Αφού συζήτησαν τις διαφορές τους για σχεδόν δύο συνεχόμενα 24ωρα, νύχτα και μέρα, ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι, τα βρήκαν. Εντός των ημερών θα έχουν στα χέρια τους τη διαμεσολαβητική πρόταση για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, για να την περάσουν από τις γενικές συνελεύσεις των μελών τους.
«Είναι μια ισορροπημένη πρόταση που αφενός διασφαλίζει δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου διατηρεί την ανταγωνιστικότητα της τουριστικής βιομηχανίας. Θεωρώ ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία είναι επωφελής για τα μέρη», δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, που ανέλαβε το βάρος της διαμεσολάβησης για να επιτευχθεί συμφωνία.
Μια διαπραγμάτευση για να πετύχει πρέπει τα μέρη να δώσουν και να πάρουν. Διαφορετικά αυτή θα είναι σε βάρος του ενός και συνήθως αυτό αφορά το αδύνατο μέρος. Και μπορεί αυτό να προέρχεται και από τις δύο πλευρές, ανάλογα των εποχών, των συσχετισμών και των εξελίξεων.
Για παράδειγμα, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, διότι πλέον σημαντικός θεωρείται και ο Σεπτέμβριος, οι ξενοδόχοι αλλά και η κυπριακή οικονομία δεν θα άντεχαν μια απεργία στα ξενοδοχεία. Οι καταστροφικές της συνέπειες θα ήταν ευρύτερες από μια επίκαιρη αναστάτωση. Γι’ αυτό και η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας έγινε στο ανώτατο επίπεδο, της υπουργού, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε υποχώρηση των ξενοδόχων στα θέματα της νομικής κατοχύρωσης κατώτατων μισθών, τουλάχιστον σε αριθμό ξενοδοχειακών επαγγελμάτων. Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι συντεχνίες τους από την άλλη αντιλαμβάνονται πως ούτε αυτούς τους έπαιρνε να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα. Για λόγους πολλούς.
Όλοι νομίζω αντιλήφθηκαν πως μια αναστάτωση στον κλάδο θα είχε επιπτώσεις στην επόμενη σεζόν και τότε όλοι θα ζήμιωναν. Γι’ αυτό στο τέλος συμβιβάστηκαν. Οι ισορροπίες είναι λεπτές, σημασία έχει όμως πλέον τα συμφωνηθέντα να τηρηθούν με πνεύμα καλής διάθεσης και ειλικρίνειας. Γιατί, όπως σημειώνει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στην τελευταία εαρινή έκθεσή του, μια υγιής ισορροπία στην αγορά εργασίας που προστατεύει τους εργαζόμενους, εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.