Την τελευταία του ίσως ανασκόπηση των όσων βίωσε από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών έκανε ο Χάρης Γεωργιάδης.
 
Στην ομιλία του με τίτλο «Ο Απολογισμός, σκέψεις για το μέλλον» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτι το οποίο πράττει ετησίως τα τελευταία χρόνια, ο Χάρης Γεωργιάδης έκανε μια αναδρομή από το σημείο πριν να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Ανέφερε ότι στην απουσία του τότε Υπουργού Μιχάλη Σαρρή, κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, να παραστεί σε κρίσιμες συναντήσεις για την οικονομία με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ένα από τα γεγονότα που θυμάται είναι ότι το σχέδιο για το «κούρεμα» καταθέσεων το είχε λάβει λίγη ώρα πριν την σύσκεψη με τους Ευρωπαίους, δίχως να έχει προλάβει να το διαβάσει ο ίδιος ή οι συνεργάτες του, και να του ζητούν εξηγήσεις.
Από όταν ανέλαβε, είπε, ένιωθε πως είχε την στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη και έτσι μπορούσε να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Τόνισε πως αυτός ήταν ο στόχος του στο εσωτερικό και το εξωτερικό και σε κάθε του παρέμβαση υπογράμμιζε πως η Κύπρος θα έκανε αυτό που έπρεπε.
Ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίζονταν και στο παρασκήνιο κατά τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. «Υπήρχε δήθεν ένας επενδυτής που θα μας έστελνε μερικά δισεκατομμύρια. Ένα βράδυ κάποιοι ξαγρύπνησαν περιμένοντας να έρθει το SWIFT μέσω της Ελληνικής Τράπεζας. Πολιτικός αρχηγός με προσέγγισε στο περιθώριο μίας σύσκεψης στο Προεδρικό και με ρώτησε: «φίλε μου, 15 δισεκατομμύρια κανούν σε; Αλλά είναι σε δολάρια». Βουλευτής μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιήσω επαφή με τον κ. Αρτέμη Σώρα, εάν μη τι άλλο για να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο, όπως μου είχε πει».
Πρόσθεσε στη συνέχεια και τα σενάρια περί εξόδου της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κύκλοι στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ήταν υπέρ εκείνο το διάστημα.
«Και άλλοι βέβαια, υιοθετούσαν τη θέση ότι μια έξοδος της Κύπρου είτε από την ευρωζώνη, είτε και από την ίδια την ΕΕ, δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί. Αυτό το σενάριο πάντως, με το οποίο κάποιοι φανερά φλέρταραν, δεν ήταν καθόλου απόμακρο. Είχαμε φτάσει μια ανάσα από την έξοδο. Υπήρχαν κύκλοι στην Ευρώπη που πιθανώς να το επιδίωκαν, κύκλοι στο εσωτερικό που το καλοέβλεπαν και άλλοι που με τις ανεύθυνες προσεγγίσεις τους παραλίγο να το κάνουν πραγματικότητα. Δίνω αυτές τις αναφορές όχι για να κάνω κουτσομπολιό, αλλά γιατί τις θεωρώ ενδεικτικές του κλίματος που είχε επικρατήσει εκείνη την περίοδο και των συνθηκών μέσα στις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουμε», σχολίασε χαρακτηριστικά.
 
Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στις πιέσεις που έθετε η Κομισιόν για περαιτέρω μέτρα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να «απειλεί» πως θα παραιτηθεί η Κυβέρνηση του και να κερδίζει παράταση.
Οι δυσκολίες εκείνες, όπως είπε, πέρασαν και η Κύπρος κατάφερε να επιστρέψει στην ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας κάθε πλεόνασμα για την αποπληρωμή του χρέους. Η ανεργία μειώθηκε, οι δείκτες ανάπτυξης παραμένουν σταθεροί και η Κύπρος έχει μια δεύτερη ευκαιρία.
Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία των επενδύσεων στην καινοτομία και την έρευνα, κλείνοντας το μάτι ουσιαστικά στη δημιουργία του νέου Υφυπουργείου Καινοτομίας. Ανάφερε πως ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε για το 2020 είναι πλεονασματικός και είπε πως πρέπει να δοθεί προσοχή για τη συνέχεια.
«Μέρος της αποστολής κάποιου που είναι σε ανάλογη θέση πρέπει να είναι και ο προγραμματισμός ώστε αυτοί που θα συνεχίσουν, να μπορούν να φέρουν εις πέραν το έργο. Κι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή. Το 2019 θα είναι η 5η συνεχόμενη χρονιά ισχυρής ανάπτυξης για τη χώρα μας. Θα έχουμε την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην ευρωζώνη. Κατέθεσα ένα προϋπολογισμό για το 2020 που παραμένει πλεονασματικός. Το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος παραμένει ψηλό αλλά απόλυτα διαχειρίσιμο και σε σταθερά πτωτική πορεία. Το τραπεζικό μας σύστημα έχει ισχυροποιηθεί και εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό. Απολαμβάνουμε άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Είμαστε μια ανάσα από την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης. Οι κοινωνικοί δείκτες και οι δείκτες κατανομής εισοδήματος έχουν καταγράψει πλήρη διόρθωση και είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα περί μαζικής εμφάνισης αστέγων στην Κύπρου που καταρρίπτουν δήθεν το success story έχουν αποδειχθεί μια απάτη. Είμαστε, με λίγα λόγια, σε μια σαφώς καλύτερη θέση. Έχουμε εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Ας την αρπάξουμε αυτή την ευκαιρία και ας τη διαχειριστούμε με αυτοπεποίθηση και με υπευθυνότητα» είπε με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του.
Με το τέλος της ομιλίας του ο Χάρης Γεωργιάδης, δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό για διάφορα ζητήματα όπως για το αν προτιμάει το 1ο ή το 2ο κούρεμα ή τη βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, για το οποίο τόνισε πως είναι κάτι που πρέπει να αφορά όλους και όχι μόνο το Υπουργείο Οικονομικών και πως πρέπει να γίνουν προσεκτικά βήματα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του. Σε άλλη ερώτηση για το μετά της αποχώρησης του, ανέφερε ότι στα πλάνα του ίσως να είναι και η συγγραφή ενός βιβλίου για την οικονομία.