«Μακελειό στις Ηνωμένες Πολιτείες!» «Ένοπλος άνοιξε πυρ σε σχολείο/σε γυμναστήριο/σε εμπορικό κέντρο…» Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, ούτε η τελευταία –απ’ ότι φαίνεται- φορά που θα ξυπνήσουμε, υπό την φρίκη ενός τέτοιου τίτλου. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς όσο γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες, οι ταυτότητες των θυμάτων, η τραγωδία όλο και κλιμακώνεται.

Και μπορεί, όπως φανερώνουν, τα αμέτρητα αφιερώματα και δημοσιεύματα «η Αμερική να πάγωσε», αλλά η Αμερική δεν βάζει μυαλό. Τα 19 παιδιά και οι δύο δασκάλες απλά προστίθενται στην όλο και αυξανόμενη λίστα των θυμάτων από πανομοιότυπα εγκλήματα. Η σφαγή στο Ουβάλντε του Τέξας είναι το 39ο επεισόδιο δολοφονικής επίθεσης με όπλο σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και μίλησε στον αμερικανικό λαό κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου διαγγέλματος. Η πλειοψηφία του κόσμου, όμως, δεν αρκείται πια σε λόγια. «Φτάνει επιτέλους», είναι η φράση που ακούει κανείς τις τελευταίες ώρες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Να «ορθώσουν οι Αμερικανοί το ανάστημα τους» ενάντια στο λόμπι της οπλοκατοχής ζήτησε ο Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για μία στροφή 180 μοιρών από τον προκάτοχό του, ο οποίος δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι «θα προστατέψουμε και τη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέξας: Ο μακελάρης είχε προειδοποιήσει για την επίθεση στο σχολείο

Είναι η επίμαχη τροπολογία που επιτρέπει την οπλοκατοχή. Αυτήν υποστηρίζει με νύχια και με δόντια η NRA. Πρόκειται για ένα από τα ισχυρότερα λόμπι των ΗΠΑ, αποτελούμενη από τέσσερα εκατομμύρια μέλη, με έντονη παρουσία στο Διαδίκτυο και πολιτική χρηματοδότηση. Έτσι, εξασφαλίζει την υποστήριξη βουλευτών, γερουσιαστών και άλλων παραγόντων.

Το αφήγημά της είναι ίδιο: «χωρίς τα όπλα οι «καλοί» δεν θα μπορούσαν να προστατευτούν από τους «κακούς». Χωρίς καμία εφαρμογή στην πράξη… Μετά από τις έντονες και μαζικές διαμαρτυρίες, δέχτηκε να προβεί σε κάποιες ορισμένες υποχωρήσεις. Όταν ένας οπλοφόρος σε καζίνο του Λας Βέγκας το 2017 άνοιξε πυρ και σκότωσε 62 άτομα, αποδέχτηκε να τεθούν αυστηρότεροι όροι για την πώληση εξαρτημάτων που μετατρέπουν ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα και στους σιγαστήρες. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την παρόμοια επίθεση στην πολιτεία Κονέτικατ, όταν 20χρονος με προβλήματα ψυχικής υγείας σκότωσε 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά 6 ως 7 ετών, προτού αυτοκτονήσει. Επιπλέον, ούτε ένας μήνας δεν έχει συμπληρωθεί από το μακελειό στο Μπάφαλο, όπου ένας νεαρός ρατσιστής σκότωσε δέκα ανθρώπους) σε σουπερμάρκετ.

Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του δημοκρατικού Γερουσιαστή Κρις Μέρφι. «Ικέτευσε» τους συναδέλφους του να αναλάβουν δράση, διαβεβαιώνοντας ότι αυτές οι τραγωδίες δεν είναι «αναπόφευκτες». «Αυτά γίνονται μόνο στην Αμερική. Είναι επιλογή μας!» Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δήλωσε πως «οι καρδιές μας συνεχίζουν να ραγίζουν» κάθε φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο και πρέπει να βρεθεί το θάρρος να αναλάβουν δράση για να μην ξαναγίνει «ποτέ» κάτι ανάλογο. Αίσθηση προκάλεσε και το βίντεο με τον προπονητή των Golden State Warriors, ομάδας του ΝΒΑ, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια και με οργισμένη φωνή ξέσπασε: «Το 90% των Αμερικανών, ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση, θέλουμε να επιβληθούν έλεγχοι σε όσους θέλουν να αγοράσουν όπλα και 50 γερουσιαστές μάς κρατάνε όμηρους και δεν επιτρέπουν να περάσει ο σχετικός νόμος που υπερψήφισε πρόπερσι η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Φτάνει πιά! Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και οι Δημοκρατικοί συστηματικά αποφεύγουν μία κατά μέτωπο επίθεση με τους υπερμαχους της οπλοκατοχής. Ακόμα και ο Αμερικανός πρόεδρος απέφευγε να δηλώσει την ευθεία αντίθεση του στην δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, περιοριζόμενος σε επιμέρους μέτρα. Και αυτό επειδή το λόμπι των όπλων δεν περιορίζεται στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο αριστερός Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος διεκδίκησε και έχασε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Είχε ψηφίσει εναντίον της «Πρότασης Μπρέιντι», ενός σχεδίου νόμου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου είχε πάρει το όνομά του από τον γραμματέα τού Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος μετά από δολοφονική απόπειρα εναντίον του τότε προέδρου. «Οι ψηφοφόροι μου στο Βέρμοντ έχουν από μια καραμπίνα στην ντουλάπα τους. Οι αγροτικές περιοχές βλέπουν διαφορετικά το θέμα της οπλοκατοχής από ό,τι εμείς, στην Ουάσιγκτον». «Η σφαγή τόσο πολλών αθώων ψυχών και μάλιστα στην πλειονότητά τους μικρών παιδιών στο δημοτικό σχολείο της πόλης Ουβάλντε του Τέξας πρέπει επιτέλους να οδηγήσει το έθνος μας στην οριστική απόφαση αντιμετώπισης της ένοπλης βίας», δήλωσε σε ανάρτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.