Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι διαφορές μεταξύ εργοδοτικής και συνδικαλιστικής πλευράς όσον αφορά την κυβερνητική δέσμευση για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού μπορούν να σμικρυνθούν εξέφρασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, αποφεύγοντας, όμως, να αναφερθεί σε συμφωνία.

Ο υπουργός μιλούσε μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως σήμερα το πρωί θα έχει νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις και πως στις 9 του μήνα θα έχει συνάντηση και με το συνδικαλιστικό κίνημα. Υπενθυμίζουμε ότι η σημερινή συνάντηση με τους εργοδότες είναι η δεύτερη των τελευταίων ημερών, καθώς μόλις την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός συναντήθηκε με τις ηγεσίες της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ο υπουργός, πάντως, παραδέχθηκε χθες πως τα επόμενα βήματα γύρω από το θέμα, εννοώντας προφανώς εάν θα υπάρξει και νέα κοινή συνάντηση των δύο πλευρών, θα καθοριστούν μετά από την σύσκεψη που θα έχει με τις συντεχνίες στις 9 Αυγούστου, καθώς «από εκεί θα κριθεί ποια θα είναι τα περαιτέρω βήματα», όπως είπε. Όπως γράψαμε ξανά, παρά τις διαφορές των δύο πλευρών, ο υπουργός προτίθεται μέχρι το τέλος Αυγούστου να καταθέσει σημείωμα στον ΠτΔ για την έκδοση σχετικού διατάγματος για καθορισμό εθνικού κατώτατου μισθού.

Χθες, ο κ. Κούσιος, καταγράφοντας την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα, όπως είπε, όλων των πλευρών γύρω από το θέμα, είπε πως αυτά δίνουν στον ίδιο τη  δυνατότητα να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος «ότι μπορούν να σμικρυνθούν οι διαφορές σε βαθμό που να μπορέσουν όλοι να εφαρμόσουν τον εθνικό κατώτατο μισθό το ταχύτερο…  ανεξάρτητα από το πού θα καταλήξουμε στο τέλος με τις διαβουλεύσεις».

Το θέμα ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν χθες και με την ηγεσία της ΕΔΕΚ, με τον κ. Σιζόπουλο να αναφέρει πως τη συνάντηση απασχόλησε και το συνταξιοδοτικό και η πρόταση της ΕΔΕΚ για κατάργηση του 12% για εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.