Περίπου €5 εκατ. το χιλιόμετρο θα κοστίσει ο δρόμος Χλώρακας-Λέμπας και Κισσόνεργας-Κοραλλίων μήκους 8 χιλιομέτρων, στο πλαίσιο του οποίου περιλαμβάνεται επιπλέον δευτερεύον οδικό δίκτυο μήκους 6 χιλιομέτρων.

Το κόστος προκύπτει από απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, σε ερώτηση του βουλευτή Πάφου του ΑΚΕΛ, Βαλεντίνου Φακοντή.

Ο υπουργός, σχολιάζοντας ερώτημα σχετικά με την προώθηση του δρόμου από το αεροδρόμιο Πάφου προς την Πέγεια και συγκεκριμένα του τμήματος Χλώρακας-Πέγειας (παραλιακός δρόμος), καταγράφει τα ακόλουθα:

-Το Έργο της βελτίωσης του παραλιακού μετώπου Χλώρακα-Λέμπας και Κισσόνεργας-Κοραλλίων, ως προέκταση της λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων, αποτελεί πολεοδομικό έργο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας (δύο ανά κατεύθυνση) μήκους 8 χιλιομέτρων. Το ρυθμιστικό σχέδιο ετοιμάστηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και περιλαμβάνει κτιστή κεντρική νησίδα, ποδηλατοδρόμους, πλακόστρωτα πεζοδρόμια, λωρίδες και χώρους πρασίνου, παρόδιους χώρους στάθμευσης, εφτά ισόπεδους κυκλικούς κόμβους και οκτώ φωτοελεγχόμενες διασταυρώσεις. Στο έργο περιλαμβάνεται και η μελέτη κατασκευής δευτερεύοντος οδικού δικτύου περίπου 6 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αξιοποίηση τώρα των αρχαιολογικών θησαυρών

-Το Ρυθμιστικό Σχέδιο επικαιροποιήθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, στάλθηκε από την Τεχνική Επιτροπή του Κεντρικού Φορέα Επίλυσης Κυκλοφοριακών Προβλημάτων (ΤΕΚΦΕΚΠ) στις 13 Ιουλίου 2021. Σχετική παραγγελία στάλθηκε από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, για τον περαιτέρω προγραμματισμό του έργου αλλά ακόμα εκκρεμούν η αποστολή του τελικού Ρυθμιστικού Σχεδίου (με τις παρατηρήσεις που υιοθέτησε η ΤΕΚΦΕΚΠ) και η Περιβαλλοντική έγκριση, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εγγράφων προκήρυξης για τον ανάδοχο ιδιώτη μελετητή.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος του Τμήματος Δημοσίων Έργων είναι η προκήρυξη προσφορών (για την ετοιμασία της μελέτης από ιδιώτη μελετητή) εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Η διάρκεια της μελέτης υπολογίζεται γύρω στα δύο χρόνια. Ο υπουργός ενημερώνει τον κ. Φακοντή, πως το θέμα του διαχωρισμού του έργου σε φάσεις θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ετοιμασίας των εγγράφων προκήρυξης της μελέτης σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως. Έχουν, επίσης, ετοιμαστεί και εγκριθεί σημειώματα Έργου (PCN). Το κόστος του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα €35 εκατ.+ΦΠΑ.». 

Με βάση τα πιο πάνω, αναμένεται να κυμανθεί στα €41,65 εκατ.