Ο ελληνικός λαός έδωσε «ηχηρή εντολή» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, γράφει η Guardian – Ισπανικός Τύπος: Εκκωφαντική νίκη για τη ΝΔ, κλείνει η «παρένθεση» του ΣΥΡΙΖΑ – Για τιμωρία του Τσίπρα κάνει λόγο ο ιταλικός και γερμανικός τύπος

Οι Έλληνες ψηφοφόροι έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία ηχηρή εντολή για τον σχηματισμό μιας καινούργιας κυβέρνησης, μετά τη σαρωτική τους νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος που βρισκόταν στην εξουσία από το 2015, γράφει σήμερα η εφημερίδα Guardian, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. 

«Στις πρώτες του δηλώσεις ως ο νέος ηγέτης της χώρας, ο 51χρονος πρώην τραπεζίτης, με σπουδές στο Χάρβαρντ, είπε ότι καλωσορίζει το αποτέλεσμα με “ταπεινότητα και σεβασμό”, αντιμετωπίζοντάς το σαν μία νίκη για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων», αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας. Όπως εξηγεί, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών χαρίζει στη Νέα Δημοκρατία αυτοδυναμία με 158 έδρες, διπλασιάζοντας την τρέχουσα εκπροσώπησή της στη βουλή. 

Ειδική αναφορά κάνει το άρθρο της Guardian και στον αποκλεισμό της «νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής» από το ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς απέτυχε να εξασφαλίσει το απαιτούμενο 3%. «Έχοντας υπάρξει παλαιότερα η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, το αντιμεταναστευτικό κόμμα ενσάρκωνε τις πιο σκοτεινές μέρες της βύθισης της χρεωμένης χώρας στην κρίση», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. 

Αναφερόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αρθρογράφος αναφέρει ότι πολλά στελέχη της ΝΔ έκαναν λόγο για «προσωπική νίκη» του ηγέτη τους, «που έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες να εκμοντερνίσει και να ανανεώσει ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα της Ευρώπης, από τότε που ανέλαβε την αρχηγία σε αυτό, τον Γενάρη του 2016». 

«Πολλοί από τους βουλευτές (του νέου κυβερνώντος κόμματος) θα είναι άτομα φρέσκα στην πολιτική, που αισθάνθηκαν να έλκονται από τις υποσχέσεις του κόμματος για αναζωογόνηση της οικονομίας, μέσω της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, μετά από 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τα σκαμπανεβάσματά της», γράφει ο Guardian.

CNN: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού

Ερμηνεύοντας την νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, το CNN κάνει λόγο για εξέλιξη που σηματοδοτεί το τέλος του αριστερού λαϊκισμού και την επιστροφή στην mainstream πολιτική. 

Το ποσοστό της νίκης της ΝΔ αποτελεί μια ισχυρή εντολή σε μια χώρα που κυβερνάται, εδώ και μία δεκαετία, από εύθραυστους συνασπισμούς, επισημαίνει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου. 

Σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου ηγέτη της χώρας, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας ως το «προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που προκάλεσαν συρρίκνωση 25%  στην οικονομία της. 

 

Ισπανικός Τύπος: Εκκωφαντική νίκη για τη ΝΔ, κλείνει η παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλή θέση στις πρώτες τους σελίδες προβάλλουν οι ισπανικές εφημερίδες και ενημερωτικοί ιστότοποι την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. Η νίκη αυτή αποτέλεσε την επιστροφή της ελληνικής πολιτικής ζωής στα παραδοσιακά σχήματα, βάζοντας τέλος σε μία παρένθεση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της εναλλακτικής αριστεράς, σημειώνουν. Επίσης, οι ισπανικές εφημερίδες στέκονται όλες στην «έξωση» από την ελληνική Βουλή του ακροδεξιού κόμματος της Χρυσής Αυγής και στην είσοδο των δύο νέων κομμάτων, της Ελληνικής Λύσης και της ΜεΡΑΣ25.

