Η «είδηση» ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή. Τόσο πολύ, που έφτανε σε σημείο να σκεφτείς αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Ότι, ενδεχομένως, να περιείχε μεγάλη δόση υπερβολής. Όπως και να το κάνουμε, στην Κύπρο βρισκόμαστε. Όταν ακούς ότι ένας έφηβος μαθητής (αλλοδαπό τον χαρακτήρισαν) εξέφρασε σε συμμαθητές του την πρόθεση να προχωρήσει σε μαζικό κτύπημα στο Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς με χρήση όπλου, αναλογίζεσαι ότι δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Ευτυχώς, με όλα τα στραβά και τα ανάποδά μας, ακόμη δεν γίναμε Τέξας! Έλα, όμως, που η πληροφορία κατατέθηκε σε επιτροπή της Βουλής. Έλα, που δόθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Γονέων του εν λόγω σχολείου. Έλα, που την πληροφορία τη συνόδευσε και με επιπρόσθετες πληροφορίες. Ότι ενημερώθηκε η διεύθυνση του σχολείου και σε συνεργασία με την Αστυνομία έγιναν έρευνες και προέκυψε ότι ο μαθητής είχε στην κατοχή του χάρτη του σχολείου. Διερωτάσαι, «βρε μπας και ισχύουν όλα αυτά;».

 

Την επόμενη ημέρα όταν αρχίζεις να διερευνάς την εντυπωσιακή «είδηση» προσγειώνεσαι απότομα. Καραμπινάτη διάψευση από το υπουργείο Παιδείας ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση πως θα συνέβαινε τέτοιο κτύπημα. Διάψευση από την Αστυνομία η οποία διερεύνησε το επεισόδιο και διαπίστωσε ότι επρόκειτο περί υπεβολής. Ότι ο εν λόγω μαθητής, το πιθανότερο να είχε επηρεασθεί από ηλεκτρονικά παιγνίδια αλλά δεν εννοούσε ποτέ κάτι τέτοιο. Κυρίως, δεν υπήρχε όπλο στη διάθεσή του. Ακολουθεί οργή από την Επίτροπο Δικαιωμάτων του Παιδιού, η οποία ορθώς αντέδρασε εντονότατα, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι τέτοια διασπορά πληροφοριών προκαλεί «ρεύμα υποβόσκοντος ρατσισμού», αφού το παιδί παρουσιάστηκε αλλοδαπό και η υπόθεση συνδέθηκε με το Πουρνάρα. Ούτε το ένα ισχύει, ούτε το άλλο.

 

Καπάκι σε όλα αυτά, που μετατρέπουν το υποτιθέμενο αιματοκύλισμα σε ένα σχολείο σε επικίνδυνη παραπληροφόρηση, ο καταγγέλλων εντός της Βουλής. Αρνήθηκε να πει οτιδήποτε στον ΑΝΤ1, που επίμονα τον ρωτούσε. Περιορίστηκε να επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να προσθέσει το παραμικρό.

 

Το κακό, όμως, έγινε. Η περιβόητη «είδηση» πέρασε με ταχύτητα στα πλείστα ΜΜΕ. Δυστυχώς, πέρασε με ξεκάθαρη ρατσιστική χροιά, αφού όπως προαναφέραμε, το παιδί χαρακτηρίστηκε «αλλοδαπό» (είναι Κύπριος) και η υπόθεση διασυνδέθηκε απόλυτα με τη συζήτηση για τις φωνές των κατοίκων Κοκκινιτριμιθιάς σε σχέση με το κέντρο υποδοχής αιτητών ασύλου «Πουρνάρα».

 

Τα μηνύματα τα οποία έφυγαν από τη διασπορά της «σοκαριστικής», όπως προβλήθηκε, είδησης, ξεκάθαρα ρατσιστικά. Έρχονται να προστεθούν σε ένα αρκούντως βεβαρυμένο ξενοφοβικό κλίμα. Οι ανησυχίες από τη γιγάντωση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο είναι δικαιολογημένες. Η δημιουργούμενη εχθρότητα, όμως, είναι επικίνδυνη. Το Πουρνάρα βρέθηκε πλειστάκις στο μάτι του κυκλώνα. Το πρόβλημα του τεράστιου αριθμού μεταναστών που φιλοξενούνται εκεί από το πρόβλημα της διαβίωσης σε απάνθρωπες συνθήκες (ιδίως των παιδιών) στο κέντρο, τα χωρίζει μια λεπτή γραμμή.

 

Εξίσου λεπτή είναι και η γραμμή, που εξόφθαλμα πλέον, χωρίζει την ανοχή του προβλήματος από μιαν έκρηξη αντιδράσεων εκ μέρους μερίδας του πληθυσμού. Σε ένα τόσο εκρηκτικό κλίμα, η περαιτέρω πυροδότηση της κατάστασης με τέτοιου είδους παραπληροφόρηση ή έστω αχρείαστες υπερβολές, είναι άκρως επικίνδυνη. Άσε που η υπόθεση διαδραματίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη και ξεκαθάρισε, οπότε η επαναφορά της τον Μάιο είναι από μόνη της επιπόλαιη.

 

Ο καθένας δύναται να αντιληφθεί ότι άλλο είναι οι υπεράριθμοι για το μέγεθος της Κύπρου μετανάστες, άλλο είναι η πρόκληση δυσάρεστης κατάστασης στην περιοχή του Πουρνάρα εξαιτίας μερικών χιλιάδων μεταναστών και άλλο είναι να ακούει ο κόσμος ότι ένας αλλοδαπός μαθητής (προφανώς μετανάστης για να συνδέεται με τη συζήτηση για το Πουρνάρα) σχεδίαζε αιματοκύλισμα σε ένα σχολείο. Ό,τι πιο ευαίσθητο για τον κάθε άνθρωπο είναι η ασφάλεια των παιδιών του. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη μπαρούφα, τον αγγίζει και τον προκαλεί τα μάλα. Κάτι τέτοιο δεν θέλει πολύ να οδηγήσει τους πλέον ευερέθιστους σε ακραίες αντιδράσεις. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός από το ότι θα ήταν απάνθρωπο, με μαθηματική ακρίβεια θα διασύρει διεθνώς ξανά την πατρίδα μας. Κουβαλώντας ήδη τον τεράστιο λεκέ της διαφθοράς, τον οποίο οι κυβερνώντες μας φόρτωσαν, ένας νέος λεκές του ρατσισμού θα ήταν η χαριστική βολή για τη μικρή νήσο μας.

 

Ορθότατη η οργίλη αντίδραση της Επιτρόπου του Παιδιού κ. Μιχαηλίδου. Η δημοσιότητα του θέματος έπληξε ήδη τον μαθητή, που χθες δεν πήγε σχολείο… Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει ο καθένας σε αυτό τον τόπο, από όποιο πόστο και αν βρίσκεται, όσο μεγάλη ή μικρή εξουσία και αν κατέχει, να μετράει τι λέει. Να επιμετρά τους κινδύνους για την κάθε υπερβολή ή παραπληροφόρηση την οποία εκστομίζει. Διότι αιματοκύλισμα από μαθητή σε σχολείο δεν θα έχουμε αλλά να μην φτάσουμε να έχουμε αιματοκύλισμα ως απότοκο τέτοιων ανεύθυνων αναφορών!