Νεότερη ιαπωνική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, συμπέρανε ότι τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου μειώνουν τοπικά στο στόμα το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 , που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19, λόγω των αντιβιοτικών και αντιικών συστατικών που περιέχουν.

Ένα από αυτά, το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC), όχι μόνο δρα αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, αλλά και διασπά τη λιπιδική μεμβράνη που περιβάλλει τον ιό.

Αν και υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες με παρόμοια αποτελέσματα, το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC) έχει το πλεονέκτημα ότι είναι άγευστο και άοσμο.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Hokkaido της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Kyoko Hida, διερεύνησε τις επιδράσεις του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου (CPC) από ιαπωνικά στοματικά διαλύματα. Συνήθως, αυτά τα προϊόντα περιέχουν ένα μέρος του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου (CPC), σε σύγκριση με τα στοματικά διαλύματα που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν.

Οι επιπτώσεις της ουσίας αυτής δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες κυττάρων που εκφράζουν τη διαμεμβρανική πρωτεάση σερίνη 2 (TMPRSS2), η οποία απαιτείται για την είσοδο του ιού SARS-CoV-2 στο κύτταρο. Δοκιμάστηκαν μάλιστα διάφορες παραλλαγές του ιού, όπως το αρχικό στέλεχος που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ουχάν, αλλά και τις επόμενες μεταλλάξεις.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα στα πρώτα λεπτά της εφαρμογής, τα 30-50 μg/ml χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου ανέστειλαν τη μολυσματικότητα και την ικανότητα εισόδου του ιού SARS-CoV-2 στα κύτταρα. Ενδιαφέρον ήταν επίσης το γεγονός ότι τα στοματικά διαλύματα που διατίθενται στο εμπόριο και περιέχουν το χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC) ήταν πιο αποτελεσματικά από τη μεμονωμένη δράση του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου (CPC), ενώ το σάλιο δεν είχε καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητά των διαλυμάτων.

Οι χαμηλές συγκεντρώσεις του χλωριούχου κετυλοπυριδίνιου (CPC) εν τέλει, στα στοματικά διαλύματα του εμπορίου καταστέλλουν τη μολυσματικότητα και των τεσσάρων μεταλλάξεων του ιού.

Οι συγγραφείς έχουν ήδη αρχίσει να αξιολογούν την επίδραση των στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο (CPC) στο ιικό φορτίο του σάλιου ασθενών με COVID-19, ενώ μελλοντικά θα επικεντρωθούν επίσης στην πλήρη κατανόηση του μηχανισμού δράσης.

ygeiamou.gr