To Top
11:25 Σάββατο
23 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Αφιέρωμα: Ο πολιτιστικός χάρτης της παλιάς Λευκωσίας
ΑΡΧΙΚΗΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιέρωμα: Ο πολιτιστικός χάρτης της παλιάς Λευκωσίας
  09 Μαρτίου 2018, 4:36 μμ  

Περπατήσαµε στα στενά δροµάκια της και καταγράψαµε αυτά που την συνδέουν µε τις τέχνες και τον πολιτισµό. Μιλήσαµε ακόµα µε ανθρώπους που έδωσαν πνοή σε µαγαζιά, διατηρητέα κτήρια και αποθήκες για να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις από το χώρο του θεάτρου, της µουσικής, του χορού, των βιβλίων και των εικαστικών, χαρτογραφώντας το νέο πρόσωπο της ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ.
 
The Shoe Factory: Με διεθνή ταυτότητα

Περπατώντας στην οδό Ερµού κοντά στη νεκρή ζώνη, η µατιά σου πέφτει στη µινιµαλιστική όψη του The Shoe Factory. To εγκαταλελειµµένο εργοστάσιο παπουτσιών ανακαινίστηκε και µετατράπηκε σε ένα σύγχρονο συναυλιακό χώρο που επαναφέρει στο προσκήνιο την αυθεντική εµπειρία της µουσικής δωµατίου. Εδώ το κοινό απολαµβάνει τους µουσικούς σε απόσταση αναπνοής και βιώνει µοναδικές εµπειρίες. Ο χώρος εκτός από συναυλίες φιλοξενεί διαλέξεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Ξεκινώντας τις δράσεις του Φάρου το 1998, σε ένα έρηµο πολιτιστικό τοπίο, ο Γκάρο Κεχεγιάν, ιδρυτής και πρόεδρός του, είχε ως όραµα να αναδείξει τις τέχνες και την κλασική µουσική. Όλα αυτά τα χρόνια πέτυχε να καλλιεργήσει ανάµεσα στο κοινό µια ποιοτική συναυλιακή κουλτούρα και αγάπη για τις τέχνες. Στα πρώτα χρόνια, θυµάται, οι εκδηλώσεις προσέλκυαν µεγαλύτερες ηλικιακά οµάδες. Σήµερα, διαπιστώνει πως το κοινό αποτελείται κυρίως από άτοµα κάτω των 45 ετών. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την κλασική µουσική και τις τέχνες γενικότερα από τη νεολαία και είµαστε περήφανοι που έχουµε συµβάλει σε αυτή την ανάπτυξη µέσω του εντατικού εκπαιδευτικού προγράµµατος του Ιδρύµατος Τεχνών Φάρος», λέει.

Τα τελευταία χρόνια το Ίδρυµα έχει φιλοξενήσει πάνω από 700 συναυλίες µε ορισµένους από τους σπουδαιότερους σολίστες και σύνολα µουσικής ανά το παγκόσµιο, έχει καθιερώσει δύο διεθνώς αναγνωρισµένα φεστιβάλ µουσικής, έχει παρουσιάσει σηµαντικούς εικαστικούς στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Φάρος και έχει συµβάλει ουσιαστικά στη µεταµόρφωση της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Με την πλούσια και σηµαντική δράση του έχει τοποθετήσει το νησί µας στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη. Η λίστα µε τα ονόµατα των µουσικών που φιλοξένησε από τον διεθνή χώρο είναι τεράστια: Πιανίστες όπως οι Grigory Sokolov, Yuja Wang, Sergei Babayan. Βιολονίστες όπως οι Daishin Kashimoto (αρχιµουσικός της Φιλαρµονικής του Βερολίνου), Julia Fischer, Λεωνίδας Καβάκος. Ορχήστρες και σύνολα όπως η Academy of St Martin in the Fields υπό τη διεύθυνση του Joshua Bell, οι Moscow Virtuosi υπό τη διεύθυνση του Vladimir Spivakov, η Academy of Ancient Music, Le Concert Spirituel, η London Sinfonietta, το Ensemble intercontemporain.

Σηµαντικό είναι και το µουσικοεκπαιδευτικό πρόγραµµά του. Την τελευταία δεκαετία έχει προσφέρει δωρεάν εκπαιδευτικές συναυλίες και εργαστήρια µουσικής σε πάνω από 75.000 µαθητές. Όλα αυτά τα χρόνια το Ίδρυµα λειτούργησε ως ένας πραγµατικός φάρος πολιτισµού χωρίς όµως να έχει, σύµφωνα µε τον ιδρυτή του, την αναµενόµενη στήριξη από το κράτος. «Το λυπηρό είναι πως στην Κύπρο προσπαθούµε ακόµα να πείσουµε τους ιθύνοντες για το έργο µας και η στήριξη από το κράτος είναι αµυδρή. Υπάρχει έλλειψη σοβαρής πολιτιστικής στρατηγικής σε όλα τα επίπεδα, ακόµα και στο επίπεδο του πολιτιστικού τουρισµού, ένας τοµέας που το Ίδρυµα Φάρος ευεργέτησε σε τεράστιο βαθµό διοργανώνοντας το ετήσιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωµατίου Φάρος στα Κούκλια της Παλαίπαφου. Να αναφέρω επίσης ότι το Ίδρυµα έχει διοργανώσει συναυλίες και εκτός Κύπρου – σε αίθουσες όπως το Wigmore Hall του Λονδίνου και η αίθουσα Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα. Δεν αρκεί η ποσότητα και η ποικιλία – η ποιότητα του προϊόντος είναι αυτή που καθορίζει την αξία του».

The Shoe Factory, Eρµού 304,  22663871

Isnotgallery

Επιστρέφοντας το 2008 από την Αθήνα έπειτα από δέκα χρόνια σπουδών και δουλειάς, ο φωτογράφος Άντρος Ευσταθίου έψαχνε για στούντιο στην παλιά Λευκωσία. Τριγυρνώντας µε το ποδήλατό του στην πόλη βρήκε ένα εγκαταλελειµµένο κτίσµα της δεκαετίας του ‘70 δίπλα στα εργαστήρια των µαραγκών, στη Χρυσαλινιώτισσα. «Είχα γοητευτεί από την ατµόσφαιρα της πόλης και απορούσα που δεν είχε στην περιοχή άλλους χώρους για τέχνη εκτός από το Δηµοτικό Κέντρο Τεχνών. Στην αρχή οι άνθρωποι της γειτονιάς µου έγραψαν σε συνθήµατα στην πόρτα «να φύγεις» γιατί νόµιζαν ότι θα κάνω µπαρ ή ταβέρνα. Έπειτα γύρισα και τους γνώρισα ένα - ένα από κοντά. Τώρα είµαστε καλοί φίλοι» λέει.

