Με συμβιβαστική λύση θα διευθετήσουν, όπως όλα δείχνουν, υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας τη μεταξύ τους διαφορά που αφορά τα προϋπολογιζόμενα από το υπουργείο €80 εκατομμύρια για την αγορά φαρμάκων που δεν είναι ακόμα ενταγμένα στο Γενικό Σύστημα Υγείας και παρέχονται στους ασθενείς μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων. 

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το υπουργείο Υγείας παρουσιάζεται έτοιμο να υλοποιήσει παλαιότερη δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση ακόμα και του μισού κονδυλίου που απαιτείται, δηλαδή μέχρι και €40 εκατομμυρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και η σχετική πρόταση, σε όποιο ποσό τελικά καθοριστεί, αναμένεται ότι θα τεθεί ενώπιον του ΟΑΥ αλλά και των οργανωμένων ασθενών κατά τη διάρκεια σύσκεψης που προγραμματίστηκε για να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα πει την τελευταία του λέξη το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ θα κληθεί να δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, θα έχει εντάξει στο ΓεΣΥ όλες τις θεραπείες για τις οποίες έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή Φαρμάκων.  

Η πρόθεση του υπουργείου Υγείας να καλύψει, όπως οι πληροφορίες αναφέρουν, το μισό κόστος της αγοράς φαρμάκων μέσω των διαδικασιών της ΕΟΑ, στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι η εν λόγο επιτροπή εγκρίνει σε αρκετές περιπτώσεις και σκευάσματα για μη δικαιούχους του ΓεΣΥ καθώς και θεραπείες οι οποίες λόγω της σπανιότητας της χορήγησης τους δεν είναι δυνατό να ενταχθούν στο Σύστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Αύγουστο, είχε απαιτήσει από τον ΟΑΥ να περιλάβει στον προϋπολογισμό του για το 2023, ολόκληρο το κονδύλι των €80 εκατομμυρίων γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Οργανισμού ο οποίος υποστηρίζει ότι με την ένταξη πολύ μεγάλου αριθμού σκευασμάτων στο ΓεΣΥ, το κονδύλι αυτό θα έπρεπε να είχε μειωθεί σε σχέση με το 2022 και όχι να ζητείται η αύξηση του. 

Ξεκάθαρη βεβαίως για το θέμα των φαρμάκων είναι η θέση των οργανωμένων ασθενών με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου να δηλώνει στον «Φ» ότι, «τους ασθενείς εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η εύκολη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες θεραπείες». Ιδανικό, είπε ο Μάριος Κουλούμας, «θα είναι να ενταχθούν όλες οι θεραπείες στο ΓεΣΥ ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τις λαμβάνουν χωρίς άλλες διαδικασίες όταν ο γιατρός τους το κρίνει απαραίτητο και οι ίδιοι πληρούν τα κριτήρια που θα είναι καθορισμένα». Δυστυχώς, είπε ο κ. Κουλούμας, «ένα θέμα το οποίο η ΟΣΑΚ είχε φέρει στο φως πριν από ένα σχεδόν χρόνο, παραμένει ανεπίλυτο και εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι Κύπριοι ασθενείς». Από πλευράς του ΟΑΥ, πρόσθεσε, «πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες των αρμόδιων επιτροπών και από πλευράς Κυβέρνησης εμείς επαναλαμβάνουμε την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για παραχώρηση €40 εκατομμυρίων για την αγορά θεραπειών». 

Στις 17 Οκτωβρίου, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «έχουμε προσκληθεί και θα συμμετέχουμε σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή και του ΟΑΥ. Ελπίζουμε ότι εκεί θα δοθούν λύσεις και θα προχωρήσει και η ένταξη νέων θεραπειών στο ΓεΣΥ». Η ΟΣΑΚ, ανέφερε, «έχει ήδη υποβάλει συμβιβαστική πρόταση ώστε οι διαδικασίες μέσω της ΕΟΑ να γίνουν πιο ταχείς και να έχουν οι ασθενείς τα φάρμακα τους την ώρα που τα χρειάζονται».  

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα και η απαίτηση του υπουργείου Υγείας για συμπερίληψη ποσού €25 εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ για τις αποστολές ασθενών στο εξωτερικό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» το συγκεκριμένο κονδύλι μάλλον θα συμψηφιστεί μεταξύ ΟΑΥ και υπουργείου Υγείας, αφού το υπουργείο εξακολουθεί να οφείλει στον Οργανισμό ποσά για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν μέσω του ΓεΣΥ και αφορούν την πανδημία αλλά και τα διάφορα προληπτικά προγράμματα. 

Και τα δύο αυτά ζητήματα, όπως πληροφορούμαστε, έχουν τεθεί ήδη ενώπιον του νέου προέδρου του ΟΑΥ Σταύρου Μιχαήλ, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να εξευρεθούν οριστικές λύσεις. 

Προχωρά η διαβούλευση για τα εφημερεύοντα νοσοκομεία

Σε διαβούλευση με τρία ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ, δύο στη Λευκωσία και ένα στη Λεμεσό, βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος προτίθεται μέχρι το τέλος του χρόνου να προχωρήσει στην εφαρμογή θεσμού, «εφημερευόντων νοσηλευτηρίων», προκειμένου να αναλάβει με αυτό τον τρόπο, το πρόγραμμα επιδότησης ασθενών εσωτερικού το οποίο σήμερα διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας και αφορά, επί το πλείστο παραπομπές ασθενών σε νοσοκομεία μη ενταγμένα στο Σύστημα. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Οργανισμός είχε ήδη επαφές με δύο νοσηλευτήρια, εκ των οποίων το ένα μάλιστα, υπέβαλε πρόταση για να αναλάβει εξ ολοκλήρου τις εφημερίες του ΓεΣΥ και να εξυπηρετεί όλα τα επείγοντα περιστατικά για τα οποία υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης κλινών σε νοσοκομεία του Συστήματος (όπως υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας). 

Τα εφημερεύοντα νοσηλευτήρια, αποτελούν στην ουσία την απάντηση του ΟΑΥ, στην απαίτηση του υπουργείου Υγείας για συμπερίληψη στον προϋπολογισμό του ΓεΣΥ για το έτος 2023, €18 εκατομμυρίων για τις παραπομπές ασθενών σε εκτός Συστήματος νοσοκομεία. 

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την εφαρμογή θεσμού εφημερευόντων νοσηλευτηρίων ο ΟΑΥ βρίσκεται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία προτίθενται να εντάξουν στο ΓεΣΥ και τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών που διαθέτουν. Η συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο, προς το παρόν βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Μάλλον χρειάζονται μόνιμες λύσεις

Οι ανοικτοί λογαριασμοί υπουργείου Υγείας και ΟΑΥ, απασχολούν για δεύτερη φορά το τρέχον έτος τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, με αποτέλεσμα ζητήματα σοβαρά που αφορούν στην υγεία των πολιτών να παραμένουν στα συρτάρια, επειδή οι αρμόδιοι προσπαθούν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. 

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, μάλλον ο ΟΑΥ πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες του και να εντάξει τις καινοτόμες και νέες θεραπείες στο ΓεΣΥ, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 όπως έχει δεσμευτεί. Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν. Για τα υπόλοιπα, κάποιοι πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα χάσουν τα φέουδα τους, ενώ και ο ΟΑΥ επιβάλλεται να αναλάβει την ευθύνη για όσα του αναλογούν. Επιβάλλεται να δοθούν μόνιμες λύσεις.