Ξεκινά αύριο η χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν την ενισχυτική δόση μέσω διευθέτησης ραντεβού από την πύλη εμβολιασμού, ή μέσω των εμβολιαστικών κέντρων ελεύθερης πρόσβασης (walk in) που λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες, νοουμένου ότι έχει παρέλθει η περίοδος των πέντε μηνών από τη λήψη της 3ης δόσης.

Το Υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι το εμβολιαστικό κέντρο Σπύρος Κυπριανού στη Λεμεσό από την Τρίτη 26 Απριλίου 2022, θα λειτουργεί προσωρινά στο Κέντρο Υγείας Λινόπετρας, λόγω αθλητικών δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι πληροφορίες για 3η και 4η δόση εμβολίου

Συγκεκριμένα η 4η δόση χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού), σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας που διαμένουν ή εργάζονται σε στέγες ευγηρίας και κλειστές δομές (προσκομίζοντας ταυτότητα ή διαβατήριο και την κάρτα εμβολιασμού), σε επαγγελματίες υγείας ανεξαρτήτως ηλικίας, και σε ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για επαγγελματίες υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας σημειώνει πως οι ανοσοανεπαρκείς και ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς δύνανται να προσέλθουν στα κέντρα walk in προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση από Ειδικό Ιατρό (ταυτότητα ή διαβατήριο, κάρτα εμβολιασμού) ή μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για διευθέτηση ραντεβού για εμβολιασμό μέσω του θεράποντος ιατρού, αποστέλλοντας αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] .  

Όσον αφορά τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, το Υπουργείο αναφέρει ότι δικαιούχοι για την τέταρτη δόση είναι όσοι είναι σε ενεργό θεραπεία για συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες, έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης συμπαγών οργάνων και παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, έχουν ιστορικό μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών οργάνων και παίρνουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία, άτομα με κληρονομική ανοσοανεπάρκεια, με HIV Λοίμωξη/AIDS, σε ανοσοκατασταλτική θεραπεία περιλαμβανομένων βιολογικών παραγόντων και άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.

Όσον αφορά στη λήψη κορτιζόνης, επισημαίνεται ότι αφορά σε άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν συνολική δόση ›10 mg πρεδνιζόνης/μέρα (=8 mg μεθυλπρεγνιζολόνης) για ένα μήνα το τελευταίο εξάμηνο.