Το Νησί της Μελουζίνης
Η έκθεση ζωγραφικής της Σιλβάτ Αζίζ με τίτλο «Το Νησί της Μελουζίνης: Οι παρατηρήσεις ενός περιηγητή στην Κύπρο» εγκαινιάζεται απόψε στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR). Πρόκειται για την προσωπική και οπτική απάντηση της καλλιτέχνιδος με αναφορά στην Κύπρο όπως παρουσιάζεται μέσω των συλλογών του CVAR. Η Σιλβάτ Αζίζ διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Queen’s (Kingston, Ontario) στον Καναδά και ασχολείται με προγράμματα που σχετίζονται με τη μελέτη Σπουδών Φύλου και Πολιτιστικών Σπουδών. Είναι ζωγράφος και χαράκτης, με εκπαίδευση στο Ινστιτούτο Pratt στη Νέα Υόρκη και το Μόντρεαλ του Κεμπέκ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την εικαστική προοπτική υλικών και πολιτικών κουλτούρων σε πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, περιλαμβανομένων των μπιενάλε της Βενετίας και της Κωνσταντινούπολης. Επίσης έχει ζήσει και εργαστεί σε Β. Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη και Ν. Ασία.
 
Λευκωσία, CVAR (22300999). Εγκαίνια 7.30μ.μ. Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου
 
55 Χρόνια Επιτυχίες
Μετά τη Λευκωσία, η συναυλία για τα 55 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας του Χρήστου Νικολόπουλου πραγματοποιείται απόψε στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή αγαπημένων του συνεργατών. Η συναυλία είναι αφιερωμένο στο  καλό λαϊκό τραγούδι, με δυνατό ρεπερτόριο, επενδύοντας στη σχέση αγάπης και σεβασμού με το κοινό. Τον σημαντικότερο σύγχρονο λαϊκό συνθέτη τιμούν με την παρουσία τους η Μελίνα Ασλανίδου, η Γλυκερία, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Δημήτρης Μπάσης και η Πίτσα Παπαδοπούλου. Ο λαϊκός μας συνθέτης έχει αμέτρητα τραγούδια στο ενεργητικό του και μια αξιοζήλευτη πορεία γεμάτη επιτυχίες.
 
Λεμεσός, Δημοτικό Κηποθέατρο, 8.30μ.μ. 25343341.
  
«Λύκοι» στη Λευκωσία
Στη Λευκωσία παρουσιάζονται καθημερινά μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου οι «Λύκοι» της Σάρα Ντελάπ από το Φανταστικό Θέατρο. Είναι ένα πρωτότυπο έργο για μια μαθητική γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, μια σύγχρονη ιστορία ενηλικίωσης που είναι ταυτόχρονα οικουμενική και ιδιαίτερη. Φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή της Μαγδαλένας Ζήρα. Μια δίνη από δυναμισμό, ένταση, αγωνία, άγχος και εφηβικές ορμόνες δημιουργείται από τον διάλογο σε συνάρτηση με τη συνθήκη του έργου: το ζέσταμα πριν από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα με την εκρηκτική ενέργεια μιας ομάδας νεαρών γυναικών. Παίζουν: Βάρσια Αδάμου, Αλεξία Αλέξη, Νέδη Αντωνιάδη, Στυλιάνα Ιωάννου, Νάγια Τ. Καρακώστα, Μάρθα Κωνσταντίνου, Ήβη Νικολαΐδου, Θέκλα Φλουρή, Μαρίλια Χαριδήμου, Χρυστάλλα Χατζηαδάμου, ενώ τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Έλενας Κατσούρη και η μουσική επιμέλεια του Αντώνη Αντωνίου.
 
