Πνοή για το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Λεμεσός, αποτελούν οι έξι κόμβοι του υπεραστικού δρόμου της Λεμεσού, Πολεμιδιών – Λιμανιού, Αγίας Φύλας, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου και Γερμασόγειας. Όταν πριν από μια και πλέον δεκαετία παραδόθηκαν στην κυκλοφορία, όλοι θεώρησαν ότι θα επέλθει κυκλοφοριακή ανάσα. 
 
Kάτι βέβαια που έγινε, αφού, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, το κοινό έχει αντιληφθεί την ωφελιμότητά του, κυρίως σε ό,τι αφορά τη σημαντική μείωση που έχει επιφέρει στον χρόνο διακίνησης προς την Πάφο, με ταυτόχρονη κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών δρόμων της πόλης αλλά και τη διέλευση, σε καθημερινή βάση, χιλιάδων αυτοκινήτων που διακινούνται από υπεραστικό δρόμο. Άλλη ωστόσο είναι η πραγματικότητα που προκύπτει από τη μέχρι τώρα εμπειρία της καθημερινότητας που βιώνουν οι Λεμεσιανοί και ιδιαίτερα οι κάτοικοι στις οικιστικές εκείνες περιοχές όπου διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος. 
 
Oι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών θα πρέπει να έχουν τεράστια αποθέματα αντοχής και υπομονής, αφού η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται σε σχέση με τον θόρυβο που παρατηρείται από τη διέλευση των οχημάτων στα δέκα χιλιόμετρα του παρακαμπτήριου της Λεμεσού. Μπορεί να αναβαθμίστηκε το οδικό δίκτυο και κυρίως να ανάσανε κυκλοφοριακά η μείζων Λεμεσός, λόγω της κατασκευής των κυκλικών κόμβων του υπεραστικού δρόμου, ωστόσο «εμείς δεν έχουμε βρει την ησυχία μας ούτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ούτε και τη νύκτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι. 
 
Αυτό, σύμφωνα με τα παράπονα που εκφράστηκαν και τις επιστολές που ήδη στάλθηκαν προς κάθε αρμόδια Αρχή, οφείλεται στους αρμούς των υπέργειων γεφυρών. Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, την ώρα που περνά αυτοκίνητο πάνω από τους αρμούς ακούγεται ένας θόρυβος σαν κτύπημα. Ειδικά τις βραδινές ώρες που η ένταση του θορύβου από τις διάφορες δραστηριότητες μειώνεται, η διέλευση των τροχοφόρων οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο κάνει πιο έντονο το πρόβλημα. 
 
Το σοβαρό πρόβλημα του θορύβου που προκαλείται από την κυκλοφοριακή διακίνηση στον αυτοκινητόδρομο έχει επανειλημμένα τεθεί στους αρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν υποσχέσεις, επιδείχθηκε κατανόηση, αλλά τελικά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται παρά τις συνεχείς παραστάσεις μέσω επιστολών που έγιναν, τόσο από τους επηρεαζόμενους κατοίκους όσο και από τις οικείες τοπικές Αρχές.
 
Ενδεικτική είναι η επιστολή προς το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Δήμου Πολεμιδιών, ο οποίος ζητά να μελετηθεί το αίτημα των επηρεαζόμενων δημοτών του για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος του παρακαμπτήριου δρόμου. Να σημειωθεί ότι ανάλογες επιστολές και με αίτημα την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που διέρχεται από τις περιοχές τους απέστειλαν προς το αρμόδιο κυβερνητικό τμήμα και οι δήμαρχοι Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και Ύψωνα καθώς και οι κοινοτάρχες Αγίου Τύχωνα, Παρεκκλησιάς, Πύργου, Ερήμης και Επισκοπής, μετά από παράπονα που τους υποβάλλονται από επηρεαζόμενους δημότες τους. 
 
«Φτάνει πια η κοροϊδία που αντιμετωπίζουμε εδώ και χρόνια εκ μέρους των αρμοδίων», δηλώνει στον «Φ» εκπρόσωπος των διαμαρτυρόμενων κατοίκων, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχτούν περαιτέρω εμπαιγμό για επίλυση του προβλήματος.
Όπως τόνισε, δεκάδες οικογένειες που διαμένουν είτε βόρεια είτε νότια του αυτοκινητόδρομου και στην ευρύτερη περιοχή των κόμβων Πολεμιδιών – Λιμανιού, Αγίας Φύλας, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και ανατολικά μέχρι τον Άγιο Τύχωνα ή δυτικά μέχρι την Επισκοπή, «υποχρεώνονται επί 24ώρου βάσεως να παραμένουν κλειστοί στα σπίτια τους» συνεπεία του θορύβου που προκαλείται από τη διακίνηση των οχημάτων. 
«Εκείνο που ζητούμε είναι η άμεση τοποθέτηση ηχοπετασμάτων για μείωση της ηχορύπανσης στις παρακείμενες οικιστικές περιοχές», ανέφερε ο εκπρόσωπος των επηρεαζόμενων κατοίκων. 
 
