Έπρεπε να έχουμε τον σοβαρό τραυματισμό ενός 20χρονου, που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του, για να αντιληφθούν κάποιοι ότι τα πράγματα με τους οργανωμένους οπαδούς έχουν ξεφύγει πλέον από κάθε όριο. Ένα παιδί, που όπως όλα δείχνουν βρέθηκε τυχαία στην «εμπόλεμη ζώνη» του «Αντώνης Παπαδόπουλος» το απόγευμα του Σαββάτου, θα υποφέρει για το υπόλοιπο της ζωής του, επειδή κάποια εγκληματικά στοιχεία αφέθηκαν να δρουν ανεξέλεγκτα. 

Το γεγονός ότι η επιστροφή των οργανωμένων οπαδών κάποιων ομάδων στα γήπεδα, σημαδεύτηκε από επεισόδια, προφανώς δεν ήταν αρκετό για να κινητοποιηθούν κάποιοι. Ούτε το γεγονός ότι κάτοικοι, ειδικά κοντά στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», καταγγέλλουν το τελευταίο διάστημα, ότι ζουν υπό καθεστώς τρομοκρατίας, πτόησε κανένα. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η Αστυνομία οφείλει να αναδιαμορφώσει τους σχεδιασμούς της στα κρίσιμα ποδοσφαιρικά παιγνίδια, αφού σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στα όσα τραγικά συνέβησαν το περασμένο Σάββατο, δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ευθύνες της, αποτελούν την κορυφή ενός παγόβουνου που αγγίζει ολόκληρο το κράτος και την κοινωνία και κυρίως τις ίδιες τις ομάδες, που σφυρίζουν αδιάφορα στην αδιαμφισβήτητη διαπίστωση ότι στις τάξεις τους υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία, που εξοπλίζουν και οργανώνουν νεαρούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δρουν υπό την επήρεια ναρκωτικών. 

Εάν το Σάββατο στη θέση του 20χρονου, ο οποίος προσπάθησε να σβήσει φωτιά κοντά στο σπίτι του και υπέστη σοβαρά εγκαύματα από μολότοφ, ήταν ένας αστυνομικός θα ασκούσαμε την ίδια κριτική; Επίσης, εάν η Αστυνομία δρούσε πιο δυναμικά χρησιμοποιώντας την ανάλογη βία, δεν θα βρισκόταν και πάλι στο σκαμνί;

Πιστεύει αλήθεια κάποιος ότι τη λύση σε αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την έξαρση της νεανικής παραβατικότητας, θα τη δώσει Αστυνομία; Αντί απάντησης παρατίθενται δύο ειδήσεις που βγήκαν στην επιφάνεια, την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο. Η πρώτη αφορά σε μια αποκάλυψη στη Βουλή, ότι μαθητής ετοίμαζε ένοπλη επίθεση στο σχολείο του και η δεύτερη στη σύλληψη τριών νεαρών για εμπορία κοκαΐνης, η μία εκ των οποίων 17χρονη, στο σπίτι της οποίας βρέθηκαν τρία πιστόλια, τα οποία μάλιστα δοκίμασε, σύμφωνα με την Αστυνομία, σε πεδίο βολής.

Όλα αυτά καταδεικνύουν πως πρέπει να αντιληφθούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται, την πραγματική διάσταση του προβλήματος και να αποφασίσουν δραστικά μέτρα, που δεν θα περιορίζονται στην αύξηση της αστυνόμευσης έξω από γήπεδα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε γεγονότα, όπου δυστυχώς θα θρηνήσουμε θύματα.  

[email protected]