Παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αναδίπλωση στα ανατολικά, συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Στην πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, επλήγη με υψηλής ακρίβειας πυραύλους κρουζ εργοστάσιο που χρησιμοποιείται για την επισκευή αεροσκαφών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Κίεβο με τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται σε αρκετά μέτωπα και τις ρωσικές δυνάμεις να μην έχουν μετακινηθεί σχεδόν καθόλου από τις θέσεις τους. Η κατάσταση των αμάχων στο Χάρκοβο και τη Μαριούπολη είναι δραματική, καθώς δεν μπορούν να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Επίσης, οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει το Τσενίχιβ χωρίς νερό, θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το Κίεβο, πάντως, φοβάται για μια επιδείνωση της κατάστασης στη Μαριούπολη και στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας, την περασμένη βδομάδα, ότι θα επικεντρωθεί στις προσπάθειές της για την απελευθέρωση του Ντονμπάς. Σύμφωνα με πληροφορίες το ρωσικό υπουργείο εξετάζει δύο επιλογές για την «ειδική επιχείρηση», όπως την ονομάζουν στη Μόσχα: Μία εντός των αποσχισθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς και μία άλλη εκτός αυτών, σε όλα τα εδάφη με πιθανότητα να αποκλειστούν όλες οι πόλεις της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, όλα τα βλέμματα στρέφονται στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα και που διεξάγεται στην Τουρκία. Μετά από 33 μέρες αδυσώπητων επιθέσεων και μαχών, μοιάζει να ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για ειρήνη, χωρίς ωστόσο να εκφράζεται ακόμα ανοιχτά αισιοδοξία για τη σύντομη λήξη του πολέμου. Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι τι θα γίνει με τις περιοχές του Ντονμπάς (Λουχάνσκ και Ντονέτσκ), τις οποίες η Ρωσία θέλει είτε να πάρουν καθεστώς ανεξάρτητης χώρας, είτε να προσαρτηθούν με κάποιο τρόπο στην ίδια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει με τη Μόσχα ένα καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του, αλλά διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, απαντώντας εμμέσως στις πληροφορίες ότι σχεδιάζεται η απόσχιση των ανατολικών περιοχών. «Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας», ήταν η φράση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έδειξε ότι οι συζητήσεις μπαίνουν σε πιο ουσιαστικά σημεία και σε κάποια θέματα μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις. Ξεκαθάρισε, εξάλλου, ότι δεν διαπραγματεύεται την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Σχολιάζοντας από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών, ανέφερε ότι μια συνάντηση αυτή τη στιγμή μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν αντιπαραγωγική. «Αυτή η συνάντηση πρέπει να πραγματοποιηθεί, όταν οι δύο πλευρές θα βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για βασικά ζητήματα», εξήγησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Μειώνεται η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στην Ουκρανία έχει αρχίσει να μειώνεται, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Μιλώντας σε μια αποθήκη εμπορευμάτων κοντά στο αεροδρόμιο Chopin της Βαρσοβίας κατά τη διάρκεια παράδοσης ιατρικού εξοπλισμού που διευκολύνθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Direct Relief, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ολέξι Ιαρεμένκο, δήλωσε ευγνώμων και εξέφρασε ευχαριστίες στη διεθνή κοινότητα για την ανακούφιση που έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής. Τόνισε όμως ότι χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερη υποστήριξη, καλώντας για περισσότερη βοήθεια. «Την τελευταία εβδομάδα αυτό που βλέπουμε είναι ότι το επίπεδο της ανθρωπιστικής υποστήριξης είναι λίγο μειωμένο. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια παύση για να βρεθούν νέοι πόροι και επειδή η ρωσική επιθετικότητα αυξάνεται με τους βομβαρδισμούς αμάχων», επεσήμανε.