Με ενημερωτικές συγκεντρώσεις προσωπικού στους χώρους εργασίας τη Δευτέρα και δίωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν τα απεργιακά τους μέτρα οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ, όπως αποφάσισαν χθες τα γενικά συμβούλια των συντεχνιών ΕΠΟΠΑΗ, ΣΥΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, που μόλις ενημερώθηκε –από τα μέσα ενημέρωσης– για την απόφαση των συντεχνιών ΑΗΚ, έστειλε επιστολή σε όλες τις συντεχνίες, με την οποία ενημερώνει ότι θεωρεί τα απεργιακά μέτρα ως παραβίαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.
 
Χθες, η ΕΠΟΠΑΗ, ΣΥΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, ενημέρωσαν τα μέλη τους ότι στα γενικά συμβούλια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που συνήλθαν επίσης χθες Τετάρτη σε ξεχωριστές συνεδρίες, μελέτησαν τις εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΗΚ και οι εργαζόμενοι στον οργανισμό, τα οποία, όπως σημειώνουν,  παραμένουν σε στασιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 
 
Στις συνεδρίες αυτές, τα γενικά συμβούλια των συντεχνιών ήταν ομόφωνα εκφράζοντας απαρέσκεια και ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα της ΑΗΚ και την ομαλή λειτουργία της σε σχέση με πολλά εργασιακά θέματα που εκκρεμούν και παραμένουν άλυτα. 
Αποφασίστηκε όπως πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 21/10/2019 και ώρα 07:30 μέχρι 8:30 – ενημερωτικές συγκεντρώσεις προσωπικού στους χώρους εργασίας και την Πέμπτη 24/10/2019 από 07:30 μέχρι 09:30 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας.Όπως σημειώνεται, η «κλιμάκωση των μέτρων θα ανακοινωθεί ανάλογα με τις εξελίξεις».
 
 
Αμέσως μετά, η υπουργός Εργασίας, απέστειλε επιστολή τους ηγέτες των τεσσάρων συντεχνιών της ΑΗΚ. «Εφιστώ την προσοχή σας στις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και κάνω έκκληση προς όλους σας όπως επιδείξετε σεβασμό στα εργασιακά θέσμια», αναφέρει σε αυστηρό ύψος η Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
«Ως εκ τούτου», συνεχίζει η υπουργός, «συστήνω την υποβολή αίτησης για μεσολάβηση ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων ως είθισται και σας πληροφορώ ότι, τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει είναι κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων».