Η περιοχή του MALL στην είσοδο της Λευκωσίας, ακίνητα στη λεωφόρο Λεμεσού (περιοχή ΡΙΚ), οικόπεδα στην περιοχή Σφαλαγγιώτισσας στη Λεμεσό και γενικά ακίνητα μεγάλης αξίας φαίνεται να πλήρωσαν τη νύφη της επανεκτίμησης των αξιών σε τιμές 1/1/2018, ενώ όσοι αγόρασαν διαμερίσματα σε ουρανοξύστες δεν έχασαν αφού, κατά μέσον όρο, πωλούνται προς €10.000 το τετραγωνικό μέτρο. Διασώθηκαν τα χωράφια.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στην αγορά εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα το πιο σκληρό παζάρεμα στις αγοραπωλησίες, αφού οι υποψήφιοι αγοραστές θα επικαλούνται τις εκτιμήσεις του Τμήματος Κτηματολογίου που, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εκτιμητών Κυριάκο Ταλατίνη, παρουσιάζουν τις αξίες χαμηλότερες από ό,τι θα ανέμενε κανείς. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει κάπως μετά τη δημοσίευση της εκτίμησης που θεωρείται ζήτημα ωρών.

Πάντως, οι ιδιώτες εκτιμητές εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το Κτηματολόγιο, θεωρώντας λανθασμένο το ότι στις εκτιμήσεις δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πωλήσεις των ακινήτων στην κάθε περιοχή (συγκριτική μέθοδος), ώστε να καθοριστεί και η αξία των υπολοίπων ακινήτων της ευρύτερης περιοχής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βύθισαν τις αξίες των ακινήτων – Ποιοι επηρεάζονται

Σε παρατήρηση ότι στην επανεκτίμηση συμμετείχαν και ιδιώτες εκτιμητές, ο πρόεδρός τους διευκρίνισε πως οι ιδιώτες εκτιμητές έλαβαν μέρος μόνο στις εκτιμήσεις που αφορούν στις δημαρχούμενες περιοχές καθορίζοντας την αξία της γης ανά περιοχή. Για παράδειγμα «η αξία των ακινήτων στην τάδε περιοχή του Στροβόλου κυμαίνεται σε τόσα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο». Στη συνέχεια ανέλαβε το Τμήμα Κτηματολογίου να εκτιμήσει τα ακίνητα, είπε ο κ. Ταλατίνης.

Οι τελικές αξίες του κάθε ακινήτου καθορίστηκαν από το Κτηματολόγιο αφού το Τμήμα έλαβε υπ’ όψιν δικές του παραμέτρους, είπε ο κ. Ταλατίνης. Ερωτηθείς «ποιες μπορεί να είναι οι παράμετροι που λαμβάνει υπ’ όψιν το Κτηματολόγιο», ο κ. Ταλατίνης ανέφερε ότι  προφανώς λαμβάνεται υπ’ όψιν το μέγεθος του κάθε ακινήτου, το σχήμα του καθώς και άλλα «συν-πλην» και προκύπτει η τελική αξία. Πρέπει να αναφέρω ότι διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη μέθοδο εκτίμησης και θεωρούμε πως, για παράδειγμα, στην περιοχή Ακρόπολης στη Λευκωσία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή, θα έπρεπε να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πράξεις πώλησης, π.χ., των διαμερισμάτων ή των γραφείων ή των οικιών, ώστε με βάση τη συγκριτική μέθοδο να καθορίζεται και η αξία. Δυστυχώς το Κτηματολόγιο δεν ακολουθεί αυτή τη μέθοδο αλλά λαμβάνει υπ’ όψιν την αξία της γης και το κατασκευαστικό κόστος, κάτι που -επαναλαμβάνω- θεωρούμε λανθασμένο, ανέφερε ο πρόεδρος των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ακίνητα: Πάνω 24% το εξάμηνο, -17% ο Ιούνιος

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ταλατίνης ανέφερε: Το Τμήμα Κτηματολογίου χρησιμοποιεί κάποιες σολομωνικές (ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στην Κύπρο) για να μειώσουν την αξία π.χ. ενός κτηρίου ανάλογα με την ηλικία του, την ποιότητα κατασκευής ή και άλλους παράγοντες που έχει στη διάθεσή του.  

