Η επόμενη μέρα της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ να προτείνει τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στις κομματικές ομάδες βάσης για στήριξη στις προεδρικές εκλογές, βρίσκει την ηγεσία του κόμματος να σπεύδει να προλάβει να στείλει τα μηνύματά της και να απαντήσει στις αντιδράσεις του κόσμου της Αριστεράς. Όπως φάνηκε και από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, στην Εζεκία Παπαϊωάννου θα έχουν τουλάχιστον τις πρώτες μέρες αρκετά δύσκολο έργο, προκειμένου να εξηγήσουν το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για πρόταση στήριξης του τέως διαπραγματευτή.

Η ηγεσία του κόμματος βγήκε από την ίδια ώρα μπροστά, συνεχίζοντας και χθες σε ακόμα πιο έντονους ρυθμούς με τον Στέφανο Στεφάνου να σηκώνει το βάρος της προώθησης της πρότασης σε διάφορες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παρεμβάσεις. Στην ίδια γραμμή και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, σε μία προσπάθεια όλοι μαζί να μεταφέρουν τα μηνύματά τους προς τον κόσμο, τονίζοντας διαρκώς τους λόγους για τους οποίους επέλεξαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στην προσπάθεια για επίτευξη του στόχου της αλλαγής. Μέσα από τις τοποθετήσεις τους, τονίζουν χαρακτηριστικά τα εξής:

  • Υπερκομματική υποψηφιότητα που μπορεί να συγκεντρώσει γύρω της τη στήριξη από άτομα διαφόρων πολιτικών χώρων.
  • Είναι διπλωμάτης καριέρας που συνεργάστηκε με διαδοχικούς προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερτονίζεται ο διορισμός Μαυρογιάννη από τον τότε Πρόεδρο Χριστόφια στη θέση του Υφυπουργού με αρμοδιότητες που είχαν να κάνουν με την άσκηση της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας.
  • Είναι γνωστός στις πολιτικές δυνάμεις για τις ικανότητές του γενικότερα αλλά και την ικανότητά του να συνθέτει.
  • Έχει θέσεις για όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και της οικονομικής ζωής του τόπου, για τα ζητήματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.
  • Είναι έντιμος χωρίς κομματικά βαρίδια.

Την ίδια ώρα γίνεται μία έντονη προσπάθεια από όλα τα στελέχη να περάσουν το μήνυμα πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν είναι και δεν ήταν συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά δούλεψε για τους τρεις τελευταίους Προέδρους της Δημοκρατίας, με μόνο πολιτικό διορισμό του αυτό στη θέση του επικεφαλής για την Προεδρία της ΕΕ, ο οποίος έγινε από τον Δημήτρη Χριστόφια. Μία αποστολή, όπως τονίζουν στην Εζεκία Παπαϊωάννου, που έφερε με απόλυτη επιτυχία, με την Κυπριακή Δημοκρατία να κερδίζει ευμενή σχόλια.

Ο Στέφανος Στέφανου, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε υποβάλει άλλες τρεις φορές την παραίτησή του στον Νίκο Αναστασιάδη, διαφωνώντας για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Από το περιβάλλον του Ανδρέα Μαυρογιάννη επιβεβαιώνονται αυτές οι αναφορές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι δύο φορές αφορούν τη διάρκεια αλλά και μετά το Κραν Μοντάνα και η τρίτη φορά αφορούσε την αρχή της δεύτερης θητείας του Νίκου Αναστασιάδη μετά την επανεκλογή του. Την ίδια ώρα, οι ίδιες πηγές υποδεικνύουν πως εκ της θέσεώς του ένας διαπραγματευτής οφείλει να δηλώνει αυτά που αποτελούν συμφέρον και εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο της υπόθεσης του τόπου μας. Επί τούτου αναμένεται συνέχεια, καθώς το ΑΚΕΛ άφησε να νοηθεί ότι θα είναι από τα χαρτιά που θα παίξει στη διάρκεια του προεκλογικού.