«Ηχηρή νίκη του συντηρητικού Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές», τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο της η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας El Pais, η οποία φιλοξενεί ένα μεγάλο αφιέρωμα, με πολλά άρθρα κι απόψεις, για τις χθεσινές εκλογές. Όπως τονίζει στο ίδιο δημοσίευμα «τέλος ενός κύκλου στην Ελλάδα. Ωσάν η παρένθεση των τεσσάρων ετών του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπήρξε, ή σάμπως να ήταν ένα μακρινό όνειρο, η παραδοσιακή πολιτική ξαναεπιβλήθηκε στην Αθήνα, με μία πλειοψηφία όμοια άλλων εποχών, με τη μορφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, επίγονου μίας σημαντικής δυναστείας συντηρητικών πολιτικών».

 

«Η Νέα Δημοκρατία, το ίδιο κόμμα που οι εκλογείς τιμώρησαν το 2015 για την εφαρμογή των μνημονίων, επιστρέφει από την κύρια πόρτα (39,9% των ψήφων) σε μία εκλογική αναμέτρηση που προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας, καίτοι γνώριζε πως θα τη χάσει (31,5%)», προσθέτει η El Pais στο ίδιο δημοσίευμα. Πρόθεση των Ελλήνων ψηφοφόρων, που κατέθεσαν την ψήφο τους την Κυριακή, είναι να αλλάξουν σελίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα από την σκληρή περίοδο των μνημονίων. Ο φιλελεύθερος Μητσοτάκης θα είναι το πρόσωπο που θα το επωμισθεί, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωσης της οικονομίας», απέναντι σε έναν Τσίπρα, τον οποίο η ίδια εφημερίδα περιγράφει ως «έναν τραγικό ήρωα, που έβλεπε να μαζεύονται από πάνω του οι μαύρες προοπτικές», ο οποίος μάλιστα στην τελευταία του προεκλογική ομιλία «παρουσιάσθηκε χωρίς το συνηθισμένο του οίστρο (καθώς όπως είναι παραδεκτό από όλους είναι πιο χαρισματικός ρήτορας από τον Μητσοτάκη)», «κληθείς να υποστηρίξει έναν ρόλο, στον οποίο ήδη δεν πίστευε, να υπερασπίσει όσα ήσαν αδύνατο να υπερασπίσει, μεταξύ αυτών και τη συμφωνία για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας».

Σε ξεχωριστό άρθρο της η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στο στοίχημα που δεν βγήκε στον Αλέξη Τσίπρα με την ψήφο των νέων: «μία καραμπόλα που κατέληξε άσχημα για τον Τσίπρα, όχι μόνον γιατί αυτή τη φορά εκείνο που διακυβευόταν ήταν το μπόνους των 50 εδρών, αλλά γιατί δεν του βγήκε και η μείωση της ηλικίας των ψηφοφόρων: η ΝΔ επικράτησε στους ψηφοφόρους των ηλικιών 17-24 ετών με 27,2%, έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «η ‘λιποταξία’ των πιο νεαρών ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξηγείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την προοδευτική αποξένωσή του από τις πιο κοινωνικές βάσεις των ψηφοφόρων του έπειτα από το δημοψήφισμα του 2015».

«Η δεξιά ανατρέπει τον Τσίπρα και επιτυγχάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ελλάδα», τονίζεται στο σχετικό άρθρο του ενημερωτικού ιστότοπου El Publico, που βρίσκεται πολύ υψηλά στην σημερινή του σελίδα. «Ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η χώρα στήριξε μαζικά την κυβερνητική πρόταση του κόμματος που προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία κατέληξε στα δρακόντεια μνημόνια από την ΕΕ», τονίζει η ιστοσελίδα στο άρθρο της.

Η επίσης μεγάλη εφημερίδα El Mundo τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο «η ελληνική δεξιά σαρώνει τον Αλέξη Τσίπρα με μία εκκωφαντική εκλογική νίκη», υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξαν εκπλήξεις, ούτε ιστορικές άνοδοι, ούτε απρόσμενες ανατροπές. Αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν με μαθηματική ακρίβεια» για τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η εφημερίδα των Καθολικών κύκλων ABC τονίζει πως «ο συντηρητικός Μητσοτάκης ισοπέδωσε τον Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές και κατακτά την απόλυτη αυτοδυναμία», τονίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κατέκτησε μία νίκη που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει, χωρίς να χρειασθεί να αναζητήσει στηρίγματα» θέτοντας «τέλος σε μία τετραετία, που διήρκησε το πέρασμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και του ηγέτη της Αλέξη Τσίπρα».