Πίστωση χρόνου ζητά το Τμήμα Δημοσίων Έργων
 
Αρμόδιοι του Τμήματος Δημοσίων Έργων δηλώνουν ότι κατανοούν τις οποίες αντιδράσεις του κοινού και ζητώντας λίγη πίστωση χρόνου, διαβεβαιώνουν ότι θα ληφθούν μέτρα για επίλυση του προβλήματος. Η ανώτερη εκτελεστικός μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων Ξένια Κλεόπα, κληθείς να σχολιάσει τα παράπονα και τη δυσανασχέτηση των επηρεαζόμενων κατοίκων, ανέφερε στον «Φ» ότι «Είναι γεγονός ότι έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Δημοσίων Έργων αρκετά παράπονα μέσω επιστολών από παραπονούμενους σχετικά με θέματα θορύβου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ιδιωτικές οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις χωροθετούνται σε μικρές αποστάσεις από τον παρακαμπτήριο Λεμεσού». 
 
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους Όρους των Συμβολαίων Κατασκευής του Έργων της αναβάθμισης των κόμβων του παρακαμπτήριου Λεμεσού, τοποθετήθηκαν σε κάποια σημεία ηχοπετάσματα, ενώ με βάση τα πορίσματα μελέτης που έχει γίνει υπάρχει δυνατότητα για μελλοντική τοποθέτηση ηχοπετασμάτων και σε άλλες επιλεγμένες περιοχές.
 
Ακουστική μελέτη για ηχοπετάσματα
 
Το Τμήμα Δημοσίων Έργων στα πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του προβλήματος του θορύβου που προκαλείται στους αυτοκινητόδρομους και ταλαιπωρεί τους κατοίκους παρακειμένων οικιστικών περιοχών έχει ετοιμάσει σχετική ακουστική μελέτη. Η μελέτη αυτή προτείνει, σε εννιά διαφορετικές φάσεις, την εγκατάσταση 39.000 μ. ηχοπετασμάτων, κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας– Λεμεσού εντός των ορίων των δήμων Κάτω Πολεμιδιών, Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, Γερμασόγειας και Κοινοτικών Συμβουλίων Αγίου Τύχωνα, Παρεκκλησιάς και Πύργου. 
 
Όπως ανέφερε η κα Κλεόπα, μέχρι σήμερα το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει εγκαταστήσει ηχοπετάσματα συνολικού μήκους 17.000 μ., κατά μήκος του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων της Κύπρου, από τα οποία 9.000 μ. έχουν εγκατασταθεί στον παρακαμπτήριο Λεμεσού στα πλαίσια υλοποίησης της πρώτης φάσης της Ακουστικής Μελέτης του παρακαμπτηρίου και 1.250 μ. στη Λεωφόρο Αρχαγγέλου (αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Κοκκινοτριμιθιάς). 
 
Για το επόμενο τριετές δημοσιονομικό πλαίσιο το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει εξασφαλίσει προϋπολογισμό ύψους €2 εκατ. για την εγκατάσταση ηχοπετασμάτων στην Λεωφόρο Αρχαγγέλου και Παρακαμπτήριο Λεμεσού. 
 
Κατά την χρονική περίοδο 2019-2021, σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα υλοποιηθεί μέρος της επόμενης φάσης της Ακουστικής Μελέτης του παρακαμπτηρίου Λεμεσού η οποία αφορά εγκατάσταση 350 μ. ηχοπετασμάτων (ενδεικτικού κόστους €1 εκατ.) εντός ορίων των δήμων Λεμεσού, Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου. 
 
Η σχετική κατακύρωση του διαγωνισμού προγραμματίζεται να γίνει εντός του 2019 για ηχοπετάσματα βόρεια του Παρακαμπτηρίου Λεμεσού μεταξύ του κόμβου Μέσα Γειτονιάς και Αγίου Αθανασίου και απέναντι από το Τσίρειο Στάδιο. 
 
Οι όροι του διαγωνισμού για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων στη Λεωφόρο Αρχαγγέλου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων περί τα τέλη του 2019, με στόχο την προκήρυξη του διαγωνισμού το Α’ εξάμηνο του 2020. 
 
Τα ηχοπετάσματα αυτά θα τοποθετηθούν σε τμήματα της συμβολής της Λεωφόρου Αρχαγγέλου με τις οδούς Αχαιών, Αγίου Νεοφύτου και Αγίας Άννας σύμφωνα με την Ακουστική Μελέτη της Λεωφόρου Αρχαγγέλου. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του Έργου είναι της τάξης του €1 εκατ.