Εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως χάνει το κράτος από το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς που μίλησαν στο Insider. Κατ’ ακρίβεια μεγάλο πλήγμα και απώλεια κρατικών φορολογικών εσόδων είναι για τις Αρχές το λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα όπου οι ειδικοί εκτιμούν πως μόνο το 2018 το κράτος έχασε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ένα ποσοστό της τάξεως του 10% επί του συνόλου των πωλήσεων ενώ, με βάση τους ίδιους, το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί εντός του 2019 στα 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ ή 11% με 12%. Δεν είναι μυστικό πως πολλοί Ε/κ προτιμούν για οικονομικούς λόγους τις αγορές από τα κατεχόμενα συμπεριλαμβανομένων και των τσιγάρων. Εξάλλου, εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στην ιστοσελίδα του Τελωνείου θα διαπιστώσει πως το 60% των κατασχέσεων από τα κατεχόμενα αφορούν καπνό και τσιγάρα.
 
 
Το φαινόμενο έγινε ακόμα πιο έντονο όπως μας ανάφεραν γνώστες της αγοράς ως αποτέλεσμα της υποτίμησης της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ που οδήγησε πολλούς Ε/κ να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και να προμηθεύονται τσιγάρα και καπνό. Μιλώντας στο Insider ο Διευθυντής της Cosmos Tobaco Βασίλης Πετρίδης ανάφερε πως ένα ποσοστό της τάξεως του 80% με 85% στην τιμή ενός πακέτο τσιγάρων σχετίζεται με φορολογία ενώ τους τελευταίους 12 μήνες οι εκτιμούμενες απώλειες φτάνουν σε ποσοστό του 10%. Μάλιστα, ο κ. Πετρίδης υπέδειξε πως στις ελεύθερες περιοχές τα 30 γραμμάρια καπνού στοιχίζουν 7 ευρώ ενώ στα κατεχόμενα τα 50 γραμμάρια καπνού στοιχίζουν 4,50 ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Πετρίδης αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που έπεσαν οι πωλήσεις καπνού στις ελεύθερες περιοχές που είναι πλήγμα τόσο για το κράτος, το λιανεμπόριο αλλά και τους ιδιοκτήτες περιπτέρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιδού το νέο όνομα του Hilton
Μάλιστα, ο Διευθυντής της Cosmos Tobaco επεσήμανε πως το 40% του κύκλου εργασίας των περιπτέρων σχετίζεται με πωλήσεις καπνού. «Όπως γίνεται αντιληπτό το πιο πάνω γεγονός έπληξε τους ιδιοκτήτες περιπτέρων οδηγώντας ένα μεγάλο αριθμό στο να βάλουν λουκέτο», είπε.  Ο κ. Πετρίδης άσκησε κριτική και στις πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος καθώς όπως ανέφερε οι ποινές δεν είναι αποτρεπτικές ενώ με την αύξηση των δασμών το 2013 λόγω και των μέτρων της τρόικα η ανταγωνιστικότητα μας έναντι των κατεχομένων μειώθηκε αρκετά, υποστήριξε. Ενδεικτικά, ο κ. Πετρίδης ανάφερε πως η αύξηση του δασμού πριν την κρίση του 2013 ήταν στα 60 ευρώ το κιλό ενώ μετά και λόγω απαίτησης της τρόικα ανήλθε στα 150 ευρώ το κιλό. «Δυστυχώς το κράτος δεν διαχειρίστηκε σωστά και ορθολογικά την κατάσταση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλα αυτά τα προβλήματα», κατέληξε.
Παράγοντες της αγοράς οι οποίοι μίλησαν στο Insider εξέφρασαν προβληματισμό για το ύψος της σημερινής φορολογίας στα καπνικά προϊόντα σημειώνοντας πως μια  ενδεχόμενη απόφαση για μείωση του φόρου θα μπορούσε να περιορίσει σε κάποιο βαθμό την ροή προς τα κατεχόμενα για αγορά τσιγάρων.