Η ανάφλεξη από σπινθήρες καλωδίων της «ηλεκτρικής» στην περιοχή των Πανάγρων, προκάλεσε την έκρηξη πυρκαγιών σε τρία διαφορετικά σημεία, σύμφωνα με τον «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ. Οι σπινθήρες από τα ηλεκτρικά καλώδια στην περιοχή αναφλέγονται σε τρία διαφορετικά σημεία εκ των οποίων τα δύο είναι υπό κατάσβεση, ενώ η προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο το τρίτο σημείο συνεχίζεται.

Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί μεταδίδει ότι ένα άτομο έχει τραυματιστεί καθώς φέρεται να λιποθύμησε λόγω των καπνών. Του δόθηκαν, αναφέρεται, οι πρώτες βοήθειες από ομάδα που βρισκόταν στην περιοχή.

Ελικόπτερο και από τις Βρετανικές Βάσεις συνδράμει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, ενώ αρκετά σπίτια έχουν εκκενωθεί είτε γιατί υπέστησαν ζημιές από την φωτιά, είτε για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, ο Ερσίν Τατάρ προέβη σε ενέργειες για την συνδρομή του ελικοπτέρου των Βάσεων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του επιτόπου στην περιοχή της πυρκαγιάς ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι αυτή την ώρα από αέρος επιχειρούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροπλάνο πυρόσβεσης από την Τουρκία και ένα ελικόπτερο από τις Βάσεις. Αναμένουν, πρόσθεσε, ακόμη ένα ελικόπτερο από την Τουρκία. «Στόχος μας είναι να ελέγξουμε και να σβήσουμε τη φωτιά μέχρι το βράδυ. Ελπίζουμε ότι δεν θα προκληθεί κανένα κακό σε ανθρώπους. Με την βοήθεια του Αλλάχ αυτή η πυρκαγιά θα έχει αντιμετωπισθεί», είπε.

Οι ανθρώπινες ζωές είναι πιο σημαντικές από οτιδήποτε άλλο, πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα σπίτια εκκενώθηκαν προληπτικά για προληπτικούς λόγους αλλά οι ιδιοκτήτες θα επιστρέψουν σε αυτά. «Δεν μπορούμε να δώσουμε έναν αριθμό για το πόσα σπίτια εκκενώθηκαν, αλλά τα περισσότερα από αυτά ήταν άδεια. Όμως εκκενώθηκαν για να μην συμβεί τίποτα σε όσους έμεναν σε κάποια από αυτά».

Ο κ. Ουστέλ ανακοίνωσε επίσης ότι από την 1η Ιουνίου στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου θα σταθμεύει ένα ελικόπτερο πυρόσβεσης.

Ο αέρας παρέσυρε την φωτιά προς τα σπίτια, δήλωσε από την πλευρά του ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούς που επίσης πήγε επιτόπου. Εξέφρασε κι αυτός την ευχή η φωτιά να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέχρι το βράδυ. Ανέφερε επίσης ότι λόγω του πυκνού καπνού κάποιοι άνθρωποί αισθάνθηκαν ενόχληση, αλλά δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό ιατρικό περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμη η Δημοκρατία να βοηθήσει για τη φωτιά στα κατεχόμενα

Ο «δήμαρχος» Λαπήθου, Μουσταφά Ακτούγ ανέφερε ότι εκκενώθηκαν 20 – 25 σπίτια κοντά στον Κορμακίτη και πρόσθεσε ότι κάποια σπίτια υπέστησαν ζημιές λόγω της πυρκαγιάς.

Την περιοχή επίβλεψε από αέρος ο κ. Τατάρ με τον «αρχηγό» της «πολιτικής άμυνας», τον «αρχηγό» των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και τον «αρχηγό» των «δυνάμεων ασφαλείας», όπως διαχωρίζεται ο κατοχικός στρατός στα κατεχόμενα.

Επιτόπου εκτός από τον Ερσίν Τατάρ βρίσκονται ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ και ο «υπουργός γεωργίας», Ντουρσούν Ογούζ.

Στην περιοχή της πυρκαγιάς πήγε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ο οποίος ευχήθηκε να τεθεί υπό έλεγχο με τον λιγότερο δυνατό ρίσκο. Υπενθύμισε δε την μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Μόρφου τον Μάιου του 2020 και την καταστροφή τότε μεγάλου αριθμού δέντρων. «Πρέπει επιτέλους να πάρουμε το απαραίτητο μάθημα από όλο αυτό», πρόσθεσε.

Σε βίντεο που ανεβάζουν διάφορες τ/κ ιστοσελίδες φαίνεται να έχουν καεί μπάλες σανού αλλά και να παίρνουν ξανά φωτιά περιοχές όπου έριξαν νερό η «πυροσβεστική» ή οι άλλες δυνάμεις πυρόσβεσης. Αρκετοί πολίτες διακρίνονται να προσπαθούν να σβήσουν την φωτιά με κλαδιά δέντρων ή να κάνουν ζώνη πυρόσβεσης όπου το έδαφος το επιτρέπει με τα τρακτέρ τους.

ΚΥΠΕ