Τεράστιο κενό στη νομοθεσία για την ιατρική κάνναβη δίνει τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και αφήνει το ενδεχόμενο διοχέτευσης ποσοτήτων στην παράνομη αγορά αφού δεν περιορίζει τη μηνιαία επιτρεπόμενη ποσότητα ανά ασθενή. 
 
Το κενό αυτό καλυπτόταν από σχετικές πρόνοιες στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας στη Βουλή. Ωστόσο, κατά την ψήφισή του από την Ολομέλεια, οι πρόνοιες αυτές αφαιρέθηκαν, ύστερα από τροπολογίες κομμάτων, με αποτέλεσμα να μην καθορίζονται πλέον ούτε οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες θα μπορούν να συνταγογραφούν την ιατρική κάνναβη για τους ασθενείς τους, αλλά ούτε και οι παθήσεις για τις οποίες θα επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η συνταγογράφηση. 
 
Παράλληλα, το νομοσχέδιο καθόριζε τα 30 γραμμάρια κάνναβης ως την ανώτατη μηνιαία ποσότητα ανά ασθενή. Και η πρόνοια αυτή αφαιρέθηκε με αποτέλεσμα ο γιατρός να μπορεί αυτή τη στιγμή βάσει νόμου να συνταγογραφήσει όποια ποσότητα κρίνει αναγκαία, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους αφού δεν μπορεί κανένας να διασφαλίσει ότι κάποιες ποσότητες δεν θα διοχετεύονται στην παράνομη αγορά. 
 
 
Η διαπίστωση αυτή περιγράφεται ξεκάθαρα και σε σχετικό έγγραφο των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του κράτους οι οποίες, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, έχουν θέσει σε δημόσια διαβούλευση τροποποίηση του νόμου ώστε να ληφθούν μέτρα και να δίνεται η δυνατότητα στις αρμόδιες Αρχές να θέσουν τους απαραίτητους περιορισμούς. 
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, «με την παρούσα τους μορφή οι Κανονισμοί δεν περιέχουν διατάξεις με τις οποίες να δίδεται η δυνατότητα να εισάγονται περιορισμοί στη συνταγογράφηση, διακίνηση και διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εκτροπής της στην παράνομη αγορά».
 
Ταυτόχρονα, αναφέρουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, «οι Κανονισμοί δεν περιέχουν διατάξεις με τις οποίες να δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης της ορθολογικής συνταγογράφησης και επιστημονικά τεκμηριωμένης χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης», ενώ -όπως τονίζεται- πρέπει «να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικές συνθήκες και η επιστημονική πρόοδος σε σχέση με τη συνταγογράφηση, διακίνηση και διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης».
 
Για να καλυφθούν αυτά τα κενά, όπως επισημαίνουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, επιβάλλεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία και να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα είναι δυνατή η άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου. 
 
Το προτεινόμενο τροποποιητικό σχέδιο Κανονισμών «αποσκοπεί στην κάλυψη ορισμένων κενών που διαπιστώνονται στη ρύθμιση της φαρμακευτικής κάνναβης και δίδει στην αρμόδια Αρχή τη δυνατότητα, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, να εισαγάγει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φαρμακευτικής κάνναβης, ώστε να αποφεύγεται η εκτροπή της στην παράνομη χρήση καθώς και να προωθείται η ορθολογική συνταγογράφηση και χρήση για παθήσεις για τις οποίες υπάρχει η ανάλογη επιστημονική τεκμηρίωση».
 
 
Παράλληλα, η τροποποίηση δίνει στην αρμόδια Αρχή (στον υπουργό Υγείας δηλαδή) τη δυνατότητα να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής (η οποία είναι πολυθεματική και έχει την αρμοδιότητα να παρέχει συμβουλευτική γνωμοδότηση στα θέματα που αφορούν στη φαρμακευτική κάνναβη) και να θέτει ασφαλιστικές δικλίδες.
 
Οι τροποποιημένοι Κανονισμοί θα βρίσκονται στη δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 30 Αυγούστου και οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες καλούν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους πολίτες, εάν το επιθυμούν, να υποβάλλουν τα σχόλιά τους. 
«Με την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και αφού ληφθούν υπόψη οι συστάσεις, τα σχόλια και οι παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων φορέων οι οποίες θα περιληφθούν στην Ανάλυση Αντίκτυπου, το τελικό κείμενο του σχεδίου Κανονισμών θα προωθηθεί στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως στα απαραίτητα θεσμικά όργανα για θέσπιση».
 
Με δεδομένο το γεγονός ότι το αρχικό νομοσχέδιο περιλάμβανε σχετικές πρόνοιες οι οποίες αφαιρέθηκαν από τη Βουλή, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι, με την κατάθεση της τροποποίησης στη Βουλή, θα προκληθούν εκ νέου έντονες συζητήσεις. Το υπουργείο Υγείας πάντως φαίνεται αποφασισμένο να επιμείνει στη θέση του για προσθήκη ασφαλιστικών δικλίδων στη νομοθεσία και να τεθούν περιορισμοί στις ποσότητες που θα συνταγογραφούνται.  
 
Τον Σεπτέμβριο παίρνουν μπρος οι διαδικασίες για αδειοδότηση
 
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για την αδειοδότηση καλλιεργητών κάνναβης, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και οι σχετικές διεργασίες θα αρχίσουν τον Σεπτέμβριο. 
 
Συνολικά και όπως προνοείται από τη νομοθεσία θα παραχωρηθούν τρεις άδειες για καλλιέργεια κάνναβης. Της αδειοδότησης θα προηγηθεί βεβαίως η υποβολή αιτήσεων και η αξιολόγησή τους από την ειδική επιτροπή και η όλη διαδικασία πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει σχετικά μεγάλη διάρκεια αφού μεταξύ άλλων τίθενται και λόγοι ασφάλειας.