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αποχωρεί επίσημα από τη θέση του διαπραγματευτή την ερχόμενη Κυριακή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Άνοιξε μέτωπο ο Αχιλλέας

Ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, το όνομα του οποίου τέθηκε και αυτό στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής, δεν έκρυψε την πικρία και απογοήτευσή του για την απόφαση του ΑΚΕΛ. Μια πικρία βέβαια, η οποία δεν ξεκίνησε χθες, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό ο γνωστός δικηγόρος ήταν δυσαρεστημένος με τον τρόπο αντιμετώπισης που θεωρεί πως έτυχε από την Εζεκία Παπαϊωάννου. Η υποψηφιότητά του, όπως διαμήνυσε και χθες, θα παραμείνει μέχρι τέλους και αναφέρεται σε όλους όσους επιδιώκουν μια προοδευτική αλλαγή για τον τόπο. Ήταν ιδιαίτερα έντονος και εξαπέλυσε πυρά κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη  καταγγέλλοντας τον ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του, ελάμβανε δύο μισθούς ως ανταμοιβή, έναν ως πρέσβης και έναν ως διαπραγματευτής. Κάλεσε μάλιστα τον Γενικό Ελεγκτή να κάνει έλεγχο.

Στις αναφορές απάντησε με γραπτή δήλωση ο ίδιος ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αναφέροντας πως έχει μιλήσει με τη Γενική Λογίστρια εξουσιοδοτώντας την να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που αφορούν την εργοδότηση του από το δημόσιο για όλα τα χρόνια υπηρεσίας του από το 1987. «Έχω επίσης παρακαλέσει τον Γενικό Ελεγκτή, όπως κατά την κρίση του, προβεί σε σχετική έρευνα. Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν πλήρη εικόνα και να κρίνουν», σημειώνει ο κ. Μαυρογιάννης.

Στον Αχιλλέα Δημητριάδη έδωσαν απάντηση σε τηλεοπτικές παρεμβάσεις τους, ο τέως γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού. 

«Λυπούμαι ειλικρινά γιατί ο κ. Δημητριάδης επέλεξε να τοποθετηθεί και μάλιστα σήμερα με αυτό τον τρόπο», ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, ενώ ο Άριστος Δαμιανού ήταν ακόμα πιο έντονος και δηκτικός: «Κάποιοι που επαγγέλλονται το κράτος δικαίου και τους το πιστώνω και αναφέρομαι και στον κ. Δημητριάδη, είναι καλά να ελέγχουν όλες τους τις πληροφορίες πριν τοποθετούνται δημόσια γιατί ενδεχομένως στην πορεία να εκτεθούν».

Μέρος της ΔΔΑ & ΣΙΑ

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης έστρεψε τα πυρά του κατά του Ανδρέα Μαυρογιάννη και του ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζοντας τον τέως διαπραγματευτή μέρος της Δ.Δ.Α & ΣΙΑ (Διεφθαρμένης Διακυβέρνησης Αναστασιάδη), κατά την έκφρασή του. «Τόσα χρόνια διαπραγματεύεται, τόσα χρόνια φύγαμε από το Κραν Μοντάνα το 2017 με το παραπέντε της λύσης και είμαστε σήμερα στο παρά πέντε της διχοτόμησης. Η Δ.Δ.Α. & ΣΙΑ για να χρησιμοποιήσω τον όρο, περιλαμβάνει τον κ. Μαυρογιάννη και μάλιστα όσον αφορά το Κυπριακό είναι ένας από την τριανδρία του Προέδρου, του υπουργού Εξωτερικών και του διαπραγματευτή

Στη διάσκεψή του για την ημέρα της Ευρώπης, ο κ. Δημητριάδης πρότεινε τη δημιουργία υφυπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου σε κάθε επίπεδο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.

