Γεγονός θα πρέπει να θεωρείται η μισθολογική αναβάθμιση πέραν των 4.000 μελών της Αστυνομίας.

Το πιο πάνω διόλου αυθαίρετο συμπέρασμα προκύπτει από στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023. Τα νούμερα που παρατίθενται στο προσχέδιο είναι ενδεικτικά και παρουσιάζουν αύξηση των κονδυλίων που θα διατεθούν για τους μισθούς αστυφυλάκων, ειδικών αστυφυλάκων, λοχιών, υπαστυνόμων και ανώτερων υπαστυνόμων.

Aυτές ήταν και οι βαθμίδες του αστυνομικού σώματος για τις οποίες υπήρξαν έντονες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις από πλευράς μελών της Αστυνομίας.

Σημειώνεται ενδεικτικά ότι με βάση τον προϋπολογισμό του προσεχούς έτους, το κονδύλι για τη μισθοδοσία αστυφυλάκων αυξάνεται κατά 2,3 εκατομμύρια ευρώ, για τους λοχίες κατά 515.000 ευρώ και για τους ανώτερους υπαστυνόμους κατά 285.000 ευρώ.

Όπως είχε γίνει γνωστό από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου (8/9), η Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), με την οποία συμπορεύεται συνδικαλιστικά ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, είχαν καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι μισθολογικές αναβαθμίσεις

Για την ώρα δεν έχει προωθηθεί η τροποποίηση των κανονισμών του Περί Αστυνομίας Νόμου (Υπουργικό Συμβούλιο, κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, ολομέλεια Βουλής). Ούτε έχει γίνει ανακοίνωση από πλευράς κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, για το ακριβές περιεχόμενο της μεταξύ τους συμφωνίας.

Ωστόσο, βάσει των αλλαγών στον προϋπολογισμό του αστυνομικού Σώματος, αλλά και πληροφοριών του «Φ», υπάρχει μια εικόνα για τα νέα μισθολογικά δεδομένα των προαναφερθεισών βαθμίδων της Αστυνομίας. Πλέον αναβαθμίζονται οι κλίμακες για τις βαθμίδες που αφορούν τον απλό αστυνομικό μέχρι και τον ανώτερο υπαστυνόμο, ενώ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για «επιταχυνόμενη ανέλιξη».

Αναλυτικά:

Βάσει της νέας συμφωνίας που θα ισχύσει από το 2023, οι αστυφύλακες μετά από τρία χρόνια στην αστυνομική ακαδημία θα εντάσσονται αυτομάτως στην Α5. Βάσει των μέχρι τώρα δεδομένων, εντάσσονταν σ’ αυτή την κλίμακα μετά από 12 έτη υπηρεσίας. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την πρόσφατη συμφωνία, θα μεταπηδούν στην Α7 στα 16 χρόνια υπηρεσίας και στην Α8 στα 21 έτη. Με τα προηγούμενα δεδομένα, οι αστυφύλακες μπορούσαν να ανελιχθούν μέχρι την Α7 μετά από 16 έτη υπηρεσίας. Εφόσον γίνουν οι τροποποιήσεις των κανονισμών του Περί Αστυνομίας Νόμου, η κλίμακα των αστυφυλάκων θα αναπροσαρμοστεί αναλόγως. Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 προνοεί την ανάλογη αύξηση κατά 2,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αναβάθμιση και σε ό,τι αφορά τους ειδικούς αστυφύλακες. Όταν προσλαμβάνονταν, τοποθετούνταν στην κλίμακα Α1, ανελίσσονταν στην Α2 μετά από 12 έτη υπηρεσίας και εισέρχονταν στην Α5 κατόπιν 15 χρόνων. Πλέον, προνοείται η τοποθέτησή τους στην Α2 αμέσως μετά την πρόσληψή τους, η ανέλιξή τους στην Α5 στα 14 χρόνια και τέλος η συμπερίληψή τους στην Α7 στα 22 έτη.

Οι λοχίες το 2023 θα υπαχθούν αμέσως -από την Α8- στην Α9.

Οι υπαστυνόμοι από την Α9, θα βρεθούν αυτομάτως στην Α10.

Οι δε ανώτεροι υπαστυνόμοι από την Α10 μεταπηδούν στην Α11.

Όλα αυτά αναμένεται να ισχύσουν από τη στιγμή που εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο οι τροποποιήσεις των κανονισμών και εν συνεχεία από τη Βουλή.

Αν τα πιο πάνω υλοποιηθούν, τότε οι κλίμακες στο αστυνομικό σώμα ανά βαθμίδα, θα διαμορφωθούν ως ακολούθως: Ειδικός αστυφύλακας – Α7, αστυφύλακας – Α8, λοχίες – Α9, υπαστυνόμοι – Α10, ανώτεροι υπαστυνόμοι –Α11, αστυνόμος Β’- Α12, αστυνόμος Α’ – Α13, ανώτερος αστυνόμος – Α14 και βοηθός αρχηγός Α15. Αρχηγός και υπαρχηγός Αστυνομίας, δεν περιλαμβάνονται στις κλίμακες, καθώς διορίζονται από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας και λαμβάνουν μισθό ως ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι.

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Στη σωστή κατεύθυνση

Αν οριστικοποιηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν για τα μισθολογικά δεδομένα των μελών της Αστυνομίας Κύπρου, θα διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο η κατάσταση στο αστυνομικό Σώμα. Οι νεοεισερχόμενοι αστυφύλακες και ειδικοί αστυφύλακες στη Δύναμη, θα έχουν υψηλότερο μισθό και θα βλέπουν τα μισθολογικά τους δεδομένα να βελτιώνονται σε πιο μικρό χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα όσα ισχύουν. Ταυτόχρονα, βελτιώνονται οι κλίμακες για τους αξιωματικούς του Σώματος που ναι μεν βρίσκονταν σε πιο χαμηλή βαθμίδα, αλλά καλούνταν κυρίως να εκτελέσουν καθήκοντα στην πρώτη γραμμή. Έχουμε ανάγκη από ένα ισχυρό αστυνομικό Σώμα, ώστε και οι πολίτες να μπορούμε να απαιτούμε και να διεκδικούμε το καλύτερο από την Αστυνομία…