Ερωτηθείς κατά πόσο θα εγείρει το θέμα στο Κτηματολόγιο, ανέφερε πως το ήγειρε ήδη και εισηγήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο τρόπος υπολογισμού διότι δεν γίνεται από τη στιγμή που υπάρχουν πωλήσεις διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων, να υπολογίζουν την αξία της γης και του κατασκευαστικού κόστους. Εμείς λέμε να λαμβάνεται υπ’ όψιν πόσα πουλήθηκαν οι μονάδες που αναφέραμε προηγουμένως και αναλόγως παραμέτρων που θέλει το Κτηματολόγιο να συνυπολογίσει να καθορίζει και την αξία, πρόσθεσε ο κ. Ταλατίνης.

Μεγάλες οι διακυμάνσεις στις αστικές περιοχές

Όσον αφορά στις πρώτες εκτιμήσεις από παραδείγματα που τέθησαν ενώπιόν του, ο κ. Ταλατίνης ανέφερε ότι υπάρχουν όντως κάποιες εκτιμήσεις οι οποίες δεν αντελήφθη πώς προέκυψαν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ακινήτου στη λεωφόρο Λεμεσού (στη Λευκωσία, μεταξύ των φαναριών τροχαίας «Καλησπέρα» και των φαναριών του ΡΙΚ) το οποίο -όπως είπε- είναι εμπορικό με γραφεία στο ισόγειο (κατάστημα τράπεζας) ενοικιασμένο στο σύνολό του, με εμβαδόν πέραν των 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό το ακίνητο εκτιμήθηκε περίπου €1 εκατ., ενώ θα έπρεπε να εκτιμηθεί μεταξύ €2,5 εκατ.-€3 εκατ., είπε. Προσπαθώ να αντιληφθώ πώς κατέληξαν σε αυτή την αξία, είπε.

Αν πάρουμε την αξία ενός παλιού κτηρίου στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία το οποίο προορίζεται για κατεδάφιση, το Κτηματολόγιο εκτιμά την αξία της γης που είναι υψηλή αλλά συνυπολογίζει και την αξία του ακινήτου και έτσι η αξία που προκύπτει είναι διαφορετική σε σχέση με την προοπτική του, είπε.

Ο πρόεδρος των εκτιμητών ανέφερε επίσης πως τα μεγάλα τεμάχια και όσα έχουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά σήμερα παρουσιάζονται με πολύ πιο μειωμένη αξία. Για παράδειγμα, είπε, στην περιοχή του MALL (στην είσοδο της Λευκωσίας), όπου δικαιούσαι να κτίσεις σχεδόν τα πάντα, δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες, κάτι το οποίο προφανώς επέφερε περαιτέρω μειώσεις.

Γενικά όσον αφορά στα οικόπεδα στις οικιστικές περιοχές της Λευκωσίας, ο πρόεδρος των εκτιμητών θεωρεί ότι δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από τις αναμενόμενες.

Στη Λεμεσό εκ πρώτης όψεως παρατηρείται μείωση στην περιοχή Σφαλαγγιώτισσας η οποία είναι αναπτυσσόμενη με ωραίες μεγάλες κατοικίες, είπε ο κ. Ταλατίνης. Όπως εξήγησε, το 2013 τα οικόπεδα εκτιμήθηκαν €300 ανά τ.μ., ενώ τώρα τα εκτίμησαν €220-€230 ανά τ.μ. Τα €300 το τ.μ. αποτελούσαν υψηλή εκτίμηση τότε, αλλά σήμερα έπρεπε να διατηρηθεί στα €300, είπε, για να συμπληρώσει: Θεωρώ ότι τα υποβάθμισαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Έκπληξη για τον πρόεδρο των εκτιμητών αποτέλεσε η εκτίμηση των γεωργικών τεμαχίων τα οποία θεωρεί ότι εκτιμήθηκαν σε υψηλότερες αξίες, αν ληφθεί υπ’όψιν το γεγονός ότι έχουν επέλθει σημαντικοί περιορισμοί στην ανάπτυξή τους.