94η ημέρα σήμερα του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία. Ας ρίξουμε μιαν … αριθμητική ματιά στα κατορθώματά του.

3998 άμαχοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την ημέρα που εισέβαλε στην χώρα η Ρωσία. Οι τραυματίες έφτασαν τους 4693, σύμφωνα με στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη μέχρι και το μεσημέρι χθες, Παρασκευή.  Κατά την ουκρανική κυβέρνηση, σκοτώθηκαν μεταξύ 2.500 – 3000 άμαχοι, και περίπου 10.000 είναι οι τραυματίες.

5.500 έως 11.000 είναι, συμφώνα με αμερικανικούς υπολογισμός  είναι οι απώλειες της Ουκρανίας σε επίπεδο στρατιωτών. Πάνω από 18.000 εκτιμάται από τις ίδιες πηγές ότι είναι οι τραυματίες.

1351 νεκροί και 3825 τραυματίες οι Ρώσοι στρατιώτες, επισημαίνεται στην τελευταία επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο.

> Θα αναρωτηθεί κάποιος τι μπορεί να συμπεράνει κανείς από αριθμούς που προκύπτουν μέσα από το κατανοητό (αλλά ουδόλως ευνόητο) χάος ενός πολέμου; Κατ’ αρχάς, είναι σαφές ότι ο εισβολέας έχει μόνο στρατιωτικές απώλειες, που μάλλον υποεκτιμούνται. Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό στην Ουκρανία, είναι αυτός ακριβώς που, χωρίς πολλά-πολλά, εμπίπτει σαφώς στην κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

963 Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, του Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, συμπεριλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» των προσώπων στους οποίους το Κρεμλίνο απαγορεύει την είσοδο στην Ρωσία.

> Μια κίνηση που, σύμφωνα με τα μεγάλα δυτικά ΜΜΕ, ισοδυναμεί με «μια τρύπα στο νερό», και μάλλον έχει, για την Μόσχα, μόνο συμβολική σημασία.

17 – 20 δις δολάρια θα διεκδικήσει, λέει, ως αποζημίωση από την Ρωσία για διαφυγόντα κέρδη, ο Ρινάτ Αχμέτοφ, πλουσιότερος άνθρωπος στην Ουκρανία, ιδιοκτήτης του εργοστάσιου σιδήρου του Άζοφσταλ στην Μαριούπολη που ισοπέδωσαν οι δυνάμεις του Πούτιν.

> Άντε και δικαιωθεί μια μέρα στα δικαστήρια, ακόμα και διεθνή. Πιστεύει ότι θα λάβει την όποια αποζημίωση;

19 μαθητές-μαθήτριες και 2 καθηγητές, σύνολο 21, οι νεκροί, μέχρι στιγμής, του δολοφονικού αμόκ που κατέλαβε τον 19χρονο Σαλβαδόρ Ράμος, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, 90 λεπτά μετά την άφιξή του σε σχολείο στο Τέξας.

> Αυτή η … άνετη παραμονή του μέσα στο σχολείο, αλλά και η 12λεπτη περιφορά του πριν αποφασίσει να εισβάλει, έχει εξαγριώσει τους γονείς, που επιρρίπτουν ευθύνες στην αστυνομία. Όχι σ’ αυτούς που επιμένουν να είναι ελεύθερη η αγορά όπλων.

34 όπλα ανά 100 κατοίκους έχει η Κύπρος, που είναι στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των 10 χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής των πολιτών τους. Πρώτη είναι η Αμερική με 12,5 ανά 100 (δηλ, έχει ,,, πλεόνασμα!), και ακολουθούν Υεμένη 52,8/100, η Σερβία και το Μαυροβούνιο με 39,1/100, Ουρουγουάη 34,7/100, Καναδάς 34,7/100 και Κύπρος 34/100. (Πηγή: Small Arms Survey, 2018, από το BBC)

> Εξήγηση για το υψηλό ποσοστό στην Κύπρο δεν βρίσκω. Μήπως πρόκειται για κυνηγούς;

100 εκατομμύρια  Κινέζοι θα κάνουν υποχρεωτικά Covid test, κάθε 2 μέρες σε όλες τις περιοχές της κεντρικής Κίνας, όπου ο οποιοσδήποτε θα έχει πρόσβαση στα κέντρα ελέγχου με μόλις 15’ περπάτημα.

> Αυτό γίνεται στο πλαίσιο επιχείρησης της κυβέρνησης να μηδενίσει τα κρούσματα της λοίμωξης από κορωνοϊό στην χώρα.

5, τουλάχιστον, από τις 10 ειδήσεις που θα διαβάσεις σε μία ιστοσελίδα  θα έχουν κάπου στον τίτλο ή στο κείμενο τη λέξη «συναγερμός».

> Την εβδομάδα αυτή γνώρισα, επιτέλους, από κοντά ένα ζωντανό δείγμα ανθρώπου που είναι φανατικά εναντίον της ανέγερσης κεραιών 5G της κινητής τηλεφωνίας, επειδή πιστεύει ότι αυτός και η οικογένειά του θα πεθάνουν από καρκίνο, και πρόσεξα ότι όση ώρα αγόρευε στην παρέα κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.

Εικονογράφηση: Άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία.

 

* Κάθε Σάββατο, η στήλη βλέπει τα Πρόσωπα και Προσωπεία της επικαιρότητας με τη ματιά των αριθμών. Επίσης, κάθε μέρα, στο πρώτο Newsletter του Philenews, θα βρίσκετε μαζί με την πολιτιστική μας Πρόταση, το Σαν Σήμερα, και το χαρακτηριστικό Άνθρωποι & Αριθμοί