Ανέμενα με υπομονή από την περασμένη Κυριακή, όταν ένας κοινοτάρχης (της Ίνειας) άνοιξε το στόμα του και εξαπέλυσε απειλές πολέμου για να δω αν θα υπάρξει ευαισθητοποίηση. Αν θα υπάρξει αντίδραση. Αν αυτό το κράτος, το οποίο υποτίθεται ότι έχει ρόλο και καθήκον να επιβάλλει την τάξη, να ελέγχει την εφαρμογή των νόμων και να πατάσσει κάθε αναρχική δράση θα είχε στοιχειώδη ευαισθησία ώστε να υψώσει ανάστημα. Να κτυπήσει το χέρι στο γραφείο και να στείλει το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα ότι νταηλίκια δεν ανέχεται από κανένα. Η αναφορά μας στοχεύει στις απειλές τις οποίες εκτόξευσε την περασμένη Κυριακή ο κοινοτάρχης Ίνειας, ότι μεθαύριο θα προχωρήσει στην περιοχή της Λάρας να ανασκάψει όλες τις σηματοδοτημένες φωλιές χελωνών. Για να αποδείξει, όπως είπε, ότι οι περισσότερες σηματοδοτήσεις είναι πλαστές. Απώτερος στόχος βεβαίως, να πετύχει αυτό που χρόνια επιδιώκουν, να εκμεταλλευθούν τη συγκεκριμένη παραλία με ομπρέλες και κρεβατάκια.

 

Μέχρι χθες, υπήρξε σιγή ιχθύος από το κατ’ επίφαση ευρωπαϊκό κράτος. Σιγή ιχθύος από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καδή. Σιγή ιχθύος από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης. Σιγή ιχθύος από την αρμόδια τοπική αρχή, την επαρχιακή διοίκηση της Πάφου. Σιγή ιχθύος και από την Αστυνομία. Μόλις χθες, υπήρξε κάποια αντίδραση από το Τμήμα Αλιείας, το οποίο με ανακοίνωσή του στιγματίζει το άναρχο νταηλίκι του κοινοτάρχη και προειδοποιεί ότι σε συνεννόηση με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες θα μεριμνήσουν για προστασία των χελωνών από οποιαδήποτε ακραία ενέργεια.

 

Δυστυχώς, όμως, η ανακοίνωση αυτή δεν φαντάζει αρκετή για να καθησυχάσει από το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακραίες ενέργειες, που θα έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα στις φωλιές των χελωνών. Ο λόγος είναι γιατί το Τμήμα Αλιείας βρίσκεται στο κέντρο του στόχου των κοινοτήτων που απερίσκεπτα προσπαθούν να πλήξουν το πρόγραμμα προστασίας των χελωνών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις παραλίες για εμπορικούς λόγους. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν πραγματικά τόσες φωλιές όσες παρουσιάζονται, στοχεύει ακριβώς το συγκεκριμένο τμήμα. Επομένως, οι άνθρωποι του Τμήματος Αλιείας βρίσκονται στον ίδιο κίνδυνο με αυτόν που αντιμετωπίζουν οι συμπαθείς χελώνες. Άρα, η αντίδραση έπρεπε να υπάρξει δυναμικά από πιο ψηλά. Από πολιτικούς προϊστάμενους, από την Κυβέρνηση, από την Αστυνομία. Έτσι ώστε να μην αφεθεί η παραμικρή υπόνοια στους αντιδρούντες ότι μπορεί να τους επιτραπεί η όποια ακραία ενέργεια.

 

Πασχίζει το Τμήμα Αλιείας. Και οι άνθρωποι, που χρόνια τώρα αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό το πρόγραμμα ωοτοκίας χελωνών. Δεν μπορούν, όμως, αυτοί να σταματήσουν τις «επαναστάσεις» και τις αγριάδες. Δεν είναι αυτή η δουλειά τους. Δεν έχουν τα μέσα. Οι κεφαλές του κράτους, που πραγματικά έχουν ευθύνη, είτε σιγούν είτε δρουν υποτονικά. Ο εγκληματικός βιασμός της φύσης συνεχίζεται χωρίς φρένο. Στο κυνήγι του χρήματος, στο όνομα της ανάπτυξης, φώκιες, χελώνες, αμπελοπούλια, οι παραλίες, η φύση, το περιβάλλον θυσιάζονται στο βωμό ντιβέλοπερς, επιχειρηματιών, ξενοδόχων και κάποιων χωρίς συνείδηση. Και το Κράτος; Ενίοτε, προκλητικός θεατής σ’ αυτές τις θυσίες…

 

Δεν απευθυνόμαστε προς τον ίδιο τον κοινοτάρχη ή τους άλλους κατοίκους της περιοχής που ενστερνίζονται παρόμοιες με αυτόν αναρχικές ιδέες, διότι θα ήταν μάταιο. Προφανώς, ούτε που πέρασε από το μυαλό του (όσο και αν διαθέτει) τι σημαίνει στην πράξη η ανοησία που προανήγγειλε. Ούτε που διανοήθηκε πόσο εγκληματικό θα είναι να ανοίξει τις φωλιές στην Λάρα και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει, να βρουν μέσα αβγά χελωνών. Ή μήπως αυτό επιδιώκεται; Να καταστραφούν ώστε να τις ξεφορτωθούν μια για πάντα; Ξεχνά πως κάθε χρόνο εκατοντάδες πολίτες γίνονται αυτόπτες μάρτυρες και θαυμάζουν εκατοντάδες χελωνάκια την ώρα της εκκόλαψης τους.

 

Δύο μέρες πριν από την ημέρα κατά την οποία ο κοινοτάρχης Ίνειας απείλησε να προβεί σε μια εγκληματική ενέργεια, θέτουμε ενώπιον των ευθυνών τους άπαντες. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέχρι τον υπουργό Γεωργίας που ποιεί τη νήσσα, τον υπουργό Εσωτερικών, την Αστυνομία, την έπαρχο Πάφου. Αν επιτραπεί μια τέτοια ακραία ενέργεια όπως την έχει προαγγείλει ο κοινοτάρχης Ίνειας, το οικολογικό κόστος θα είναι τεράστιο και η ευθύνη απόλυτα δική τους!