Ο Άντρος δεν είχε σκεφτεί ποτέ ότι θα κάνει µια γκαλερί. Αρχικά έδωσε το στούντιο στον φίλο του ηθοποιό Μάριο Ιωάννου για κάποιους µήνες για µια πειραµατική παράσταση. Αρκετοί καλλιτέχνες όµως του ζήτησαν να τον αξιοποιήσουν για εκθέσεις και έτσι άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός ως εκθεσιακός χώρος. Ούτε και τώρα όµως τον αντιµετωπίζει ως γκαλερί, γι’ αυτό και το ονοµάζει isnotgallery. Δεν έχει ένα πρόγραµµα µε solo εκθέσεις και τους µήνες που ο χώρος είναι άδειος τον χρησιµοποιεί ως στούντιο. Εκτός από εκθέσεις ο χώρος είναι ανοιχτός και σε άλλες εκδηλώσεις.
Oδυσσέως 11, 22343670
 
Επιµελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου
To σωµατείο των Κυπρίων καλλιτεχνών, το γνωστό ως ΕΚΑΤΕ, αριθµεί 550 µέλη και στεγάζεται σε ένα υπέροχο διατηρητέο στην παλιά Λευκωσία. Δεκαεπτά από τους πιο σηµαντικούς καλλιτέχνες της Κύπρου –ανάµεσά τους ο Αδαµάντιος Διαµαντής, ο Χριστόφορος Σάββας, ο Τηλέµαχος Κάνθος, ο Γκλυν Χιούζ και άλλοι– έβαλαν τις βάσεις για την ποιοτική εξέλιξη της κυπριακής τέχνης ιδρύοντας το δικό τους Επιµελητήριο το 1964. Βάζοντας όλους τους καλλιτέχνες εικαστικούς κάτω από την «οµπρέλα» του, το ΕΚΑΤΕ φροντίζει για τα δικαιωµάτά τους, την προβολή τους και τη δηµιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ανάδειξη του έργου τους, προωθώντας ταυτόχρονα την εγχώρια τέχνη στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Ανδρέα Αραούζου, 13-15, 22409318
 
Korai project space
Δυο εικαστικοί, ο Θεόδουλος Πολυβίου και ο Αντρέας Μαλλουρής, ο οποίος είναι και γιατρός, άνοιξαν πριν από ένα χρόνο τον εκθεσιακό χώρο korai project space, στον οµώνυµο δρόµο κοντά στο Παγκύπριο Γυµνάσιο. Είναι ένας ιδιαίτερος χώρος που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές γκαλερί και λειτουργεί ως µια πλατφόρµα στην οποία φιλοξενούνται πειραµατικά πρότζεκτ, εικαστικά, περφόρµανς, εγκαταστάσεις. Τους ενδιαφέρουν ακόµη τα πρότζεκτ µε εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Οι δυο καλλιτέχνες συστήθηκαν στο κυπριακό κοινό µέσα από ατοµικές εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στο korai.

Τον επόµενο χρόνο θα δούµε εκθέσεις του Βέλγου Jimmy Ruf, του Ιταλού Nicola Gobbetto και του Andreas Marti από τη Ζυρίχη, το performance workshop από τον Dagmar Glausnitzer, αλλά και την οµαδική έκθεση Photobook Exhibition, µε επιµελητές τη Θεοπίστη Στυλιανού- Lambert, τον Νικόλα Λαµπούρη και τον Νίκο Φιλίππου.
Κοραή 6-8, 97871717
 
S:2F2

Οι νέοι εκθεσιακοί χώροι που ξεφυτρώνουν στην παλιά πόλη, ξεφεύγουν από την παραδοσιακή λειτουργία των γκαλερί και διευθύνονται από καλλιτέχνες. Ένας τέτοιος χώρος είναι το S:2F2 (space 242), σε ένα στενό δροµάκι κοντά στο Παγκύπριο Γυµνάσιο, που εγκαινίασε τη λειτουργία του το 2016. Αφορµή ήταν ένα εικαστικό δρώµενο για την 20χρονη επετειακή έκθεση της οµάδας 242 του Κώστα Μάντζαλου και του Κωνσταντίνου Κουννή, δυο καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικές «σχολές»:  Ο Κώστας από το πεδίο των οπτικών τεχνών και ο Κωνσταντίνος από την αρχιτεκτονική.  «Το S:2F2 δεν λειτουργεί αυστηρά ως εµπορική γκαλερί αλλά ως εικαστικός χώρος που προωθεί τη σύγχρονη τέχνη και είναι στη διάθεση καλλιτεχνικών προτάσεων για εικαστική παραγωγή και παρουσίαση. Αρχιτεκτονικά ο χώρος είναι σαν ένα λευκό κουτί που επιτρέπει τη φιλοξενία όλων των εικαστικών ειδών», σχολιάζουν οι δυο δηµιουργοί.

Για το 2018 το S:2F2 θα φιλοξενήσει την ατοµική έκθεση της Χουρίκ Τοροσιάν. Ακολούθως προγραµµατίζεται µια σειρά εκθέσεων από µια νέα επιµελητική οµάδα η οποία θα διαρκέσει µέχρι το τέλος του χρόνου. Οι εκθέσεις αυτές θα γίνουν κάτω από την οµπρέλα της έννοιας του φεστιβάλ «pop up» και θα περιλαµβάνει ζευγάρια καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών.

