To Top
01:59 Δευτέρα
21 Μαΐου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Μαγδαλένα Ζήρα: Λειτουργούμε με συνθήκες ερασιτεχνικές, αλλά για πόσο ακόμα;
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μαγδαλένα Ζήρα: Λειτουργούμε με συνθήκες ερασιτεχνικές, αλλά για...
  20 Μαρτίου 2017, 9:11 πμ  

Αυτό που τη γοητεύει περισσότερο στο «Χώμα» της Κύπριας Μελίνας Παπαγεωργίου, το έργο το οποίο σκηνοθετεί για την ΕΘΑΛ, είναι η συναισθηματική αλήθεια του σε συνδυασμό με την πειραματική δομή του. Είναι όμως και μια ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία γι’ αυτή, χάρη στη συνεργασία της για πρώτη φορά με τους ηθοποιούς Ειρήνη Ανδρέου και Στέλιο Καλλιστράτη.

Για τη Μαγδαλένα Ζήρα η ντόπια θεατρική γραφή που τολμά να μιλήσει με αυθεντικότητα για το εδώ και το τώρα είναι διαχρονικά απαραίτητη. «Έχει τη δυνατότητα να μας φέρει αντιμέτωπους με τις ρωγμές στο κοινωνικό οικοδόμημα. Ιδιαίτερα σημαντική για μια μικρή χώρα όπως η δική μας, που σε ορισμένα θέματα πατάει σε αβέβαιο έδαφος και έχει την τάση να "εισάγει" πολιτισμό».

Και πώς θα πρέπει να στηριχθεί; «Με όλους τους τρόπους. Με το ανέβασμα των έργων τους, με οικονομική και θεσμική στήριξη, με αναλόγια, με εργαστήρια, με σεμινάρια, αλλά κυρίως με μακροπρόθεσμο όραμα και πολιτιστική πολιτική. Χρειάζεται πίστη πως αυτό που κάνουμε είναι μία σημαντική επένδυση για το μέλλον στον χώρο του πολιτισμού». Για τη γνωστή σκηνοθέτη, το κυπριακό θέατρο, αν και έχει κάνει βήματα προόδου, έχει άμεση ανάγκη επίλυσης προβλημάτων. «Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να καλλιεργηθεί ένα κοινό που θα είναι απαιτητικό και που θα μπορεί να διακρίνει την ποιότητα. Επίσης να μεγαλώσει το κοινό, αυτός είναι ένας μακροπρόθεσμος στόχος, που έχει να κάνει με την παιδεία και πρέπει επειγόντως να τον θέσει η πολιτεία.

Σαν ανεξάρτητοι δημιουργοί μάθαμε πια να λειτουργούμε στην κόψη του ξυραφιού, με άθλιες συνθήκες παραγωγής και μειωμένα χρήματα, κάνοντας από σκηνοθεσία μέχρι ταξιθεσία και βασιζόμενοι στην αλληλεγγύη των συναδέλφων μας για να ολοκληρώσουμε το έργο μας», παραδέχεται, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει συνήθεια ή νόρμa. «Λειτουργούμε με συνθήκες ερασιτεχνικές, για να παραγάγουμε ένα προϊόν που συχνά έχει ψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αλλά για πόσο ακόμα; Πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό το καλλιτεχνικό δυναμικό;»

ΕΙΠΕ 

«Νομίζω πως οι ανεξάρτητοι δημιουργοί στην Κύπρο ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα. Έχω ζήσει πολύ όμορφες θεατρικές εμπειρίες τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε μικρά θέατρα. Με συγκινεί και με γοητεύει το γεγονός ότι το καλλιτεχνικό δυναμικό κάθε χρόνο εμπλουτίζεται και διευρύνεται».

«Αν υπάρχει η πεποίθηση πως το θέατρο, αυτή η τέχνη που γεννήθηκε μέσα στο συγκρουσιακό περιβάλλον της πρώτης δημοκρατίας, είναι πραγματικά ουσιαστικό για την κοινωνία, όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν».

 
Info: «Χώμα», Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ,Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 20:30,  25877827

  Χριστίνα Σκορδή      Στέλιος Καλλινίκου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.