Το θέμα της έκθεσης που ζητήθηκε από τους εξεταζόμενους, κατά την πρώτη μέρα των εξετάσεων για το νέο σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση, προκάλεσε μουρμουρητά από υποψηφίους, οι οποίοι εξέφρασαν την άποψη ότι «περιόριζε» αρκετά συγκεκριμένες ειδικότητες εκπαιδευτικών. 

Πρόκειται για το μάθημα «Γνώση της Ελληνικής Γλώσσας» που ήταν υποχρεωτικό για όλους τους συμμετέχοντες στις εξετάσεις, με το θέμα της έκθεσης να είναι το ακόλουθο: «Η γλώσσα είναι βασικό διδακτικό μέσο για την επίτευξη των μαθησιακών στόχων όλων των διδακτικών αντικειμένων. Να σχολιάσετε με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία την πιο πάνω θέση. Στη συνέχεια, να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους, μέσα από το δικό σας διδακτικό αντικείμενο, θα συμβάλετε στη βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριων σας, ώστε να επιτυγχάνονται τόσο η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων του δικού σας διδακτικού αντικειμένου όσο και οι γενικότεροι στόχοι της εκπαίδευσης». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δίμηνο εξετάσεων για χιλιάδες δημοσίους κι όποιος αντέξει

Μέσω διαδικτύου, αρκετοί υποψήφιοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο το θέμα της έκθεσης έδινε την ευκαιρία σε όλες τις εκπαιδευτικές ειδικότητες να καταφέρουν να εκφραστούν και να επιχειρηματολογήσουν, βρίσκοντάς το ιδιαίτερα περιοριστικό. Ερωτηθείς σχετικά ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εξετάσεων Δημήτρης Χανδριώτης ανέφερε στον «Φ» ότι το σημαντικό στη διαδικασία είναι η διασφάλιση του αδιάβλητού της, τονίζοντας ότι οι βαθμολογήσεις των εξεταστικών δοκιμίων θα αρχίσουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου, μέρα κατά την οποία ολοκληρώνονται οι εξετάσεις διορισίμων. Ο κ. Χανδριώτης σημείωσε ότι η διαδικασία κυλά ομαλά. 

Από τους 4.344 υποψηφίους που είχαν πληρώσει τα τέλη για να παρακαθήσουν στις εξετάσεις, παρουσιάστηκαν το περασμένο Σάββατο για τη Γνώση της Ελληνικής Γλώσσας 4.214, δηλαδή το 97%, μεγαλύτερο ποσοστό από το αντίστοιχο των εξετάσεων του 2017. Στο μάθημα των Δεξιοτήτων που εξετάστηκε την περασμένη Κυριακή, στο μέρος που ήταν κοινό για όλες τις ειδικότητες παρακάθησαν 4.205 υποψήφιοι.