Ηρακλέους 7Α, 22430407
 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΩΣΤΑ: Διεγείροντας τις αισθήσεις και τη σκέψη

Ένας από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης, το Φανερωμένης 70 απέναντι από τα Καλά Καθούμενα, μας εκπλήττει κάθε τόσο με τα νέα πρότζεκτ του. Είναι ένα από τα μαγαζιά που έφεραν ζωή στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας και προσέλκυσε ντόπιους και ξένους οι οποίοι αγαπούν την τέχνη και το χειροποίητο. Εδώ θα βρεις δημιουργίες από ταλαντούχους νέους:  Έργα τέχνης, μεταξοτυπίες, κεραμικά, βιβλία, συλλεκτικές καρτ ποστάλ, χειροποίητα τετράδια αλλά και πολύ ξεχωριστά design ρούχα.

Ποιο ήταν όμως το σκεπτικό λειτουργίας του χώρου; «Δεν είχα κανένα  concept. Το 2010 αποφάσισα να ανακαινίσω τον χώρο εργασίας μου στο Καϊμακλί και χρειάστηκε να αναζητήσω κάποιο προσωρινό μέρος για να μπορέσω να συνεχίσω να εργάζομαι. Κάπως έτσι προέκυψε ο χώρος», θυμάται η καλλιτέχνις Κυριακή Κώστα. Μετακομίζοντας ξανά στο Καϊμακλί, άρχισε να φιλοξενεί στο Φανερωμένης και άλλους καλλιτέχνες, 70 ώς τώρα και έτσι εξελίχθηκε εντέλει σε Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα. Τα τελευταία επτά χρόνια, η Κυριακή κατάφερε να δημιουργήσει έναν καλλιτεχνικό πυρήνα στη Λευκωσία με δράσεις που φιλοξενήθηκαν ακόμα και σε διεθνή έντυπα.

«Μέσα από το πρότζεκτ Delivering Views συλλέγουμε από το facebook φωτογραφίες και κείμενα τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, προσπαθώντας μέσα από την ξένη ματιά να πετύχουμε μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία πάνω σε θέματα που αφορούν τον τόπο μας. Το υλικό συγκεντρώνεται και παραδίδεται κατά διαστήματα σε επιμελητές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών οι οποίοι σχολιάζουν ότι τους συγκινεί – και συν-κινεί. Φιλοδοξία μας είναι μέσω της διακίνησης εικόνων και ιδεών να διεγείρουμε τις αισθήσεις, το συναίσθημα και τη σκέψη, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος πάνω σε όσα εν κινήσει μας διαφεύγουν. Ο ρόλος της ταυτότητας της μνήμης, το ποιοι είμαστε, τι κουβαλάμε και πώς θα θέλαμε να το προβάλουμε, είναι κάποια από τα θέματα που μας απασχολούν».

Φανερωμένης 70, 22663320
 
Αρχοντικό Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου
Μπαίνοντας στο µεγάλο διώροφο, πετρόχτιστο αρχοντικό, κοντά στην Αρχιεπισκοπή ο επισκέπτης ταξιδεύει πίσω στο χρόνο στον 18ο αιώνα. Τα αντικείµενα και τα κειµήλια στο χώρο ζωντανεύουν εικόνες από τη ζωή του πανίσχυρου Δραγουµάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου ο οποίος ήταν ο διερµηνέας µεταξύ του Χριστιανικού πληθυσµού και του Οθωµανού κυβερνήτη. Εδώ έζησε µεταξύ 1779-1809, µαζί µε τη σύζυγό του Μαρουδιά Παυλίδου, που καταγόταν από τις Τρεις Ελιές και ήταν ανιψιά του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου, µαζί µε τα έξι παιδιά τους. Τα δωµάτια του έχουν διαµορφωθεί ως εκθεσιακοί χώροι όπου, µέσα από διάφορα αντικείµενα και κείµενα ο επισκέπτης µπορεί να ενηµερωθεί για την ιστορία της οικογένειας Χατζηγεωργάκη και την εξέλιξη του αρχοντικού µέχρι τον 20ό αιώνα. Εκτίθενται επίσης διάφορα αντικείµενα της βυζαντινής και µεσαιωνικής περιόδου, καθώς και της τουρκοκρατίας. Το 1988 η αποκατάσταση της οικίας τιµήθηκε µε το βραβείο Europa Nostra. Το αρχοντικό κηρύχθηκε αρχαίο µµηνείο και διαµορφώθηκε σε Εθνολογικό Μουσείο από το Τµήµα Αρχαιοτήτων.

Πατριάρχου Γρηγορίου 20, 22305316.
 
Βυζαντινό Μουσείο και Πινακοθήκη
Tην πλουσιότερη και αντιπροσωπευτικότερη συλλογή έργων βυζαντινής τέχνης από ολόκληρη την Κύπρο µπορεί να δει κάποιος στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύµατος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον ναό του Αγίου Ιωάννου στην Αρχιεπισκοπή.  Η συλλογή φιλοξενεί πάνω από 300 εικόνες από τον 12ο ώς τον 20ό αιώνα, αποτοιχισµένες τοιχογραφίες από τον 9ο ώς τον 18ο αιώνα, καθώς επίσης και αντιπροσωπευτικά δείγµατα της βυζαντινής µικροτεχνίας της Κύπρου, όπως ιερά κειµήλια, σκεύη και άµφια. Σηµαντική θέση στη συλλογή έχουν τα επαναπατρισθέντα σπαράγµατα ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από την Παναγιά την Κανακαριά στη Λιθράγκωµη, ο τοιχογραφηµένος τρούλλος και η αψίδα του Αγίου Ευφηµιανού της Λύσης (13ος αιώνας) και τα σπαράγµατα τοιχογραφιών των αρχών του 16ου αιώνα από τον ναό του Αντιφωνητή στην Καλογραία. Η Πινακοθήκη του Ιδρύµατος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στεγάζει σε δυο ορόφους µια µοναδική συλλογή αντιπροσωπευτικών έργων από την Αναγέννηση ώς τη νεότερη εποχή, προερχόµενων από τον δυτικοευρωπαϊκό χώρο, την Ελλάδα και την Κύπρο. Η συλλογή χωρίζεται σε πέντε ενότητες: Πίνακες µε θρησκευτική και µυθολογική θεµατική καθώς και προσωπογραφίες και τοπία δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής (15ος – 19ος αιώνας). Έργα Ελλαδιτών καλλιτεχνών (19ος-20ός αιώνας). Έργα Κυπρίων καλλιτεχνών (20ός αιώνας). Συλλογή για τη Νεότερη Ιστορία του Ελληνισµού. Το εργαστήρι του γλύπτη Θεόδουλου Θεοδούλου (1947-2008).

Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, 22430008,
 
Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR)

Στην οδό Ερµού, σε απόσταση αναπνοής από την Πράσινη Γραµµή, το παλιό χάνι και αργότερα αλευρόµυλος που βρίσκεται εκεί στεγάζει πλέον από το 2014 το Μουσείο του Ιδρύµατος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη, ένα Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας στα πρότυπα των σύγχρονων µουσείων του εξωτερικού, µε καφετέρια, πωλητήριο και µια υπέροχη ταράτσα µε θέα τους φοίνικες και τα µοναδικά χτίσµατα της παλιάς πόλης. Το 2017 το Μουσείο βραβεύθηκε µε το Grand Prix της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονοµιά / Europa Nostra 2017 στην κατηγορία «Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Ευαισθητοποίηση». Στους τέσσερις ορόφους του φιλοξενούνται περισσότερα από 1.000 έργα τέχνης, 10.000 εκδόσεις και µια ενδιαφέρουσα συλλογή από ενδυµασίες και ενθυµήµατα των τελευταίων 300 χρόνων από τη συλλογή του Κώστα και της Ρίτας Σεβέρη, ιδρυτών του χώρου. Περιδιαβαίνοντας τις µόνιµες εκθέσεις, ο επισκέπτης µπορεί να ταξιδέψει νοερά από την Κύπρο του 18ου αιώνα στην Κύπρο του 20ού. Ο χώρος φιλοξενεί τακτικά εκδηλώσεις µε εκπαιδευτικό χαρακτήρα από τον χώρο της µουσικής, της τέχνης, του βιβλίου και του κινηµατογράφου.

Ερµού 285. 22300999
  
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου: Μια ζωντανή πλατφόρμα στη Φανερωμένη

Στην καρδιά της πόλης, λίγα µόλις µέτρα από την  εκκλησία της Φανερωµένης, το Πολιτιστικό Ίδρυµα της Τράπεζας Κύπρου εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο σηµαντικούς πολιτιστικούς πυρήνες στην Κύπρο. Οι µόνιµες συλλογές του, το Μουσείο Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νοµισµατοκοπίας, η Συλλογή Χειρόγραφων Παλαιτύπων, η Χαρτογραφική Συλλογή, η Συλλογή Χαρακτικών Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών, η Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, οι 200 και πλέον εκδόσεις, αλλά και τα πρωτοποριακά και καινοτόµα προγράµµατα, προσελκύουν χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες τα τελευταία 34 χρόνια. Είναι από τους λίγους χώρους που ξέφυγαν από την τυπική, συνήθη µουσειακή προσέγγιση και πέτυχαν να φέρουν κοντά στην τέχνη ανθρώπους όλων των ηλικιών. Μουσικές παραστάσεις, βραδιές ποίησης, πρωτότυπες και συναρπαστικές δράσεις για παιδιά που οργανώνονται στο πλαίσιο της σειράς «Στιγµές στο  Μουσείο», είναι µόνο µερικές από τις εκδηλώσεις που έφεραν το κοινό σε  µια ζωντανή αλληλεπίδραση µε τα εκθέµατα των συλλογών του.

Σηµαντικές είναι και οι δράσεις του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο διαχειρίζεται το Ίδρυµα και που φέτος στο Παγκύπριο Συνέδριο Αρχείων που διοργανώνεται θα λάβουν µέρος ιδρύµατα και φορείς που διαθέτουν αρχεία στον τόπο µας, µε στόχο να γίνουν προσιτά στην έρευνα.

Από τις πλέον πετυχηµένες διοργανώνσεις του είναι φυσικά το καλοκαιρινό διαδραστικό φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni, στην όµορφη αυλή του, στην καρδιά της πόλης, µε εκδηλώσεις που παντρεύουν τέχνες, εποχές και καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους και την παράλληλη αξιοποίηση της πλούσιας ιστορίας του Πολιτιστικού Ιδρύµατος. Το Φεστιβάλ απευθύνεται σε καλλιτέχνες και δηµιουργούς, δίνοντάς τους βήµα για να αναδείξουν τη δουλειά τους, να προβάλουν τα µηνύµατά τους, να συνεργαστούν µε άλλους καλλιτέχνες ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες καταρρίπτοντας έτσι σύνορα και περιορισµούς µεταξύ γλωσσών, τεχνών και ειδών.

Μεγάλη επιτυχία έχουν ακόµη τα προγράµµατα του Ιδρύµατος για παιδιά, τα οποία αναπτύσσονται στη διάρκεια όλης της χρονιάς, µε το νέο του πρότζεκτ κάτω από τον τίτλο #deneinaisxoleio, να τα φέρνει σε επαφή µε αρχαιολόγους, συγγραφείς, µουσικούς και άλλους καλλιτέχνες µέσα από πρωτότυπες και συναρπαστικές δράσεις. Τη σχολική χρονιά 2017- εγκαινίασε επτά νέα εκπαιδευτικά σχολικά προγράµµατα, καθώς και µια σειρά από εργαστήρια για οικογένειες τα οποία παρουσιάζονται τα Σαββατοκύριακα. Σηµαντική εκπαιδευτική δράση είναι η Καλοκαιρινή και Χριστουγεννιάτικη ακαδηµία Πολιτισµού που διοργανώνει το Ίδρυµα σε συνεργασία µε το Summer School in Homer του University College London.

To Πολιτιστικό Ίδρυµα είναι σταθερός αθλοθέτης για Παγκύπριους Σχολικούς αγώνες στηρίζοντας τους θεσµούς των Σχολικών Διαγωνισµών Θεάτρου και Τέχνης, καθώς επίσης και αγώνες συγγραφής και εικονογράφησης εκδόσεων παιδικής-νεανικής λογοτεχνίας σε συνεργασία µε τον Κυπριακό Σύνδεσµο Παιδικού Νεανικού Βιβλίου.