Η εφημερίδα La Vanguardia τονίζει στον τίτλο της πως «η δεξιά του Μητσοτάκη εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στις ελληνικές εκλογές». Όπως προσθέτει, «ο Αλέξης Τσίπρας αποδύθηκε σε μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία πάλευε ενάντια στο ρεύμα. Έβλεπε πως έπρεπε να αγωνισθεί απέναντι σε ένα εχθρικό σύστημα των μέσων ενημέρωσης, ενάντια στις επιταγές των δανειστών και την κόπωση των Ελλήνων, που είχαν αποκάμει από την ύφεση τόσων ετών. Στηριζόταν σε ένα θαύμα «ποιος θα πίστευε πως η Λίβερπουλ θα κέρδιζε 4-0 τη Μπαρτσελόνα;» έλεγε. Όμως ο ίδιος έχασε τον πόλεμο».

Σε άλλο άρθρο της στο μεγάλο αφιέρωμα που κάνει για τις ελληνικές εκλογές, η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Καταλονία τονίζει πως «η ήττα του Τσίπρα κλείνει μία χρυσή περίοδο της εναλλακτικής αριστεράς», κάνοντας έναν παραλληλισμό με την καθοδική πορεία των Podemos στην Ισπανία–η κοινή φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάβλο Ιγκλέσιας στη Μαδρίτη του 2014, σε εποχές που οι παρατάξεις τους πρόβαλλαν ως το μέλλον, είναι ενδεικτική. «Κανείς δεν τολμά μία επίθεση στον ουρανό σήμερα στην Ευρώπη. Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καταδεικνύει την καθοδική τάση της επικαλούμενης εναλλακτικής αριστεράς στο σύνολό -ή σχεδόν–της ηπείρου μας», τονίζει.

Από την πλευρά της, η έτερη μεγάλη εφημερίδα της Καταλονίας, η El Periodico τονίζει στον τίτλο της πως «Ο Τσίπρας χάνει καθαρά τις εκλογές από τον Μητσοτάκη», συνοδεύοντάς τον με αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων των κομμάτων και από μία λεπτομερή παρουσίαση των προγραμμάτων και χαρακτηριστικών των παρατάξεων, περιλαμβανομένων και των δύο νέων κομμάτων, που θα αποτελέσουν τη νέα Βουλή στην Ελλάδα.

 

 

Ιταλικός Τύπος: Ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε και προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο ιταλικός Τύπος τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στα ρεπορτάζ  υπογραμμίζει την ηχηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέτει τέλος στην 4χρονη περίοδο μίας αριστερής διακυβέρνησης στη χώρα.

«Εκλογές στην Ελλάδα: κέρδισε ο Μητσοτάκης. Ήττα του Τσίπρα που αψηφούσε τη λιτότητα και συγκρούσθηκε με την Ευρώπη», τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα στην Ιταλία Corriere della Sera. Όπως τονίζει στο ίδιο άρθρο «ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την πλειοψηφία, αλλά δεν είναι ένας ηττημένος πολιτικός. Εν σχέσει προς το 23% των Ευρωεκλογών, η ανάκαμψή του ήταν σημαντική. Η διαφορά με το πρώτο κόμμα υπάρχει, αλλά δεν είναι τεράστια. Ο Τσίπρας, που από χθες ξαναρχίζει την σταδιοδρομία του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης, είναι όμως ένας πολύ ριζικά διαφορετικός ηγέτης από εκείνον που είχε θριαμβεύσει το 2015. Όχι πια πολεμιστής, με τίποτα επαναστάτης, αλλά πραγματιστής, ευέλικτος και σχεδόν τεχνοκράτης». Το άρθρο συνεχίζει απαριθμώντας τους λόγους που ώθησαν τους Έλληνες να στρέψουν τα νώτα τους στην πολιτική που ενσάρκωνε ο απερχόμενος πρωθυπουργός.

«Ελλάδα: ο θρίαμβος του Μητσοτάκη, ένας τραπεζίτης στην κυβέρνηση. «Λιγότεροι φόροι και πιο υψηλοί μισθοί», είναι ο τίτλος της αντίστοιχης ανταπόκρισης της δεύτερης μεγαλύτερης εφημερίδας στην Ιταλία, της Repubblica. Η εφημερίδα παρουσιάζει αναλυτικά τα αποτελέσματα και στέκεται ιδιαίτερα στις πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη.
 

