Την πλειοψηφική στήριξη της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως υποψήφιου για τις προεδρικές εκλογές, επιδιώκει να πάρει από τη βάση του κόμματος η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν φέρει μια μικρή ανακούφιση στην Εζεκία Παπαϊωάννου, καθώς, παρά τις αντιδράσεις που συναντώνται σχεδόν σε όλες τις συγκεντρώσεις, τελικά η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται αποδεχτή, σε αρκετές περιπτώσεις με ισχυρή πλειοψηφία, ή ακόμα και καθολικά. Υπήρξαν ωστόσο όπως πληροφορούμαστε και 1-2 περιπτώσεις απόρριψης της πρότασης για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, τις οποίες όμως η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος της Αριστεράς θεωρούν ως αναμενόμενες και απολύτως φυσιολογικές, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διαδικασίας. Αυτό το οποίο επίσης καταγράφουν είναι ότι σε μεγάλες κομματικές ομάδες βάσης, η πρόταση έχει τύχει της αποδοχής της πλειοψηφίας. 

Την ίδια ώρα σημειώνεται το γεγονός ότι παρά τις αντιδράσεις δίνεται η ευκαιρία για έναν διεξοδικό διάλογο με τη βάση του κόμματος, ούτως ώστε να μπορέσει και η ηγεσία να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης και να δώσει απαντήσεις σε όλα όσα τίθενται και αφορούν την πρόταση για την περίπτωση του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Όπως για παράδειγμα τη θέση που εκφράζεται από πολλούς ότι ήταν στέλεχος της Κυβέρνησης ή συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται από τις πρώτες μέρες των συνεδριάσεων, είναι η ανάγκη του κόσμου να λάβει πειστικές απαντήσεις, με την Εζεκία Παπαϊωάννου να επιδιώκει να έχει στην πρώτη γραμμή των συγκεντρώσεων τα πρωτοκλασάτα στελέχη της, των οποίων η παρουσία τους στις κομματικές ομάδες βάσης, φέρνει, όπως παρατηρήθηκε, καλύτερο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Ταυτόχρονα όμως, κομματικά στελέχη σημείωναν πως και το μέτωπο που άνοιξε κατά του ΑΚΕΛ και του Ανδρέα Μαυρογιάννη ο Αχιλλλέας Δημητριάδης, φαίνεται ότι δεν το είδαν με θετικό μάτι τα μέλη του κόμματος, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

Απ’ εκεί και πέρα, γίνεται ένας αγώνας δρόμου σε όλα τα επίπεδα προκειμένου οι εσωκομματικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν στον χρόνο τους και με εκτόνωση στο πέρασμα του χρόνου των αντιδράσεων προκειμένου να οδηγηθούν στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη σε κλίμα πανηγυρικό.

Την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σχολίασε χθες σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα» και ο δύο φορές υποψήφιος με το ΑΚΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος να δώσει θετικό πρόσημο στην υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Αν είναι κάτι το οποίο μας έχουν διδάξει οι προηγούμενες δύο εκλογές, είναι ότι αν δεν κατέβεις κάτω στον κόσμο, να σεβαστείς περισσότερο τον κόσμο παρά τις ηγεσίες, δηλαδή να κάνεις μια πολιτική από κάτω προς τα πάνω, δεν έχεις πιθανότητα να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα και πολύ περισσότερο να εκλεγείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμη ότι είχε επικοινωνία με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στον οποίο μετέφερε κάποιες απόψεις.

Συνάντηση με Πρέσβη Κούβας

Ο γγ του. ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, συναντήθηκε χθες με τον νέο Πρέσβη της Κούβας στην Κύπρο, Angel Gustavo Suarez Cordero. Ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε τα συλλυπητήρια του ΑΚΕΛ προς την κουβανική κυβέρνηση και τον κουβανικό λαό για το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε στην Αβάνα με αποτέλεσμα πέραν των 40 προσώπων να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή κατάσταση καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στις δύο χώρες.

Φουλ επίθεση από ΔΗΣΥ

Σε ρυθμούς φουλ επίθεσης κινούνται στον ΔΗΣΥ, με την Πινδάρου να ανεβάζει τους τόνους στο προτελευταίο στάδιο της προεκλογικής, όπως χαρακτηρίζεται από κομματικά στελέχη, πριν μπουν στην τελική ευθεία για τις εκλογές μετά το καλοκαίρι. Στο στάδιο αυτό, όπου αναμένεται ότι το σκηνικό θα αρχίσει να λαμβάνει την τελική του μορφή, το κυβερνών κόμμα αναμένεται να κορυφώσει την επίθεση του, ανεβάζοντας τους τόνους, πριν ουσιαστικά το τελευταίο και κύριο κομμάτι της προεκλογικής. 

Χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναρίτης, δήλωσε πως πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και των πολιτικών θέσεων.

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια χάλασαν τον κόσμο. Έφεραν την τοξικότητα και το φανατισμό στην κομματική αντιπαράθεση. Για να παραδεχθούν σήμερα ότι δεν έχουν πρόταση», ανέφερε. «Το σχέδιό τους για αλλαγή διακυβέρνησης είναι ο μέχρι πρότινος διαπραγματευτής και ο μέχρι πρότινος υπουργός του Προέδρου Αναστασιάδη. Τι θα αλλάξουν αυτοί που προσυπέγραφαν τις κυβερνητικές πολιτικές;

Πώς θα το αλλάξουν και με ποιους; Πώς θα μιλήσουν για συνέπεια και αξιοπιστία όταν, ο μόνος στόχος είναι να φύγει ο Δημοκρατικός Συναγερμός από την εξουσία;», διερωτήθηκε ο Νίκος Τορναρίτης. «Εμείς απαντάμε με λύσεις για την επόμενη μέρα της Κύπρου. Έχουμε τον ικανότερο υποψήφιο και την καλύτερη ομάδα. Στη Βουλή και την κοινωνία», κατέληξε.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Όλα τα σενάρια ανοικτά για τις προεδρικές

Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για τους Οικολόγους, ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μη αποκλειομένης και της αυτόνομης καθόδου στις προεδρικές εκλογές. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, ο οποίος ήταν χθες φιλοξενούμενος στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλα κόμματα ή με κάποιον ανεξάρτητο υποψήφιο, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου των Οικολόγων στις προεδρικές εκλογές.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει αποστείλει επιστολές σε κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους που είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τους Οικολόγους, προκειμένου να υπάρξει διάλογος μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ακολούθως, είπε, θα συνέλθει η κεντρική επιτροπή για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα.