Ύστερα από το μεγάλο κοινωνικό επίτευγμα της θέσπισης του κατώτατου μισθού, όπως ευστόχως χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας κ. Κυριάκος Κούσιος, την αύξηση του κατώτατου κατά δύο πίτες σουβλάκια το μήνα, φαίνεται πως έφτασε η ώρα να καταργηθούν οι συντεχνίες και να παραμείνει μόνο η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ στο παζάρι. Τώρα, αν οι εργαζόμενοι θέλουν να τρώνε τα σουβλάκια Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή, σε αυτούς εναπόκειται. Αν πάλι καλέσουν και ξένους για φαγητό, το κράτος δεν είναι υπόχρεο να πληρώνει και τα πάρτι μας. Να μάθουμε να τρώει ο καθένας σπίτι του και μάλιστα να παραλαμβάνει ο ίδιος τα σουβλάκια, διότι αν προστεθούν και τα μεταφορικά, η αύξηση του κατώτατου δεν είναι αρκετή να τα καλύψει. Εντάξει, ακόμη και αν αφαιρεθούν τα σουβλάκια, και πάλιν μένουν αρκετά χρήματα για να περάσει κάποιος. Για παράδειγμα, ένας νέος μπορεί να επιλέξει να κάνει δίαιτα τρώγοντας μια φορά την ημέρα. Αν ξοδεύει για φαγητό €10 ημερησίως τους πρώτους έξι μήνες εργοδότησής του, μας κάνουν €300 ευρώ συν €16 για τα σουβλάκια, του μένουν €549 από τα €865 που θα παίρνει. Αν πίνει και έναν καφέ €3 την ημέρα (€90 μηνιαίως) του απομένουν €459. Ευτυχώς που υπάρχει το ΓεΣΥ και άντε να πληρώνει γύρω στα 40 ευρώ, οπόταν του μένουν άλλα περίπου €410. Εντάξει, παντελόνια δεν χρειάζεται και άλλωστε οι έμποροι βρήκαν τρόπο να μας τα πουλάνε μεταχειρισμένα, ενώ το ίδιο ισχύει και για φανέλες, υποκάμισα, κάλτσες, εσώρουχα, σακάκια κοκ. Άλλωστε, και ο Χριστός, με ένα χιτώνα την έβγαζε. Αν προσθέσουμε και μία έξοδο τη βδομάδα των €20, μας κάνουν άλλα €80. Αν αφαιρεθούν από τα €410, μας μένουν €330. Εδώ παρακαλάς να μην παντρευτεί κανένας φίλος, να μην βαφτίσει κανένας συγγενής, να μην χαλάσει το αυτοκίνητο (αν σου αγόρασαν οι γονείς), να μην σκάσει λάστιχο κοκ. Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, ξέχνα το γήπεδο. Είναι καλό και το ραδιόφωνο. Αν είναι καλοκαίρι, είτε θα πηγαίνετε στην παραλία 4-5 μαζί για να μοιράζεστε τη βενζίνη ή ξεχάστε το. 

Όμως, κάποια στιγμή πρέπει να φύγεις και από το σπίτι. Και ο ίδιος ο Χριστός έμεινε ώς τα 33 αλλά έφυγε. Αν νοικιάσεις ένα διαμέρισμα και είσαι πολύ τυχερός μπορεί να το βρεις και 550 ευρώ. Οπόταν; Οπόταν σου δίνουν και οι γονείς (αν έχουν) ή και οι παππούδες άλλα 220 ευρώ. Και σου αγοράζουν και τα έπιπλα. Νερό και ρεύμα αν δεν λούζεσαι και συχνά με περίπου 250 ευρώ είσαι βασιλιάς. Βεβαίως, σου τα δίνουν και αυτά. Αλλά για να είμαστε και αισιόδοξοι, θα αυξάνεται και ο μισθός (αν έχεις δουλειά) οπόταν στο τέλος ίσως σου μένουν και €100. Αν αγοράσεις ένα διαμέρισμα των €150.000 και δεν σου βάζουν καν τόκους και πληρώνεις τα €100 που θα σου μένουν, θα το ξοφλήσεις σε 1.500 μήνες, δηλαδή σε μόλις 125 χρόνια. 

Και όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν βλέπουν την αισιόδοξη αυτή πλευρά της ζωής και τις θυσίες που έκαναν Κυβέρνηση, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και μεμψιμοιρούν, κοινώς μουρμουρούν. Α… ξέχασα ότι υπάρχει και η επιλογή να παντρευτεί κάποιος και, αν δουλεύουν και οι δύο, μπορεί να ξοφλήσουν και σε 62-63 χρόνια, έχοντας άλλα €100 το μήνα για σπατάλες. 

Βεβαίως, μια κυβέρνηση δεν μπορεί να τα δώσει όλα σε όλους, αλλά από αυτό μέχρι να παρουσιάζουμε τα €900 ως την κατάκτηση του αιώνα, πάει πολύ. Λίγος σεβασμός σε όλους αυτούς που δεν βγάζουν τον μήνα, δεν βλάφτει.