Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές προέτρεψαν το Σάββατο τους γιατρούς να εξετάζουν για την ευλογιά των πιθήκων τους ασθενείς, που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχει ήδη μετάδοση του ιού εντός της κοινότητας, ωστόσο, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 21 κρούσματα της νόσου σε τουλάχιστον 11 Πολιτείες. Οι ασθενείς έχουν απομονωθεί ώστε να μην εξαπλωθεί ο ιός, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Συνολικά, σε όλον τον κόσμο, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 700.

Τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Ορισμένα όμως συνδέονται με άλλους ασθενείς εντός της χώρας ενώ για έναν παραμένει άγνωστο το πώς μολύνθηκε.

«Ενδέχεται να υπάρχει κάποια τοπική μετάδοση» αλλά «πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι χαμηλός», είπε η Τζένιφερ Μακουίστον, που είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, ούτε στις ΗΠΑ ούτε σε άλλη χώρα.

Τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ αφορούν ομοφυλόφιλους άνδρες -εξ ου και οι εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας του πληθυσμού- όμως η ασθένεια μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να περιορίσουμε» τον ιό, ώστε η ασθένεια να μην γίνει ενδημική, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Αφρικής, εξήγησε η κ. Μακουίστον.

Όπως προσθέτει «η στρατηγική των ΗΠΑ συνίσταται στον εντοπισμό των κρουσμάτων, την ιχνηλάτηση των επαφών τους και την απομόνωσή τους, ενώ τους προτείνεται επίσης να εμβολιαστούν».

Για την ευλογιά των πιθήκων προτείνονται δύο εμβόλια, τα ACAM2000 και Jynneos, ενώ υπάρχει και μία αντιιική θεραπεία.

«Έχουμε αρκετά εμβόλια για να χειριστούμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε η Ντόουν Ο’Κόνελ, του Αμερικανικού Υπουργείου Υγείας.

Πηγή: KYΠΕ