Έμαθε από πρώτο χέρι χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι σταμάτησε οικειοθελώς να προσφέρει τραπεζικές εργασίες η RCB Bank στην Κύπρο και θα μετατραπεί σε μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Οι Ευρωπαίοι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, για τα ανοίγματα ευρωπαϊκών τραπεζών σε Ρώσους και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις. Ο κ. Ενρία τόνισε ότι τα προβλήματα συγκεντρώνονται σε λίγες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία, μέσω θυγατρικών που χρηματοδοτούνται κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

«Η άμεση συνέπεια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ήταν μια κρίση ρευστότητας στη Sberbank Europe AG, της οποίας ο τελικός μέτοχος πλειοψηφίας είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό οδήγησε στην εκτίμησή μας για την τράπεζα και τις θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία ως πτωχευμένες ή προς πτώχευση», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κάνοντας αναφορά στην Κύπρο, ο κ. Ενρία ενημέρωσε τους βουλευτές ότι πρόσφατα «η RCB Bank, η οποία έχει Ρώσους πελάτες και είναι πρώην θυγατρική της ρωσικής VTB Bank, αποφάσισε να καταργήσει οικειοθελώς τις τραπεζικές της δραστηριότητες και να μετατραπεί σε μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Ένας προσωρινός διαχειριστής που διορίστηκε από την ΕΚΤ συνεργάζεται με τη διοίκηση για την επίβλεψη της τακτικής αποπληρωμής των καταθετών, που καλύπτονται πλήρως από τα ρευστά διαθέσιμα της τράπεζας».

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε ότι «η αποτελεσματική εφαρμογή των κυρώσεων αποτελεί πρόκληση για τις τράπεζες, καθώς χρειάζεται συνεχώς να προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους ώστε να προσαρμόζονται στην πολύπλευρη και εξελισσόμενη φύση του πλαισίου κυρώσεων». Συγκεκριμένα, πρόσθεσε ότι «αξιολογούμε εάν οι τράπεζες έχουν εφαρμόσει επαρκείς ρυθμίσεις εσωτερικής διακυβέρνησης και ελέγχους για να τηρήσουν τις κυρώσεις».

Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι έμμεσες επιπτώσεις

«Παρακολουθούμε στενά τα προφίλ κινδύνου των ευρωπαϊκών τραπεζών» ανέφερε ο κ. Ενρία «και ζητάμε από τις τράπεζες να ενισχύσουν την εσωτερική τους άμυνα έναντι των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και να βελτιώσουν την επιχειρησιακή τους ανθεκτικότητα. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε γρήγορες εποπτικές ενέργειες, σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση κινδύνου μεμονωμένων τραπεζών». Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο του πολέμου, σημείωσε, η ΕΚΤ παρακολουθεί επίσης πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στις τράπεζες. «Σε αυτό το στάδιο, αυτές οι έμμεσες επιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθούν. Θα μπορούσαν να διατρέχουν συγκεντρωτικά ανοίγματα σε τομείς ή μεμονωμένους πελάτες που πλήττονται έμμεσα από τις κυρώσεις, μέσω της απότομης αύξησης και της αστάθειας στις αγορές ενέργειας και εμπορευμάτων, μέσω της αυξημένης αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μέσω της γενικής επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στα θετικά, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ  ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι καλά προετοιμασμένος για τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, χάρη στην ισχυρή θέση κεφαλαίου και ρευστότητας του.