ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ έπειτα από την αναχώρησή της από την Κύπρο, η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν  Χολ Λουτ, επανήλθε με επιστολές της –πλήρως προσαρμοσμένη στο υιοθετημένο λεκτικό της… ισότητας των «δύο ηγετών» της Κύπρου. Πανομοιότυπες, λοιπόν, οι επιστολές, για να δοθεί «οξυγόνο στη διαδικασία», κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ως να μην ήταν –αυτοπροσώπως– η κυρία Λουτ που για μια βδομάδα παρακολουθούσε τον ίδιο τουρκικό εμπαιγμό: Ό,τι συμφωνούσε τη μια μέρα ο Ακιντζί, ανατρεπόταν μ’ ένα τηλεφώνημα από την Άγκυρα. Ως να μην είδε η κυρία Λουτ τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην Αμμόχωστο.
Αλλά:
Οι πανομοιότυπες –ενθαρρυντικές– επιστολές της κυρίας Λουτ στους «δύο ηγέτες» απαντούν –εμμέσως– στην απορία… γραφικών και… απροσάρμοστων, όπως υποβλήθηκε κατά την αναμονή της έλευσης της κυρίας Λουτ στο Νησί:
— Πώς οι –καθηκόντως– υποχρεωμένοι να ενεργήσουν για άρση της αποσχιστικής ενέργειας του Ντενκτάς, κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση; Της νομιμοποίησης της αποσχιστικής ενέργειας!
● Υποθέτουμε ότι η κυρία Λουτ –κατά έναν περίεργο τρόπο– εκπροσωπώντας τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, δεν ανέγνωσε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ ούτε τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Διεθνούς Οργανισμού. Ομοίως, είναι ανενημέρωτη ότι με βάση συγκεκριμένης εντολής ανατέθηκε η Πρωτοβουλία στον Γ.Γ. του ΟΗΕ (με βάση εκείνη την Πρωτοβουλία, βρίσκεται η κυρία Λουτ στην Κύπρο). Ένας –έστω ένας– από τους συνομιλητές της, γιατί δεν ανέλαβε να τής τα εγχειρίσει; Αν τα έχει παραλάβει και αδιαφορεί, όπως οι προκάτοχοί της, κάτι σοβαρότερο θα συμβαίνει απ’ ό,τι υποθέτουμε. Αν δεν τα έχει υπ’ όψιν της –απίθανο– να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή, ώσπου να έχουμε μια λογική εξήγηση!
(Περίπου σαν εκείνη του Α. ντε Σότο σε στιγμές εκνευρισμού: 
— Μα, νομίζετε αυτά έπεσαν από τον Ουρανό; Μ’ αυτούς που συνομιλούσα, αυτά συμπέρανα!)