Φανερωµένης 86-90, 22128157 
 
Θέατρο Ένα

Οι παλιές αποθήκες του Δήµου Λευκωσίας ανακαινίστηκαν και στέγασαν αρχικά µια µικρή σκηνή µε 87 θέσεις. Ήταν Οκτώβριος του 1987 και ο σκηνοθέτης Αντρέας Χριστοδουλίδης, µαζί µε µια µικρή οµάδα ηθοποιών, θα άνοιγε εκεί την αυλαία του θεάτρου Ένα µε το έργο «Γυάλινος κόσµος» του Τένεσι Ουίλιαµς.  Ήταν µια εποχή που η περιοχή ήταν έρηµη και οι µόνοι που την επισκέπτονταν το βράδυ είχαν προορισµό το θέατρο Ένα, το Μπαστιόνε απέναντι από το θέατρο και το Αιγαίον, θυµάται ο Α. Χριστοδουλίδης. Με σκληρή δουλειά, το θέατρο αναπτύχθηκε στα χρόνια που πέρασαν και επεκτάθηκε στο διπλανό µπαράκι. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του, εκτός από το ανέβασµα σύγχρονων έργων, στήριξε πολύ την κυπριακή θεατρική γραφή ανεβάζοντας έργα Κυπρίων συγγραφέων και οργανώνοντας αναγνώσεις. «Στόχος µας είναι να συνεχίσουµε, παρά τις δυσκολίες, το έργο που έγινε µέχρι σήµερα, βελτιώνοντας ακόµα περισσότερο την ποιότητα των παραγωγών µας, προσφέροντας στους θεατές εκτός από ψυχαγωγία, γνώση και πολιτισµό», σχολιάζει ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.

Λεωφ. Αθηνάς 4, 22348203
 
Καφεαναγνωστήριο Έρµα

Δίπλα από το γνωστό εστιατόριο Αιγαίο, το βιβλιοπωλείο Γιαλούσα ανακαινίστηκε και εξελίχθηκε στο Βιβλιοπωλείο Καφεαναγνωστήριο Έρµα. Τη σκυτάλη από τον Βάσο Φτωχόπουλο πήραν δυο νέα παιδιά, ο Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Χρίστος Πέτρου. Το Έρµα, µε το πολύ ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον του, λειτουργεί ως ένα κοινωνικό στέκι, όπου ο επισκέπτης µπορεί να δει νέες εκδόσεις και επιλεγµένα βιβλία και να κουβεντιάσει µε άλλους ανθρώπους πίνοντας τον καφέ του. Φιλοξενεί ακόµη κάθε είδους δράσεις: Οι προβολές ταινιών κάθε Δευτέρα έχουν πλέον καθιερωθεί, ενώ γίνονται συχνά βιβλιοπαρουσιάσεις, πολιτικές και άλλες συζητήσεις, αφήγηση παραµυθιών, θέατρο σκιών και πολλά άλλα. Ποια είναι όµως η σχέση του Βάσου Φτωχόπουλου µε τον χώρο; «Η παρακαταθήκη του (µας άφησε και βιβλία και συµβουλές), η εµπειρία του και η ριζοσπαστική του σκέψη µας βοηθούν στα νηπιακά βήµατά µας». Και γιατί έδωσαν το όνοµα Έρµα; «Κάποτε σήµαινε σωρό από λίθους που σχηµάτιζε µικρό λόφο, είναι επίσης το άχρηστο φορτίο που τοποθετούν στα πλοία προκειµένου να επικρατήσει η ευστάθεια. Για µια άλλη ευστάθεια αποφασίστηκε αυτό το όνοµα: Τη χαµένη ευστάθεια του πολιτισµού, της κοινωνίας, της ταυτότητας και της παιδείας µας».

Έκτορος 42,  97901821, 99980574
 
Λεβέντειο Δηµοτικό Μουσείο Λευκωσίας
Στα 1983, το αρχοντικό της οδού Ιπποκράτους στη Λαϊκή Γειτονιά, ήταν ετοιµόρροπο και έτοιµο για κατεδάφιση, όταν ο δήµαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δηµητριάδης συνέλαβε την ιδέα της ίδρυσης του Ιστορικού Μουσείου της πόλης. Και ενώ οι εργασίες κατεδάφισης είχαν ήδη αρχίσει, το κτήριο αγοράστηκε από το Ίδρυµα Α.Γ. Λεβέντη για να στεγάσει το µουσείο, το οποίο ονοµάστηκε Λεβέντειο Δηµοτικό Μουσείο Λευκωσίας προς τιµήν του δωρητή και χορηγού του. Όταν το 1989 είχε λειτουργήσει θεωρήθηκε το πρώτο Ιστορικό Μουσείο της Κύπρου µε σύγχρονες µουσειακές εγκαταστάσεις και αντιλήψεις και µε εκπαιδευτικά προγράµµατα. Από τότε έγιναν διάφορες επεκτάσεις. Το 2010 λειτούργησε ανακαινισµένο, µε διπλάσιο εκθεσιακό χώρο.  Από την ίδρυσή του µέχρι σήµερα, οι συλλογές του επεκτάθηκαν και εµπλουτίστηκαν. Σήµερα, περισσότερα από 10.000 αντικείµενα διηγούνται την ιστορία της πόλης µέσα από τις εκθεσιακές ενότητες: Αρχαίοι χρόνοι, Βυζαντινοί χρόνοι, Φραγκοκρατία, Ενετοκρατία, Οθωµανικοί χρόνοι, Αγγλοκρατία και Κυπριακή Δηµοκρατία. Το Μουσείο φιλοξενεί επίσης τη Συλλογή των Χαρτών, τη Συλλογή των Κοσµηµάτων, τη Συλλογή της Μεσαιωνικής Κεραµικής, αλλά και επί δανείω συλλογές όπως τη Συλλογή Λητώς και Κωστάκη Σεβέρη, τη Συλλογή Φυλακτού και τέλος τη Συλλογή Μιχάλη Ζεϊπέκκη, αναπόσπαστο µέρος της συλλογής της Αίθουσας «Αικατερίνη Κορνάρο». Στο τέλος Μαΐου το Μουσείο θα παρουσιάσει την έκθεση «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη µιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή και Μεσαιωνική Περίοδος».