 

«Εκλογές στην Ελλάδα: ο Τσίπρας τιμωρήθηκε για τη λιτότητα, οι συντηρητικοί κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία. Έξω η Χρυσή Αυγή», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, που υπογραμμίζει πως «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τιμωρήθηκε για την «προδοσία» του δρόμου της λιτότητας και των διαπραγματεύσεων με την Ευρώπη», τονίζει η εφημερίδα, που στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής θα μείνει εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η παραδοσιακή εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero υποδέχεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών με τον τίτλο «Ελλάδα, νίκησε καθαρά η δεξιά: τέλειωσε η εποχή Τσίπρα, στη Νέα Δημοκρατία η απόλυτη πλειοψηφία». Η εφημερίδα αναφέρεται «στη νέα εποχή που ανοίγεται, η οποία προοιωνίζει λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία. Μία νίκη που επιτρέπει στον νέο Έλληνα ηγέτη να κυβερνήσει με μία απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, εγγύηση για μία κυβερνητική δράση χωρίς τα ρίγη που ένοιωθαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, που βασίζονταν σε αβέβαιες πλειοψηφίες».

Από την πλευρά του, ο ενημερωτικός ιστότοπος huffingtonpost.it προτάσσει τον τίτλο «Ελλάδα, η Ευρώπη σβήνει το όνειρο του Τσίπρα (και της Αριστεράς)», που εξόν από την αναλυτική παρουσίαση του αποτελέσματος των εκλογών, προσθέτει και την άποψη της ιρλανδής βουλεύτριας με το Σιν Φέιν Μαρτίνα Άντερσον, που τονίζει «η μάχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι και δική μας, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ χάνουμε κι εμείς», δηλώνοντας τη σημασία που έχει για την ευρύτερη Αριστερά της Ευρώπης η σημασία της ήττας του ελληνικού κόμματος. Επιπλέον, η εφημερίδα φιλοξενεί και μία συνέντευξη της Λουτσάνα Καστελίνα, ιστορικής μορφής της ιταλικής κι ευρωπαϊκής Αριστεράς, παρούσας στην Αθήνα–μέχρι και στην, τελευταία, συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, για να παραδεχθεί την ήττα του. Η Καστελίνα, όπως υπογραμμίζει ο τίτλος της συνέντευξης, δηλώνει πως « τέτοιο αποτέλεσμα (ΣτΜ σαν του ΣΥΡΙΖΑ) το PD (Δημοκρατικό Κόμμα) ούτε στα όνειρά του. Η Λ.Καστελίνα είναι βέβαιη: Ο Τσίπρας άντεξε». Όπως τονίζεται στην τηλεφωνική της συνέντευξη από την πλατεία του Συντάγματος, η Καστελίνα δηλώνει πως «είναι μία ήττα, αλλά δεν είναι το τέλος μίας εποχής».

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές παρουσιάζεται ιδιαίτερα και στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Secolo XIX που πρόσκειται στους εκκλησιαστικούς κύκλους και το Βατικανό. «Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα: καθαρή νίκη της κεντροδεξιάς. Ήττα της λιτότητας του Τσίπρα», είναι ο τίτλος που επιλέγει η εφημερίδα, τονίζοντας πως «ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης οδήγησε το κόμμα του σε μία καθαρή νίκη που βάζει τέλος στην εποχή της αριστερής διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και ανοίγει τις πύλες για μία περίοδο μεταρρυθμίσεων, που προαναγγέλλουν λιγότερους φόρους, μεγαλύτερα ανοίγματα στις ιδιωτικές επενδύσεις και λιγότερη γραφειοκρατία», υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την υπόσχεση του αρχηγού της ΝΔ ότι «θα εργασθεί ακόμη και για όποιον δεν τον ψήφισε».

 

BBC: Οι ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη στον Τσίπρα

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε αλλαγή μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας», τιτλοφορείται το άρθρο του BBC για τις ελληνικές εκλογές.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έρχεται τέσσερα χρόνια αφού το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ανήλθε αιφνιδιαστικά στην εξουσία υποσχόμενο να τερματίσει τη λιτότητα, σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.

