Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός θα θεωρεί στόχο που πρέπει να καταστραφεί τη μεταφορά από το ΝΑΤΟ όπλων στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Ο Σοϊγκού πρόσθεσε επίσης ότι έχει επιβληθεί αυστηρός αποκλεισμός στους Ουκρανούς μαχητές που έχουν καταφύγει στο τεράστιο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, μετά την εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον ρωσικό στρατό να τους κλείσει ερμητικά οποιαδήποτε οδό διαφυγής.

Στο μεταξύ νωρίτερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι ο στρατός έθεσε εκτός λειτουργίας έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να παρέχονται στις ουκρανικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπλα από τη Δύση.

Η Ρωσία έπληξε 40 στρατιωτικούς στόχους

Το υπουργείο εξήγησε ότι βομβάρδισε τους σταθμούς με υψηλής ακρίβειας όπλα, ενώ επίσης πρόσθεσε ότι έπληξε άλλους 40 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, περιλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών και όπλων του πυροβολικού.

Παράλληλα ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσε δύο πυραύλους Kalibr εναντίον στόχων στην Ουκρανία, σημείωσε η ίδια πηγή.

«Το πλήρωμα του υποβρυχίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ Kalibr από τη Μαύρη Θάλασσα εναντίον προκαθορισμένων στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του. 

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές καταγγέλλουν ουκρανική επίθεση στην Υπερδνειστερία

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας (Μολδαβία) κατηγόρησετην Ουκρανία για επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

«Κατά πληροφορίες από ειδικούς», το UAV «με το επικίνδυνο φορτίο στάλθηκε από την ουκρανική πλευρά», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Υπερδνειστερίας. Κατά την ίδια πηγή, το UAV καταστράφηκε.

Είναι αδύνατο οι πληροφορίες αυτές να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έχει μπει στον τρίτο μήνα, εκφράζονται ανησυχίες πως η σύρραξη οδεύει να εξαπλωθεί στην Υπερδνειστερία, τον νοτιοδυτικό γείτονά της.

Δύο πύργοι με κεραίες μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών σημάτων καταστράφηκαν στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες (κεντρική φωτογραφία). Αναφέρθηκαν επίσης επίθεση εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της Υπερδνειστερίας και πυρά εναντίον θέσεων ρωσικών στρατευμάτων.

Κατηγορούν το Κίεβο

Οι αυτονομιστές και η Μόσχα κατηγόρησαν για τα επεισόδια αυτά το Κίεβο, το οποίο διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενέχεται.

Η Υπερδνειστερία, ο πληθυσμός της οποίας είναι μικτός, πάντως αποτελείται κυρίως από Ρώσους και Ουκρανούς, αποπειράθηκε να αποσχιστεί από τη Μολδαβία το 1990, όταν η τότε μολδαβική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο ένωσης με τη Ρουμανία.

Στην περιοχή σταθμεύουν κάπου 1.500 ρώσοι στρατιωτικοί, εν μέρει για τη φύλαξη παλαιών αποθηκών όπλων και πυρομαχικών, εν μέρει για την υποστήριξη της κυβέρνησης των αυτονομιστών στην περιοχή, που η Μολδαβία εξακολουθεί να θεωρεί μέρος της δικής της εθνικής επικράτειας.

Πηγή: in.gr