Ιπποκράτους 15-17, 22661475
 
Υφαντουργείο
Σε µια εποχή που οι σύγχρονες τεχνολογίες εκτοπίζουν από την καθηµερινότητά µας το βιβλίο, η Εύη Παύλου δηµιούργησε τη «Λέσχη Φίλων Βιβλίου Παλαιάς Λευκωσίας», µε 3.000 µέλη και πάνω από 5.000 τίτλους βιβλίων. Στην οδό Λεύκωνος, απέναντι από την αυλή του σχολείου της Φανερωµένης, το «Υφαντουργείο» σου δίνει την αίσθηση ενός άνετου και ζεστού σαλονιού. Σε ένα ήρεµο περιβάλλον µε καναπέδες και βιβλιοθήκες, αναγνωστήριο και χώρους µελέτης, οι φίλοι του βιβλίου µπορούν να διαβάσουν ή να δουλέψουν, µε θέα το ιστορικό σχολείο της πόλης. Ακόµη στο χώρο οργανώνονται συχνά συζητήσεις, διαλέξεις αλλά και προβολές ταινιών. Πρόσφατα φιλοξενήθηκε εδώ το Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηµατογράφου. «Ο χώρος λειτούργησε το 2002 µε προβολές ταινιών και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Έπειτα έγινε µπαρ, καφέ. Το 2015 προχώρησα στη δηµιουργία της Λέσχης Βιβλίου» λέει η Εύη. Το όνοµα του Υφαντουργείου συνδέεται µε την ιστορία του κτηρίου. Εδώ κάποτε ο Άγγλος Κλάρκ πωλούσε υφάσµατα τα οποία εισήγαγε από τη Σκωτία. Στην περιοχή υπήρχαν παλιά πολλές συκοµουριές και στο παλιό Μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωµένης οι µοναχές ύφαιναν µετάξι. Γι’ αυτό και δόθηκε στη Λέσχη το όνοµα «Υφαντουργείο»: Ένας χώρος όπου πλέον «υφαίνονται» ιστορίες σε βιβλία.

Λεύκωνος 67-71, 99409900
 
Μουσείο Παραµυθιού

Σ’ αυτό το πρωτότυπο µουσείο, µικροί και µεγάλοι µπορούν να εξερευνήσουν το παραµύθι µέσα από διαδραστικά εκθέµατα, να θαυµάσουν σπάνια βιβλία και έργα τέχνης εµπνευσµένα από τα παραµύθια και να µελετήσουν τη συλλογή παραµυθιών που φιλοξενεί το µελετητήριο. Οι ιδρυτές του, η Βίκυ Μπαλωµένου και ο Φώτης Κακογιάννης, δούλεψαν µε πολύ µεράκι και αγάπη για τη διαµόρφωση του χώρου. Μετά από έρευνα τριών χρόνων, η πολυετής συλλογή τους λαϊκών παραµυθιών από την Κύπρο και την Ελλάδα αποτέλεσε τη βάση του Μουσείου το  Φεβρουαρίο του 2017, το οποίο αποτελεί προέκταση των εργασιών του Συστηµικού Ινστιτούτου Κύπρου. Δηµιουργική γραφή, ακουστικά εκθέµατα µε θέµα την αφήγηση λαϊκών παραµυθιών, µαγειρική βασισµένη στα παραµύθια, αφήγηση και δραστηριότητες παρµένες από βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, παιχνίδια µε τα Μαγικά Αντικείµενα, περιήγηση στο Μαγεµένο Δάσος µέσω της Ντουλάπας της Νάρνια, θεατρικό παιχνίδι και µουσική, εικαστικές δραστηριότητες, µελέτη των αρχείων του Μουσείου, είναι δράσεις που φιλοξενούνται στα δωµάτια της Μαγικής Βιβλιοθήκης. 

Γρανικού 32, 22376522
 
Θέατρο Κοραή 1
Το θεατράκι µε τις 70 θέσεις, δίπλα από το εστιατόριο Domus, έγινε γνωστό το 2016 µέσα από το έργο «Αντρόνικος ο Ζωγκράφος» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου. Το «Θέατρο Κοραή 1» έχει εµπλουτίσει τις θεατρικές σκηνές της πόλης και αποτελεί µέρος ενός µεγαλύτερου συµπλέγµατος, του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισµού που δηµιούργησε ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος το 2012. Εκτός από το θέατρο, στο διατηρητέο αρχοντικό φιλοξενούνται επίσης ένας εκθεσιακός χώρος, ένα µικρό συνεδριακό κέντρο, αίθουσα προβολών, διαλέξεων και συναυλιών για µικρά σύνολα. Στόχος του Κέντρου, σύµφωνα µε τον ιδιοκτήτη του, είναι «η ανάδειξη του τόπου µας αλλά και η καλλιέργεια πολιτιστικών σχέσεων και συνεργασιών µε άλλες χώρες». Για το 2018 έχουν προγραµµατιστεί στο Κέντρο διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, εκθέσεις γλυπτικής, συναυλίες αλλά και θεατρικές παραστάσεις. Αυτή την περίοδο ανεβαίνει το έργο «Πίντερ x 8» σε σκηνοθεσία Μαρίας Καρσερά, η οποία θα υπογράψει και τη «Φαλακρή Τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο που θα παρουσιαστεί αργότερα. Θα φιλοξενηθεί ακόµα το έργο «Τρεις Γενιές Θάλασσα» της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου.

Αδαµάντιου Κοραή 1,  99485659
 
Δημοτικό Κέντρο Τεχνών NiMAC: Εστιάζοντας στη σύγχρονη δημιουργία

Με τα εγκαίνια του Δηµοτικού Κέντρου Τεχνών NiMAC στην παλιά Λευκωσία το 1994, άνοιξε µια νέα σελίδα στον πολιτιστικό χάρτη όχι µόνο της Λευκωσίας αλλά της Κύπρου ολόκληρης. Σε µια άγονη περίοδο στα πολιτιστικά δρώµενα, το κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, ένα χαρακτηριστικό δείγµα βιοµηχανικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, ανακαινίστηκε για να στεγάσει το πολιτιστικό κέντρο του δήµου, µε τη συνεργασία του Ιδρύµατος Πιερίδη. «Την ηµέρα των εγκαινίων θυµάµαι που έριχνε καρεκλοπόδαρα και τρέχαµε µε κουβάδες να µαζέψουµε τα νερά που έπεφταν από την τεράστια τσίγκινη στέγη», θυµάται ο Γιάννης Τουµαζής, διευθυντής του Κέντρου. «Τότε η σύγχρονη τέχνη δεν είχε βέβαια την απήχηση που έχει σήµερα. Υπήρχαν οι παλιές καλές γκαλερί, στις οποίες έδειχναν οι καλλιτέχνες µας, αλλά ένα Κέντρο Τεχνών µε εκθεσιακή πολιτική και ετήσιο πρόγραµµα περιοδικών εκθέσεων, µε διεθνείς συνεργασίες και µάλιστα σε ένα ανακαινισµένο βιοµηχανικό χώρο, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το νησί µας». 