Οι τρεις προτάσεις στην ΚΕ που έμειναν στο τέλος μία

Ο απόηχος της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνεχίζεται έντονος. Η ανάρτηση του Στέφανου Στεφάνου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πυροδότησε μία μαζική αντίδραση μελών του ΑΚΕΛ, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την απόφαση του κόμματος. Αντιδράσεις οι οποίες εστιάζονταν κυρίως στο γεγονός ότι θεωρούν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ως συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη.  «Απόφαση του ΑΚΕΛ δηλαδή είναι να δώσει για τρίτη συνεχόμενη θητεία την Προεδρία της Δημοκρατίας στον ΔΗΣΥ. Το ΔΗΚΟ είναι εξίσου συνένοχο βεβαίως. Μαζί με ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ μαγειρεύουν την κατανομή εξουσίας από το 2008 μέχρι σήμερα», Στέλιος Στυλιανού.

«Αν βγει ο Αβέρωφ ευθύνεστε εσείς. Κι αν διαβάζετε καθόλου σχόλια εδώ πέρα, διερωτηθείτε γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα θετικό. Και λίγη αυτοκριτική δεν βλάπτει. Προσωπικά δεν σας ψήφισα ποτέ και ούτε και πρόκειται», Ανδριάνα Σεργίδου.

Είναι δύο ενδεικτικά από τα πολλά σχόλια στο Twitter. Στον ίδιο τόνο και η πλειοψηφία των μερικών εκατοντάδων ποστ στο facebook ως απάντηση στον Στέφανο Στεφάνου.

«Πάρτε τον παλμό του κόσμου γενικά αλλά και του κόσμου σας!!… Εκτός και αν νομίζετε ότι «άλλαξεν (τζιαι τούτος) ο άνθρωπος σιόρ»!!… Κρίμα… Απογοητεύετε και εμάς αλλά και τους ΤΚ… Το Kibris’ta Baris Engellenemez δεν σας αντιπροσωπεύει ποσώς δυστυχώς….», Αυγή Φραγκοπούλου.

«Σύντροφε Γενικέ Γραμματέα, μόλις έχω ακούσει τη συνέντευξη Μαυρογιάννη στο Legal matters. Έχετε επιλέξει για υποψήφιό σας τον καλύτερο συνήγορο του Αναστασιάδη τουλάχιστον στο Κυπριακό. Με την επιλογή σας αυτο-ακυρώνεστε θριαμβευτικά. Στον ΔΗΣΥ άνοιξαν ήδη σιαμπάνιες», Χριστόδουλος Καλλίνος.

«Η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ να προτείνει επιλογή δύο δεξιών υποψηφίων για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 αποτελεί το μεγαλύτερο σφάλμα εκτίμησης της πολιτικής κατάστασης μετά την επιλογή του Τάσου Παπαδόπουλου για το 2003», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Κίνηση. 

Την ίδια ώρα μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί και για το ποσοστό που ανακοινώθηκε σε σχέση με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας με πολύ κόσμο να επισημαίνει πως οι 52 ψήφοι υπέρ του Ανδρέα Μαυρογιάννη έναντι των 37 του Αχιλλέα Δημητριάδη δεν αποτελεί αναλογία 60%-40% και υποστηρίζουν ότι δεν περιλαμβάνονται οι 9 αποχές.

Στην ΚΕ ακούστηκε έντονα η θέση για αριστερό υποψήφιο, η οποία τελικά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία. Το ΠΓ που συνεδρίασε το πρωί της Κυριακής παρουσίασε ομόφωνη θέση στην ΚΕ ότι δεν θα έπρεπε να γίνει συζήτηση άλλης πρότασης. Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς του βουλευτή Χρίστου Χριστόφια προτάθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης. Η πρώην βουλεύτρια Σκεύη Κουκουμά πρότεινε την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή. 

Σε ψηφοφορία μπήκαν μόνο τα ονόματα του Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη, καθώς για τις υπόλοιπες προτάσεις, οι εισηγητές τους δεν επέμειναν να συζητηθούν ή να τεθούν σε ψηφοφορία.