίτι διαμένουν 20-30 άτομα, ώστε να εκδίδεται διάταγμα μέσω του υγειονομείου για απομάκρυνση των ενοίκων.