Η ζωή στην παλιά πόλη εκείνη την περίοδο ήταν πολύ διαφορετική από σήµερα. Πολύς κόσµος φοβόταν τα πρώτα χρόνια να έρθει εδώ τα βράδια, λέει ο διευθυντής του NiMAC. «Πιστεύω πως η παρουσία του Κέντρου –και µάλιστα σε µια τέτοια περιοχή, αρκετά υποβαθµισµένη τότε–, άλλαξε τα δεδοµένα για την παλιά πόλη. Σε αυτό συνέβαλε πιστεύω και το εστιατόριο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Η υπέροχη αυλή και η ωραία ατµόσφαιρα, σε συνδυασµό µε τις εκθέσεις του Κέντρου, βοήθησαν πάρα πολύ στην αλλαγή τής µέχρι τότε νοοτροπίας για την παλιά πόλη. Θεωρώ πως η ιδέα των Λέλλου Δηµήτριαδη και Δηµήτρη Πιερίδη ήταν και πολύ πρωτοποριακή και πολύ ανατρεπτική για την εποχή, και όχι µόνο για τα κυπριακά δεδοµένα.»

Στα 23 χρόνια της λειτουργίας του, το Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας µας έδωσε πολλές καλές αφορµές να βρεθούµε στην παλιά πόλη. Διοργάνωσε και παρουσίασε περισσότερες από 100 εκθέσεις µοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, µε συµµετοχή γνωστών καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε µε πολλά ιδρύµατα από τον διεθνή χώρο. «Το NiMAC άνοιξε κανάλια δηµιουργικής επικοινωνίας και συνεργασίας και συνέβαλε στην εξοικείωση του κοινού µε νέες τάσεις και ιδέες στον χώρο της τέχνης, τόσο µε το εκθεσιακό του πρόγραµµα, όσο και µε τις πολλές και πολύπλευρες παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Διαχρονικά, και σε κάθε έκθεση, περνά από το NiMAC ένας πολύ µεγάλος αριθµός επισκεπτών ντόπιων και ξένων, αρκετές χιλιάδες κάθε χρόνο. Τολµώ να πω µάλιστα πως, στα τόσα χρόνια της λειτουργίας του, το Κέντρο διεύρυνε σε πολύ µεγάλο βαθµό το κοινό του, µε επίκεντρο –ειδικά τα τελευταία χρόνια– τη νέα γενιά», σχολιάζει ο Γιάννης Τουµαζής.

Ανάµεσα στις σηµαντικές διοργανώσεις του κέντρου ξεχωρίζουν: Αφιέρωµα στον Vincent Van Gogh (1996), Πικασσό ο Χαράκτης  (1999), Flashback – 100 Χρόνια Ντιζάιν (2000), Έργα από τη Συλλογή του Δάκη Ιωάννου (2002), Ο Μύθος της Αφροδίτης (2003) µε αριστουργήµατα των Τισιάνο, Βερονέζε, Τιντορέτο και Πουσέν, Bodyworks (2004), Accidental Meetings (2005), Ο Μιρό της Μαγιόρκα (2010), έκθεση που = εγκαινίασε η Βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, Η Κύπρος στη Βενετία: 1968-2009 (2011), Terra Mediterranea – In Crisis (2012), Treasure Island (2014), Glyn Hughes 1931-2014 (2016), Terra Mediterranea – In Action (2017). Επίσης τα προσωπικά αφιερώµατα στον Άγγελο Μακρίδη (1996), τον Θεόδουλο (1996), τη Μαρία Λοϊζίδου (2001) και τον Γλαύκο Κουµίδη (2008). Αυτή την περίοδο φιλοξενεί την οµαδική έκθεση «Η Παρουσία της Απουσίας ή η Θεωρία της Καταστροφής».
Παλιάς Ηλεκτρικής 19, 22797400
 
Νέα έργα στην παλιά πόλη

Σηματοδοτούν μια καινούρια εποχή για την εντός των τειχών Λευκωσία. Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και όσον αφορά τουλάχιστον τον καθεδρικό, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις ως προς τη χωροθέτησή του στον ιστορικό πυρήνα.

Δηµαρχείο Λευκωσίας

Μετά από πολλές καθυστερήσεις το καινούριο δηµαρχείο της πρωτεύουσας πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Η ανέγερσή του άρχισε το 2011 αλλά µετά την ανακάλυψη αρχαιοτήτων στο οικόπεδο, οι εργασίες σταµάτησαν και τα σχέδια, που είχαν γίνει προ 20ετίας, τροποποιήθηκαν ώστε να ενσωµατωθεί στον περίβολό του και ο αρχαιολογικός χώρος. Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος που θα είναι προσβάσιµος στο κοινό, όσο και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 320 ατόµων, όπου θα φιλοξενούνται εκδηλώσεις, κάνει το κτίριο φιλικό στους πολίτες. Με εµβαδόν 5.000 τ.µ. είναι στην ουσία µια σύνθεση, όπου θα στεγάζονται τα τµήµατα διοίκησης, γραµµατείας και οι τεχνικές υπηρεσίες σε ένα τµήµα, και σε ένα άλλο θα στεγαστούν τα τµήµατα του υγειονοµείου και ηλεκτρολογίας, χώρος εκπαίδευσης προσωπικού, βιβλιοθήκη και καφετερία. Στο κέντρο, στο επίπεδο που βρίσκονται οι αρχαιότητες, είναι χωροθετηµένη η κύρια αίθουσα η οποία θα λειτουργεί ως χώρος διαφόρων χρήσεων. Οι διαφανείς τοίχοι του θα επιτρέπουν τη θέαση της πόλης αλλά και το αντίστροφο, τη θέαση των τεκταινόµενων εντός αυτής. Στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, γέφυρες θα ενώνουν τις διάφορες λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπουν τη διακίνηση και τη ροή της πόλης κάτω από αυτές.

