To Top
06:04 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΠΕΚΚ: Φαιδρότητες Σμαραγδή, να πάει στη δικαιοσύνη
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΛΛΑΔΑ ΠΕΚΚ: Φαιδρότητες Σμαραγδή, να πάει στη δικαιοσύνη
Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου 2018, 8:00 μμ

Μετά τις δηλώσεις του Γιάννη Σμαραγδή ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον κριτικών οι οποίοι σχολίασαν αρνητικά την ταινία του «Καζαντζάκης», η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απαντά την Τρίτη, με ανακοίνωσή της, ότι αναμένει τον σκηνοθέτη «να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη».

Αναλυτικότερα, η ΠΕΚΚ αναφέρει, ότι «δεν προσυπογράφει καμία προσωπική άποψη για τον «Καζαντζάκη», όμως υπερασπίζεται την ελεύθερη, δημόσια κυκλοφορία και της παραμικρής. Πρόκειται για το αυτονόητο».

«Αντιθέτως» συνεχίζει η ανακοίνωση «μοιάζει τουλάχιστον περίεργο ο κ. Γιάννης Σμαραγδής να “ενοχλείται” αναδρομικά και να απειλεί μερίδα κριτικών, ένα μήνα μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα. Μην προεξοφλώντας τις αληθινές του επιδιώξεις, αναμένουμε να κάνει πράξη τις απειλές και να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ίσως έτσι μεταπηδήσει η υπόθεση από την οθόνη της φαιδρότητας σ΄ εκείνη της υπευθυνότητας. Τότε ίσως επανέλθουμε στην περίπτωσή του» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΚΚ.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο σκηνοθέτης είχε ανοίξει πόλεμο με τους κινηματογραφικούς κριτικούς που έθαψαν την ταινία του, κάνοντας λόγο για «κακόψυχους χυδαιολόγους που αντιπροσωπεύουν -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε-  την αισθητική της «ξυρισμένης αμασχάλης». Ο Γιάννης Σμαραγδής προειδοποίησε τους επικριτές του ότι θα λογοδοτήσουν για το «κακό που έπραξαν» και ότι τελικά θα υποχρεωθούν να του ζητήσουν συγγνώμη. Απείλησε μάλιστα ότι θα απαντήσει μέσω της δικαστικής οδού σε όσους… καθύβρισαν τον ίδιο και τους συνεργάτες του. Ισχυρίστηκε άλλωστε ότι οι κριτικοί δεν είχαν δει καν την ταινία του όταν «πήραν την απόφαση» να την επικρίνουν στα γραπτά τους.

«Γνωρίζω ότι πριν μπουν μέσα  οι κριτικοί κινηματόγραφου είπαν “τώρα θα μπούμε να λιώσουμε τον Σμαραγδή”», είπε και έκανε λόγο για «τη φατρία του ελληνικού κινηματογράφου που λάσπωσε την ταινία από πρόθεση».

«Έχουν κακές ψυχές. Στην Κρήτη το λεμε “κακοψυχιά”. Ξεπεράστηκε το μέτρο, φτάσαμε σε καταστάσεις μεγάλης χυδαιότητας. Τόσο για την ταινία και για το πρόσωπο μου και για τους συνεργάτες μου ειπώθηκαν άσχημα πράγματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να συμπληρώσει ότι πρόκειται, «για δημοσιογράφους – “κριτικούς κινηματογράφου” εντός εισαγωγικών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν την αισθητική της “ξυρισμένης αμασχάλης”, που σημαίνει ότι δεν αντιπροσωπεύουν τον πολιτισμό που μας γέννησε και το φως αλλά τα σκοτάδια».

«Πρέπει να τελειώσουμε με αυτά. Αυτοί που έπραξαν το κακό πρέπει να λογοδοτήσουν», είτε προσωπικά ή μέσα από ορισμένα sites πίσω από τα οποία κρύβονται συγκεκριμένα άτομα και ανήκουν «στον μηχανισμό του σκοτεινού Διαδικτύου», προσέθεσε ο Γιάννης Σμαραγδής, επαναλαμβάνοντας ότι θα απαντήσει μέσω της δικαστικής οδού.

Σε ερώτηση του καναλιού για το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου και της κριτικής, ο σκηνοθέτης έσπευσε να σημειώσει πως «η κριτική είναι αποδεκτή», αλλά  «εδώ μιλάμε για ύβρη, για πρόθεση να σπιλωθώ επίτηδες».

«Το κακό που κάνουν σε αυτούς επιστρέφει. Μέσα σε αυτούς τους κριτικούς υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί. Αν δεν είναι από κακή πρόθεση, αλλά είναι καλοί άνθρωποι… πρέπει να δουν ξανά την ταινία και να ζητήσουν συγγνώμη. Δεν το κάνουν γιατί το θέμα τους είναι μήπως και εγκαταλείψω τη χώρα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δημιουργός του «Καζαντζάκη» που έκοψε 250.000 εισιτήρια στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, philenews

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.