Με επιστολές «βομβαρδίζουν» το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή οι επαγγελματικοί κλάδοι που επηρεάζονται από το νομοσχέδιο για τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή 5% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας στην Κύπρο.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τη Δευτέρα θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προβλέπει ότι πλέον θα  επιβάλλεται 5% ΦΠΑ μόνο για τα πρώτα 140 τ.μ. μιας κύριας κατοικίας, η οποία θα έχει μέγιστο εμβαδό 200 τ.μ., έτσι ώστε ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής να παρέχεται στοχευμένα και μέσα στα πλαίσια που άπτονται της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως προβλέπει η σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται για τα πρώτα 200 τ.μ., ανεξαρτήτως του συνολικού εμβαδού ή της συνολικής αξίας της κατοικίας, κάτι που επιτρέπει να επωφελούνται με την ελάφρυνση ακόμα και οι ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών και επαύλεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμένο όνειρο η αγορά κατοικίας για τους νέους της Ευρώπης

Την τροποποίηση του νόμου απαίτησε η Κομισιόν από τη Δημοκρατία, όταν διαπιστώθηκε πως τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή επωφελήθηκαν και εκατομμυριούχοι ξένοι επενδυτές που αγόρασαν επαύλεις στο πλαίσιο του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Μάλιστα, το περασμένο καλοκαίρι η Κομισιόν άρχισε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Δημοκρατίας, η οποία κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο, καθώς θεωρείται πως δεν εφάρμοσε τον μειωμένο συντελεστή για την άσκηση πραγματικής κοινωνικής πολιτικής.

Οι θέσεις επηρεαζομένων

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων αναμένεται να παραθέσουν τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με την αλλαγή της νομοθεσίας. Ήδη, το ΕΤΕΚ απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, με την οποία τονίζεται πως είναι πολύ κακή η χρονική συγκυρία και ιδιαίτερα ζημιογόνα η προώθηση της τροποποίησης των ρυθμίσεων για μειωμένο ΦΠΑ για πρώτη κατοικία. Το ΕΤΕΚ προτείνει το θέμα να συζητηθεί μεταγενέστερα, όταν υπάρξει διόρθωση στις τιμές των οικοδομικών υλικών, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2020. Μάλιστα, προχωρεί και σε μια επιπλέον εισήγηση, ώστε πέραν από το μέγεθος μιας κατοικίας να εξετάζεται και η παράμετρος του κόστους κατασκευής και αξίας.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο θα επιφέρει πλήγμα στους αγοραστές και στην οικονομία.Όπως υποστηρίζει, οι αποπερατωμένες ή υπό κατασκευή κατοικίες που έχουν μεγαλύτερο εμβαδόν από τα 200 τ.μ. δεν θα μπορούν να πωληθούν στους δικαιούχους του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ. Εξάλλου, την έντονη ανησυχία του εκφράζει και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, που υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο θα επιφέρει πλήγμα στα νεαρά ζευγάρια αλλά και στην οικονομία του τόπου γενικότερα. Με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό και τη Βουλή, ο σύνδεσμος προτείνει αναθεώρηση της κυβερνητικής πρότασης, καθώς θεωρεί πολύ μικρό το εμβαδόν των 140 τ.μ., τα οποία θα φορολογούνται με 5% ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζει, αυξάνει δυσανάλογα τη φορολογία απόκτησης μόνιμης στέγης, εν μέσω της κρίσης, αφήνοντας εκτεθειμένα τα μεσαία κοινωνικά στρώματα της χώρας.

ΥΠΟΙΚ: Μόνο έτσι γλυτώνουμε το πρόστιμο από ΕΕ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στον «Φ», ανέφερε πως δεν δικαιολογούνται οι αντιδράσεις, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο συνάδει με τις συστάσεις της Κομισιόν. Μάλιστα, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο τηρούνται οι υποδείξεις των Βρυξελλών, έτσι ώστε να αποφευχθεί το πρόστιμο από την ΕΕ. Καταλήγοντας, υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση του αγοραστή, ο οποίος από τα 140.τ.π. και μετά θα πληρώνει 14% ΦΠΑ, καθώς πρόκειται για κύρια κατοικία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει το νομοσχέδιο έτσι ώστε τη Δευτέρα να προχωρήσει στις απαιτούμενες εισηγήσεις.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί και πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία προβλέπει ότι δεν θα προσφέρεται μειωμένος ΦΠΑ για κατοικίες μεγάλης αξίας.Εξάλλου, χθες, το ΔΗΚΟ κατάθεσε πρόταση νόμου με την οποία η υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει ο δικαιούχος για να καταβάλει μειωμένο ΦΠΑ για την απόκτηση κύριας κατοικίας, να μπορεί να προωθείται μέχρι τρεις μήνες μετά την ημερομηνία που η κατοικία περιέχεται στην κατοχή του. Επίσης, προτείνεται η συγκεκριμένη ρύθμιση να εφαρμόζεται και στις υποθέσεις που εκκρεμούν  στο δικαστήριο, που αφορούν αιτήσεις ακύρωσης κατά της απόφασης της αρμόδιας αρχής που εκδόθηκε, λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της συγκεκριμένης δήλωσης.