Λευκωσία, Θέατρο Δέντρο, 8.30μ.μ. 99602428
 
Ο Νεαρός Χίτλερ
Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Αδόλφος Χίτλερ και ποιοι παράγοντες συντέλεσαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του; Ήταν ένα λάθος της φύσης ή ένα ακραίο παράδειγμα δημαγωγού, ο οποίος προσωποποίησε, με τα λόγια και τις πράξεις του, τις πιο σκοτεινές προκαταλήψεις της ανθρωπότητας; Στο βιβλίο του «Ο Νεαρός Χίτλερ: Πώς τα πρώτα χρόνια της ζωής του διαμόρφωσαν τον Φύρερ» ο Αυστραλός συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος Πολ Χαμ αποφεύγει την επιφανειακή προσέγγισή του ως ψυχοπαθούς-τέρατος και εντρυφεί βαθύτερα στο Φαινόμενο Χίτλερ. Φωτίζει μια περίοδο στη βιογραφία του Φύρερ που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά, εστιάζοντας σε γεγονότα που στιγμάτισαν τα παιδικά χρόνια του, όπως η αγάπη για τη μητέρα και η σύγκρουση με τον πατέρα του, η μεγαλομανία, η απομάκρυνση από την πραγματικότητα όταν αυτό τον βόλευε, ένας εφηβικός έρωτας –χαρακτηριστικός της προβληματικής προσωπικότητάς του–, οι απορρίψεις από τη Σχολή Καλών Τεχνών. Αποδεικνύει ότι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σφυρηλάτησε τον χαρακτήρα του νεαρού Χίτλερ σε όλα τα επίπεδα –ψυχολογικά, συναισθηματικά και πολιτικά–, τροφοδοτώντας την πικρία του και μετατρέποντάς τον σε μια εκδικητική πολιτική μηχανή. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα δομικά υλικά του χαρακτήρα του –τo αίσθημα της απέχθειας που ένιωθε, τη διάχυτη επιθετικότητά του, την έμμονη αναζήτηση των ενόχων που «μαχαίρωσαν πισώπλατα» τον αγαπημένο στρατό της Γερμανίας και την έντονη επιθυμία του να βρει τον ρόλο του σε έναν κόσμο που τον είχε απορρίψει–, τα οποία ενίσχυσαν την οργή του για την ήττα της Γερμανίας με τα γνωστά επακόλουθα. Με πλούσια δημοσιογραφική γραφή, επιχειρείται η σύγκριση της σημερινής εποχής με τις συνθήκες που οδήγησαν στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και η ανάλυση των σύγχρονων ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Ο Πολ Χαμ με μια νέα προσέγγιση φέρνει στο φως άκρως συνταρακτικά στοιχεία.
 
Εκδόσεις Διόπτρα, Νοέμβριος 2018, σελίδες 384, μετάφραση: Φωτεινή Πίπη
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Λευκωσία, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, ο Δήμος Λευκωσίας τιμά το Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας μαζί με το Τιμητικό Δίπλωμα της Λευκωσίας, για την ίδρυση και τη λειτουργία του CVAR, 7.30μ.μ.
* Λάρνακα, 14ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με 14 επιλεγμένα συγκροτήματα από τις χώρες της Μεσογείου και 15 από την Κύπρο, 8μ.μ. Μέχρι 17 Σεπτεμβρίου

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Λευκωσία
Θκιό Παλλιές (99803423 / 99495198). Έκθεση του Ορέστη Λαζούρα. Μέχρι 27/9
Λεβέντειος Πινακοθήκη (22668838). «Πενταδάκτυλος – Contemporaries». Μέχρι 16/9
Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο (22 661475). «Πενταδάκτυλος – Impressions». Μέχρι 29/9
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου (22128157). «1940/Πρόσωπα και Εικόνες. Kύπρος – Ελλάδα». Μέχρι 31/12
Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (22300999). Έκθεση Σιλβάτ Αζίζ «Το Νησί της Μελουζίνης: Οι παρατηρήσεις ενός περιηγητή στην Κύπρο». Μέχρι 30/9
Κεντρικό Κτήριο Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Ετήσια έκθεση Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μέχρι 18/9
Πολυχώρος «Σταθμός» Πανεπιστημίου Frederick. Έκθεση με θέμα «The Sun and Us». Μέχρι 31/5/21
 
Λεμεσός
Μορφή (25 378733). Ομαδική έκθεση. Μέχρι 30/9
Πλατανίστεια, Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή (25 222772). Ομαδική έκθεση «Τιμή στους δασκάλους χαράκτες» αφιερωμένο στους Ερρίκο και Μαρούλλα Φιλίππου.  Μέχρι 13/10.
 
Πάφος
Εν Πλω (22680145). Έκθεση έργων τέχνης και παλαιών χαρτών και χαρακτικών με θέμα «Η Κύπρος του Χθες και Σήμερα». Μέχρι 23/9
Blue Iris Art Gallery (26 822446, 99 310893). Έκθεση του Αρσέντη Λισενκόφ. Μέχρι 27/9
Ξενοδοχείο Αλμύρα (26 888700). Ομαδική έκθεση με έμπνευση την παράδοση. Μέχρι τις 5/10. (Μετά το τέλος της παρουσίασής της θα μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Άνασσα από τις 11/10 μέχρι την 1/11).