Νέες δορυφορικές φωτογραφίες από την Ουκρανία, δείχνουν ρωσική φάλαγγα κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, στο Χοστόμελ, μόλις λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies. 

Σε μια από της εικόνες διακρίνεται κατεστραμμένη γέφυρα στο Ίρπιν, νότια του Αντόνοφ στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας και μεγάλες ουρές αυτοκινήτων.

Σήμερα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κίεβο, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ότι επίκειται μαζική ρωσική εισβολή στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι σειρήνες συναγερμού ηχούν, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια. 

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών αναφέρει ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να κάνει την τελική επίθεση στο Κίεβο, τα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα.

«Από μέρα σε μέρα η μεγάλη μάχη του Κιέβου» – Προειδοποίηση για ρωσική εισβολή τις επόμενες ώρες

Ειδικότερα το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά προάστια της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

Η εκτίμηση μάλιστα υποδηλώνει ότι η επίθεση θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες 24-96 ώρες».

Νωρίς για να εκτιμηθεί η έκβαση μίας τέτοιας επίθεσης

«Οι Ρώσοι συγκεντρώνουν προμήθειες και ενισχύσεις, καθώς και διεξάγουν επιθέσεις  με πυροβολικά και πυραύλους για να αποδυναμώσουν τις άμυνες και να εκφοβίσουν τους υπερασπιστές πριν από μια τέτοια επίθεση», αναφέρει.

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η πιθανή αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε ρωσικής εισβολής στο Κίεβο», αναφέρει το Ινστιτούτο.

«Εάν τα ρωσικά στρατεύματα ήταν σε θέση να ανεφοδιαστούν, να αναδιοργανωθούν και να σχεδιάσουν σκόπιμες και συντονισμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις κατά μήκος των διαφόρων αξόνων προέλασης γύρω και μέσα στην πρωτεύουσα, μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτή την επιχείρηση από ό,τι σε προηγούμενες επιχειρήσεις», επισημαίνεται στην ανάλυση.

in.gr