Όμως οι ψηφοφόροι φάνηκαν να γυρνούν την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ αφού υιοθέτησε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα με αντάλλαγμα τη διεθνή διάσωση της Ελλάδας, συνεχίζει το BBC.

Ο Μαρκ Λόουεν, ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, σχολιάζει ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε η προσωποποίηση της αλλαγής. Όμως έδωσε πολλές υποσχέσεις, προσθέτει, και υπό την πίεση της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει μια ταπεινωτική στροφή 180 μοιρών.

Καθώς ξεκινά η εποχή του Μητσοτάκη, ένας από τους εμβληματικούς ηγέτες της αριστεράς των τελευταίων τεσσάρων ετών αποχωρεί από τη σκηνή, επισημαίνει ο Λόουεν. Όμως θα ανασυνταχθεί στην αντιπολίτευση και θα περιμένει για να εκμεταλλευθεί όποιο λάθος βήμα κάνει ο νέος ηγέτης της Ελλάδας.
 

Βloomberg: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σφραγίζει μια σαρωτική νίκη

«Ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται τη Δευτέρα πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση» γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 39,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 31,6% για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών» αναφέρει το Bloomberg.

To πρακτορείο τονίζει ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του. Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, των δανείων και της γραφειοκρατίας, εργαζόμενος στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

 

 

Financial Times: «Σαρωτική» εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα

Για «σαρωτική εκλογική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.

«Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα», εκτιμά και επισημαίνει πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

«Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τους λίγους τελευταίους μήνες, η οικονομία αναπτύσσεται βραδύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι», σημειώνουν ακόμη οι FT. «Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους πιστωτές ενώ έχουν συσσωρευθεί δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί», προσθέτουν.

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ για τη νίκη Μητσοτάκη

Ο ανταποκριτής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στην Αθήνα επισημαίνει ότι η ΝΔ είναι «ένα μετριοπαθές σχήμα, κάτι αντίστοιχο με τους Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες. Δεν πρόκειται για ακραίους συντηρητικούς, όπως εκείνοι που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση».

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Και τότε θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευθεί με την ΕΕ τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο περιθώριο χειρισμών».

H οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει: «Αν και ο Μητσοτάκης ανήκει σε μία από τις παλαιότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας και συνεπώς θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπρόσωπος των παλαιών ελίτ που κατέστρεψαν την Ελλάδα με τον νεποτισμό τους, πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του έναν ανανεωτή, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε μία ταλαιπωρημένη χώρα». Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «ο Μητσοτάκης θέλει να φέρει στη Βουλή το πρώτο του μεταρρυθμιστικό πακέτο. Το εκτενές νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στο συρτάρι. Προβλέπει μεταξύ άλλων μία μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Με μία διοίκηση πιο κοντά στον πολίτη και με απλοποιημένες διαδικασίες αδειοδότησης ο Μητσοτάκης θέλει να θέσει τις βάσεις για μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

«Στην Ελλάδα μία παλαιά δυναστεία επιστρέφει στην εξουσία» επιγράφεται ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Focus.

Η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επιχείρησε να δελεάσει τους ψηφοφόρους με αδέξια προεκλογικά δώρα της τελευταίας στιγμής, μοίρασε επιδόματα και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις. Αλλά ακόμα και στην Ελλάδα παρήλθαν οι εποχές που είχαν αποτέλεσμα κάτι τέτοιες ελεημοσύνες. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα είναι πάνω από όλα μία σαφής απόρριψη του λαϊκισμού. Αυτή είναι η ουσιαστική σημασία τους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

«Αλέξης Τσίπρας: ο επαναστάτης που έγινε πραγματιστής» επιγράφεται ο απολογισμός της ελβετικής εφημερίδας Neue Zuercher Zeitung (NZZ). Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μετά την εκλογική ήττα είναι «μάλλον απίθανο να βυθιστεί στην αφάνεια ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κόμματα διαμαρτυρίας. Επιστρέφοντας στις ριζοσπαστικές ρίζες του το κόμμα δεν έχει παρά ελάχιστα να κερδίσει. Μάλλον θα συνεχίσει να σταθεροποιεί τη θέση του ως ηγετική δύναμη αριστερά του Κέντρου, ώστε να κληρονομήσει οριστικά το άλλοτε κραταιό, σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ».
 

Πηγή: philenews/protothema.gr