Ο σχεδιασµός έγινε από τους αρχιτέκτονες Dickon Irwin και Μαργαρίτα Κρητιώτη.
 
Κρατική Πινακοθήκη 

Ένα αίτηµα πολλών δεκαετιών µπαίνει σε τελική τροχιά. Ενδεχοµένως όπως όχι θα ήθελαν πολλοί, µε ένα καινούριο κτίριο σχεδιασµένο εξαρχής βάσει µουσειακών όρων, αλλά σαφώς και η νέα στέγη της Πινακοθήκης δίνει µία δυναµική στην προώθηση και προβολή της Τέχνης και παράλληλα λύνει πολλά από τα υφιστάµενα προβλήµατα. Η νέα Πινακοθήκη θα στεγαστεί απέναντι από την Πύλη Αµµοχώστου στο κτίριο της ΣΠΕΛ όπως είναι γνωστό λόγω της προηγούµενής του χρήσης. Πρόκειται για ένα κτίσµα της δεκαετίας του ’60 το οποίο λειτουργούσε αρχικά σαν σιλό. Το 2009 έτυχε κάποιας ανακαίνισης χωρίς όµως να αξιοποιηθεί. Πλέον, έχει τύχει ριζικής ανακαίνισης χωρίς ωστόσο να επηρεαστούν οι εξωτερικοί του όγκοι. Χωρίζεται σε πέντε επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο, τρεις όροφοι και ταράτσα) συνολικού εµβαδού 3.360 τ.µ. Η µοναδική προσθήκη είναι ο χώρος εστίασης στην οροφή, ο οποίος έχει γίνει µε µεταλλική-γυάλινη κατασκευή για να ξεχωρίζει ως επέµβαση. Οι προτεινόµενοι χώροι (εκτός από τους εκθεσιακούς) περιλαµβάνουν χρήσεις όπως γραφεία προσωπικού, αίθουσες προβολών, βιβλιοθήκη και χώρο συντήρησης των έργων. Παρόλο που το κτίριο παραδίδεται σύντοµα  στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισµού, η λειτουργία του προϋποθέτει µια σειρά από εργασίες και αναθέσεις, µε σηµαντικότερη την ολοκλήρωση µελέτης για την Ίδρυση Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία γίνεται σε συνεργασία µε το ΤΕΠΑΚ. Παράλληλα µε τις διαδικασίες της θεσµικής αναβάθµισης, προωθούνται εργασίες όπως η εσωτερική διαµόρφωση των χώρων, η µεταφορά βιβλιοθήκης και αρχείων, η εφαρµογή εξειδικευµένων λογισµικών, η προκήρυξη διαγωνισµού για την οπτική ταυτότητα, η προκήρυξη προσφορών για το καφεστιατόριο κ.α. Για αυτό δεν αναµένεται να λειτουργήσει σύντοµα. Η νέα Πινακοθήκη θα επικεντρώνεται στα πιο σύγχρονα έργα της Κρατικής Συλλογής, ενώ το υφιστάµενο κτίριο στην οδό Στασίνου θα λειτουργεί ως Πινακοθήκη Μοντέρνας Κυπριακής Τέχνης, µε την ανάλογη αναβάθµιση. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανέρχεται στα 2,5 εκ. ευρώ.

Αρχιτέκτονες του έργου είναι οι Όµηρος Μορφάκης, Γιώργος Γεωργίου και Χρήστος Σάββα, (κοινοπραξία γραφείων Papa Architects, D.Michael & Associates και SCP Architects-Engineers).
 
Καθεδρικός Ναός 

Μία τεράστια εκσκαφή απέναντι από το Αρχοντικό του Χατζηγιωργάκη Κορνέσιου αναγγέλλει την έναρξη των εργασιών για τον νέο Καθεδρικό Ναό. Ένα έργο που περιβλήθηκε µε πολλές συζητήσεις και διαφωνίες τόσο από οργανωµένα σύνολα όσο και από µεµονωµένους πολίτες. Το έργο ωστόσο προχωρεί και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις µέχρι το 2020. Αυτή τη στιγµή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της πρώτης φάσης που αφορά δύο υπόγεια, στα οποία εκτός από την κρύπτη του ναού, µηχανοστάσιο και άλλους βοηθητικούς χώρους, θα περιλαµβάνει θέσεις στάθµευσης για 140 αυτοκίνητα. Ο ναός, αφιερωµένος στον απόστολο Βαρνάβα, είναι βυζαντινού ρυθµού, σταυροειδής, µονόκλιτος (µε ένα τρούλλο) και µε 4 καµπαναριά. Η διάµετρος του θόλου, ο οποίος θα αγιογραφηθεί, θα είναι 14 µέτρα και το ύψος του ναού 24.5 µέτρα. Γύρω από το ναό θα διαµορφωθεί µία µεγάλη πλατεία η οποία θα συνδέεται µε τους χώρους του νέου Δηµοτικού Μεγάρου. Η πλατεία θα περιλαµβάνει εξέδρα για εκδηλώσεις. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιµάται γύρω στα €8 εκ. Ταυτόχρονα η Αρχιεπισκοπή έχει εξαγγείλει πως θα προχωρήσει στην αποκατάσταση διάφορων υποστατικών της στην περιοχή, καθώς και σε αναβάθµιση και επέκταση των µουσείων του Ιδρύµατος Μακαρίου, µε στόχο τη δηµιουργία ενός δηµόσιου πυρήνα. Σηµειώνεται πως ο υφιστάµενος Καθεδρικός του Αγίου Ιωάννη θα αναπαλαιωθεί όπως επίσης και άλλοι ναοί της περιοχής.

Την αρχιτεκτονική µελέτη για τον νέο Καθεδρικό υπογράφει ο Νίκος Μελετίου.

  Μαρία Παναγιώτου      Παναγιώτης Μηνά , Στέλιος Καλλινίκου   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.