Στις τελικές κατασκευαστικές μελέτες για ηλεκτρικό αγωγό από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα προχωρούν οι Τούρκοι, μετά από σαφείς οδηγίες που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φ”, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε όπως ενημερώνεται σε τακτικά διαστήματα για την πρόοδο των τελικών μελετών, ώστε να συνδράμει στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων και την αποδέσμευση κονδυλίων, για να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατό ο ηλεκτρικός αγωγός, μήκους 90 χιλιομέτρων, από το Άκκιουγιου μέχρι την κατεχόμενη Κλεπίνη.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία δεν κρύβει ότι το σχέδιο της για ηλεκτρικό αγωγό που θα συνδέσει την Τουρκία -από υποσταθμούς του πυρηνικού σταθμού που κατασκευάζεται στο Άκκιουγιου, μέχρι την κατεχόμενη Κλεπίνη στην Κερύνεια, όπου ξεκινούν δίκτυα υψηλής τάσης που διασυνδέονται και με τις ελεύθερες περιοχές, επιταχύνεται ώστε να εκμεταλλευτεί την καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού Euroasia Interconnector που προβλέπεται να συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.
 
 
Όπως αποκάλυψε ο “Φ”, η Τουρκία έχει ήδη ολοκληρώσει τις οικονομικο-τεχνικές μελέτες, που έγιναν από μεγάλο γερμανικό οίκο, που περιλαμβάνει την υποθαλάσσια όδευση και τις παραμέτρους του καλωδίου. Θεωρούν βέβαιο ότι αν δεν επιτευχθεί η κατασκευή του Euroasia Interconnector, το έργο θα είναι και οικονομικά βιώσιμο, αφού θα φέρνει στην Κύπρο ηλεκτρισμό με τιμές κατά 30% χαμηλότερα από τις υφιστάμενες. Αυτό σταδιακά θα οδηγήσει τις ελεύθερες περιοχές να χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο ηλεκτρισμό που θα διοχετεύεται μέσω του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου από την Τουρκία, δεδομένου ότι πλέον τα δίκτυα κατεχόμενων και ελεύθερων περιοχών είναι πλέον πλήρως διασυνδεδεμένα και λειτουργούν ως ένα δίκτυο.
Το γεγονός ότι αποφασίστηκε επιτάχυνση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Τουρκίας – κατεχομένων, επιβεβαίωσε τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά το πέρας της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα, όσο και ο ψευδοϋπουργός Ενέργειας των κατεχομένων Χασάν Τατσόι σε πρόσφατη συνέντευξη του στην Τουρκική έκδοση του ρωσικού πρακτορείου “Σπούτνικ”.  «Το έργο κερδίζει ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, εξηγώντας ότι με τον ηλεκτρικό αγωγό θα αποκτήσουν ακόμα ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, δεδομένης και της σκλήρυνσης της στάσης της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. 
 
 
Από την άλλη, ο Euroasia Interconnector, έχει κολλήσει λόγω των σχεδιασμών της Ελλάδας για ξεχωριστό αγωγό Κρήτης – Αττικής, που δεν θα είναι συμβατός με τον διευρωπαϊκό αγωγό που πρόκειται να άρει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου. Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες στην Κύπρο εντείνονται καθώς ο αγωγός δεν θα παραμείνει ως διευρωπαϊκό έργο αν η Ελλάδα δεν τον υποστηρίξει ενώπιον της Ε.Ε. η Κύπρος δεν έχει λάβει καμία απάντηση ούτε και από τον νέο υπουργό Ενέργειας και την κυβέρνηση της Ελλάδας, στην παράκληση και τα επιχειρήματά της προς στήριξη του αγωγού. Αναπάντητη μένει και σχετική επιστολή του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη προς το υπουργείο Ενέργειας της Ελλάδας, παρά τις προσδοκίες ότι με την άνοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη η Ελλάδα θα υποστήριζε το έργο που καταργεί την ενεργειακή απομόνωση της Κύπροου.
 
Να σημειωθεί ότι παράλληλα, εντός Ελλάδας, ασκούνται στο παρασκήνιο έντονες πιέσεις προς την πολιτική εξουσία, από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που επένδυσαν εκατοντάδες εκατομύρια ευρώ για μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού στη χώρα, ώστε να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς, αφού μιά διασύνδεση της Ελλάδας με Κύπρο και Ισραήλ, λόγω και των δυνατοτήτων παραγωγής φθηνότερου ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο της περιοχής, θα είναι πολύ αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις τους.