Πριν αρκετά χρόνια, η Λεμεσός πνιγόταν στα απόβλητα των νοικοκυριών, των πολυκατοικιών και των ξενοδοχείων, αλλά και των βιομηχανικών μονάδων. Οι τοπικοί άρχοντες δεν έχαναν ευκαιρία να πουν ότι «η πόλη θα βουλιάξει μέσα στις βρωμιές των πολιτών της» κι ότι η δημιουργία ενός κεντρικού αποχετευτικού συστήματος ήταν η μόνη σωτήρια λύση. 

Μετά από πολλές δυστοκίες κι αφού σπαταλήθηκαν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίρες τότε, συνεπεία του γεγονότος ότι ξεσηκώθηκαν κάποιες κοινότητες και πέτυχαν μετακίνηση του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων από την περιοχή Ζακακίου στην περιοχή Μονής, το αποχετευτικό έγινε επιτέλους πράξη. 

Βέβαια το αποχετευτικό δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί, τα έργα γίνονται σταδιακά για κάλυψη όλων των δήμων της μείζονος Λεμεσού, αλλά και κοινοτήτων της δυτικής και της ανατολικής περιοχής της πόλης, με πληθυσμό πέραν των 2.000 κατοίκων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζονται οι εργασίες ΣΑΛΑ στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντος (ΣΑΛΑ), Ιάκωβος Παπαϊακώβου, οι εργασίες για κατασκευή της Α’ Φάσης του έργου άρχισαν το 1992 και ολοκληρώθηκαν αρχές του 1995 έναντι συνολικής δαπάνης ύψους €75 εκατ. Η Β’ Φάση εκτελείται σε δύο στάδια, τη Φάση Β1 που εκτελέστηκε μεταξύ της περιόδου 1999-2004 έναντι δαπάνης ύψους €44 εκατ. και τη Φάση Β2 που άρχισε το 2006. Κατά την περίοδο 2006-2016 εκτελέστηκαν έργα συνολικού κόστους πέραν των €200 εκατ.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΑΛΑ, το συνολικό κόστος των έργων αποχέτευσης λυμάτων και των έργων αποχέτευσης όμβριων υδάτων που κατασκευάστηκαν μέχρι το 2018, ανήλθε στα €340 εκατ., ενώ το συνολικό κόστος του έργου μέχρι το 2022 αναμένεται να ανέλθει στα €460 εκατ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επεκτείνεται το αποχετευτικό σε κοινότητες της Λεμεσού

Στρατηγικό Σχέδιο 2017-2037

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού- Aμαθούντας, στοχεύοντας στην επέκταση του συστήματος ετοίμασε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο. Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο 2017-2037 καλύπτει και τα έργα που προγραμματίζονται στα επόμενα πέντε χρόνια για την περίοδο 2017-2022. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια προγραμματίζεται η εκτέλεση των ακόλουθων έργων:

– Κατασκευή ενός νέου αντλιοστασίου δίπλα από το λιμάνι Λεμεσού, μαζί με αγωγούς πίεσης για εξυπηρέτηση των νέων περιοχών που θα συνδεθούν στο σύστημα, έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους €8 εκατ. 
– Κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου σταθμού επεξεργασίας λυμάτων στα δυτικά, παρά την Α΄ Βιομηχανική Περιοχή Λεμεσού δυναμικότητας 13.000 m3/ημερησίως έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους €42 εκατ.
– Αναβάθμιση και αποκατάσταση του κύριου συλλεκτήριου αγωγού βαρύτητας και πίεσης έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους πέραν των €8 εκατ. 
– Κατασκευή ενός νέου αντλιοστασίου και κύριου αγωγού μεταξύ Μαρίνας Λεμεσού και Λιμανιού επί της οδού Ακταίας, έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους €14 εκατ. 
– Κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στους πυρήνες των Κοινοτικών Συμβουλίων Πύργου και Παρεκκλησιάς έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους €15 εκατ. 
– Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της μείζονος Λεμεσού έναντι προϋπολογιζόμενης δαπάνης ύψους €34,5 εκατ.

Αναβάθμιση του κύριου αγωγού

Οι εργασίες ανακαίνισης του αγωγού, συνολικού κόστους πέραν των €8 εκατ., που θα καλύψουν μια απόσταση συνολικού μήκους 9 χλμ περίπου, που εκτείνεται από το παλαιό λιμάνι μέχρι το ξενοδοχείο Ποσειδώνια, περιοχή Αγίου Τύχωνα, άρχισαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά σε διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία έναρξης τους. Την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε η εταιρεία Cybarco Contracting Ltd με υπεργολάβους την εταιρεία Quakequard Ltd από την Κύπρο και την εταιρεία Blejkan από την Πολωνία. Η επίβλεψη του έργου γίνεται από την εταιρεία Stantec & Ioannou. Το δε συνολικό κόστος του έργου θα ανέλθει στα €8 εκατ. 

Οι εργασίες αναβάθμισης του πρώτου τμήματος του κύριου αγωγού μεταφοράς λυμάτων επί της παραλιακής οδού, Λεωφόρος 28ης Οκτωβρίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και οι δύο νότιες λωρίδες του δρόμου μήκους 400 μέτρων που έκλεισαν προσωρινά για τους σκοπούς υλοποίησης παραδόθηκαν πίσω στην κυκλοφορία από τις 13 Αυγούστου. 

Έντονες διαμαρτυρίες πολιτών για τα έργα

Σε ταλαιπωρία υποβάλλονται τι τελευταίες μέρες και θα συνεχίσουν να υποβάλλονται τουλάχιστον και για τις επόμενες λίγες εβδομάδες οι κάτοικοι της Λεμεσού. Αιτία τα έργα αναβάθμισης του κεντρικού αγωγού του αποχετευτικού δικτύου, ο οποίος μεταφέρει χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων από τις δυτικές περιοχές στο εργοστάσιο λυμάτων της Μονής, τα οποία θεωρούνται μείζονος σημασίας για την ευρύτερη αστική περιοχή. 

O γενικός διευθυντής του ΣΑΛΑ, Ιάκωβος Παπαϊακώβου, συμμερίζεται τη δυσανασχέτηση του κόσμου και συνιστώντας υπομονή επισημαίνει ότι «η ταλαιπωρία είναι προσωρινή, ενώ τα έργα θα μείνουν». Το γεγονός ότι η διακίνηση των οχημάτων γίνεται μέσα από το εργοτάξιο που έχει στηθεί σε όλο το μήκος του έργου, καθιστά την ταλαιπωρία των οδηγών αναπόφευκτη, αναφέρει ο κ. Παπαϊακώβου, τονίζοντας η κατασκευάστρια εταιρεία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί στον ελάχιστο δυνατόν η ταλαιπωρία του κοινού. 

Η τροχαία κίνηση από τις νότιες στις βόρειες λωρίδες του παραλιακού δρόμου για τα οχήματα που διακινούνται προς το παλιό λιμάνι, εκτρέπεται με κατάλληλη σήμανση από το ύψος της οδού Αυγούστας Θεοδώρας και της οδού Γ. Κατσουνωτού, μέχρι το ύψος της οδού Ανεξαρτησίας, ενώ η τροχαία κίνηση στις βόρειες λωρίδες κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται και λειτουργεί κανονικά.